Ulcerul Gastroduodenal
Ulcerul Gastroduodenal este o boală a stomacului şi a duodenului caracterizată prin apariţia pe mucoasă a unei ulceraţii, de obicei rotundă, cu margini regulate, cu redusă tendinţă de vindecare.
Produce dureri, vărsături, tulburări în tranzitul alimentar, hemoragii şi chiar perforarea stomacului în cavitatea peritonală.
Rareori se tranformă în cancer.
Simptomul major al ulcerului gastroduodenal este o durere asemănătoare cu o crampă sau cu o arsură, care poate fi deosebit de intensă.
Situată în epigastru (partea de sus a abdomenului), această durere apare la 2-3 ore după masă şi este calmată prin alimentaţie.
Crizele dureroase care survin într-un interval de câteva săptămâni lasă locul unor perioade mai mult sau mai puţin îndelungate de remisiune.
Ulcerul gastroduodenal are mai multe cauze
Se datorează interacţiunii mai multor factori: mecanici (lezarea mucoasei gastrice prin alimente nemestecate); peptici (hipersecreţie de acid); nervoşi (spasme vasculare); vasculari (ischemie).
Apare în special la persoanele nervoase şi are o evoluţie cronică periodică.
Terapia naturistă recomandă pentru acest ulcerul gastroduodenal
Plante medicinale: busuioc, coada calului, dud, frasinul, gălbenele, lemn dulce, pătlagină, plămânărică, răchitan, salcâmul, sunătoare, tătăneasă, volbură.
Ceaiuri: ceaiuri gastrice.
Fructe: mere. (citeşte şi articolul Câte calorii are un măr)
Legume: cartofi, morcov, varză.
Produse apiterapice: Apivitas Forte concentrat polen, Polen drajeuri, Polen granule.
Alte recomandări
In primul stadiu regimul va fi lactat, laptele fiind fiert şi administrat călduţ, iar în caz de netoleranţă se poate adăuga ceai.
In al doilea stadiu se pot introduce în dieta bolnavului supe de orez strecurate, preparate din lapte şi unt, piure de cartofi cu foarte puţin unt.
In faza a treia se pot adăuga perişoare dietetice, supe de cereale pasate, brânză de vaci sau telemea desărată.
Se recomandă apele minerale predominant alcaline numai în perioada de acalmie.
Se mai recomandă suc de cartofi obţinut din tuberculi sănătoşi, neîncolţiţi şi neinverziţi.
Respectarea cu stricteţe a programului de muncă şi odihnă.
Suprimarea tutunului şi a băuturilor alcoolice.
Evitarea stresului.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria