Durere în piept: simptome, cauze şi tratament

Durere în piept

Durere în piept

Poate să apară din foarte multe cauze. Unele sunt mai puţin îngrijorătoare (durere musculară, viroză respiratorie, nevralgia intercostală), iar altele pot fi semnul unor afecţiuni grave (pneumonie, pleurezie, pericardită, infarct).

De aceea, prima recomandare este să mergi la medic în cazul în care te confrunţi cu o durere în piept.

În cazuri uşoare pot fi de ajutor remedii naturiste pentru durerile în piept.

Durerile în piept pot fi resimţite în mod diferit, în funcţie de cauză.

Simptomul de durere în piept poate avea diverse cauze de la lezarea unui mușchi la infarct și necesită în mod obligatoriu un consult medical de urgență.

Simptomul de durere în piept poate fi cauzat, printre altele, de angină pectorală (afecțiune în care furnizarea de sânge către inimă este restricționată) sau infarct (caz în care furnizarea de sânge către o porțiune a inimii este brusc blocată).

Ambele afecțiuni pot genera și alte simptome, cum ar fi respirație grea și greață. Principala diferență este că durerea cauzată de angină tinde să fie produsă de activitate fizică sau de stres și își reduce din intensitate după câteva minute de odihnă, pe când în cazul unui infarct, simptomele durează mai mult de 15 minute, continuă și în repaos, includ transpirații și vomă sau greață.

Durere în piept: Simptome

 • durere puternică cu caracter de arsură, gheară sau înţepătură, resimţită la nivelul pieptului
 • poate iradia şi în alte zone ale corpului: spate, mâna stângă, mandibulă
 • ureche, stomac
 • poate fi însoţită de ameţeli, dureri de cap, mai ales la nivelul cefei
 • respiraţie greoaie, palpitaţiile inimii

Spre exemplu, „înţepăturile” în piept acuzate de pacienţi tineri, fără niciun factor de risc cardiovascular, sunt în marea majoritate a cazurilor manifestări de atacuri de panică.

Durerile cu caracter de înţepătură, care durează câteva secunde şi se localizează punctiform nu sunt cauzate de inimă, ci adesea de articulaţiile dintre coaste şi stern.

Durerile surde, apăsătoare, care iradiază în dreptul inimii pot fi cauzate de postura incorectă a coloanei vertebrale.

Ulcerul gastroduodenal şi boala de reflux gastroesofagian pot determina de asemenea dureri în zona sternului, însă acestea apar de obicei după mese copioase sau dezechilibrate.

Foarte frecvent durerile în piept apar în contextul unei viroze.

Toate acestea sunt cauze mai puţin îngrijorătoare ale durerilor în piept şi pot fi calmate şi cu ajutorul remediilor naturiste.

Remedii naturiste pentru durerile în piept: nevralgii, viroze.

Remediile naturiste pot să ne ajute în funcţie de cauză.

Durere în piept: Cauze

 • boală acută sau cronică de inimă
 • boli pulmonare
 • stres
 • reacţii alergice
 • infecţii virale

De exemplu, în cazul durerilor provocate de ulcerul gastric, alături de dietă, pot fi asociate tratamente naturiste, precum extractul din muguri de smochin sau extractul din tei argintiu, din lemn dulce, sunătoarea, salcâmul, roiniţă.

În cazul nevralgiilor intercostale poate fi de ajutor extractul din coacăz negru sau măceşul.

Datorită proprietăţilor analgezice, o soluţie eficientă este şi extractul din scoarţă de salcie.

Pentru durerile în piept apărute în contextul unei viroze, se recomandă extractele care să ne crească imunitatea: chimen negru, echinacea, măceş, cătină.

Foarte importantă în aceste cazuri este şi hidratarea cu infuzii din plante (cimbrişor, cimbru, busuioc, gălbenele, pătlagină, soc).

Cei care se confruntă cu dureri în piept pricinuite de bronşită pot găsi alinare prin aplicarea pe piept a unui săculeţ cald cu sare sau a unei cataplasme cu cartofi raşi.

Remedii naturiste pentru durerile în piept: angină pectorală. Teama cea mai mare când apar dureri în piept rămâne infarctul miocardic.

Ea devine justificată dacă cel afectat este un pacient cu factori de risc pentru infarct: dacă pacientul este fumător, dacă suferă de hipertensiune, colesterol, trigliceride mari, diabet, dacă este obez, sedentar sau supus unui stres intens, dacă are în familie antecedente de boli cardiovasculare.

Când răspunsul la una sau mai multe dintre aceste întrebări este afirmativ, iar durerea în piept este foarte intensă şi însoţită şi de alte simptome: transpiraţii reci, greaţă, vomă, hipertensiuni, dificultăţi respiratorii, leşin, atunci prezentarea la medic trebuie făcută de urgenţă.

Dureri în piept pot să apară însă în cazul persoanelor cardiace fără a fi vorba despre un infarct.

Sunt dureri aflate în tabloul cardiopatiei ischemice, care, alături de tratamentul alopat, pot fi ameliorate cu ajutorul unor remedii naturiste: extract de măslin, păducel, lavandă.

Durere în piept: Tratament clasic pentru durere în piept

 • antianginoase (medicamente ce calmează durerea de inimă)
 • antispastice
 • antialgice
 • antiinflamatoare
 • antihipertensive
 • antibiotice
 • tratamentul bolii de bază

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria