Colesterol: ce este colesterolul? (tipuri, valori, funcţii)

colesterol

Colesterol

Colesterolul este un compus organic din grupa lipidelor, care se găseşte în membrana celulară şi în ţesuturile organismului. Colesterolul este produs de ficat şi face parte din membrana exterioară care înconjoară fiecare celulă din organism.

Acesta este, de asemenea, vital pentru a asigura funcţionarea normală a organismului pentru că ajută la producerea hormonilor necesari dezvoltării şi reproducerii. Cu toate acestea, prea mult colesterol în sânge, creşte riscul de a dezvolta boli cardiace coronariene şi boli ale arterelor.

Funcţiile colesterolului:

  • Păstrează permeabilitatea membranei celulelor
  • Este implicat în producerea de hormoni sexuali
  • Este esenţial pentru producerea de hormoni secretaţi de glandele suprarenale
  • Converteşte lumina soarelui în vitamina D
  • Este important pentru metabolismul vitaminelor liposolubile, inclusiv vitaminele A, D, E, şi K
  • Izolează fibrele nervoase

Tipuri de colesterol

Există trei tipuri principale de lipoproteine:

Colesterolul este transportat în sânge de anumite molecule numite lipoproteine. Un complex de lipoproteine drept este orice compus care conţine atât lipide (grasimi) cât şi proteine. Cele trei tipuri principale sunt:

LDL (lipoproteine cu densitate scazută) – Este cunoscut şi sub numele de colesterol rău deoarece LDL-ul transportă colesterolul de la ficat la celulele. Aceste lipoproteine pot creşte riscul de boli arteriale în cazul în care nivelurile sunt prea mari.

HDL (lipoproteine cu densitate mare) – Este cunoscut şi sub numele de colesterol bun. Mai mult, specialiştii afirmă că HDL previne boala arterială. Acesta realizează inversul procesului pe care LDL-ul îl realizează şi anume transportă colesterolul din celule spre ficat, unde este expulzat din organism sub formă de deşeuri.

Trigliceridele – Sunt prezente în plasma sanguină. Trigliceridele, în asociere cu colesterolul, formează lipidele plasmatice. Trigliceridele din plasmă provin din grăsimile alimetelor consumate. Caloriile care nu sunt consumate, nu sunt folosite imediat de ţesuturi ci sunt transformate în trigliceride şi depozitate în celulele adipoase.

Când corpul are nevoie de energie şi nu există niciun produs alimentar ca şi sursă de energie, acestea vor fi utilizate pentru a produce energie.

Bolile asociate cu un nivel mare al colesterolului

Ateroscleroza – este boala care produce îngustarea arterelor.

Atacul de cord – se produce atunci când inima nu mai primeşte sângele şi oxigenul de care are nevoie, o arteră corinară fiind, de obicei, blocată de un cheag de sânge.

Angină – Apariţia durerilor în piep, atunci când muşchiul inimii nu primeşte suficient sânge.

Accident vascular cerebral – are loc atunci când un cheag de sânge blochează o arteră sau o venă şi întrerupe fluxul de sânge la o zona a creierului.

Factorii care pot duce la dezvoltarea hipercolesterolemiei

Hipercolesterolemia poate apărea ca un efect direct al unei alimentaţii nesănătoase, plină de grăsimi saturate, însă există persoane la care nivelul mare de colesterol este cauzat de o altă boală (tulburări al glandei tiroide, obezitate, boli de rinichi rare sau tulburări hepatice).

La alte persoane, un nivel foarte ridicat de colesterol se moşteneşte în familie, din cauza unei probleme genetice.

Alţi factori de risc includ:

  • Fumatul
  • Sedentarismul şi obezitatea
  • Excesul de alcool
  • Consumul excesiv de sare
  • Diabet zaharat
  • Menopauză precoce
  • Vârsta înaintată

Nivelurile optime ale colesterolului total

La adulţi:

  • Nivel normal: mai mic de 200 mg/dl
  • Nivel de graniţă : între 200-240 mg/dl
  • Nivel crescut: peste 240 mg/dl

La copii şi adolescenţi:

  • Nivel normal: mai mic de170 mg/dl
  • Nivel de graniţă : 170-199 mg/dl
  • Nivel crescut: mai mare de 200 mg/dl

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole despre Colesterol