Gălbenele: cele mai bune tratamente naturiste cu gălbenele

Gălbenele tratamente naturiste

Gălbenele tratamente naturiste

Gălbenelele conțin numeroase substanțe benefice, printre care uleiuri esenţiale, pigmenţi carotenoidici, vitamina C.

Dintre cele 21 de întrebunițări pentru sănătate ale gălbenelor. Cea mai impresionantă calitate a lor este accelerarea vindecării.

În plus, protejează sănătatea cavității bucale, îmbunătățesc aspectul tenului, scad inflamațiile, calmează crampele și reduc riscul de a dezvolta cancer de piele.

Ar fi bine să ai flori, extracte sau unguente de gălbenele întotdeauna la îndemână în casă.

Gălbenele tratamente naturiste: Ulei de gălbenele

Dacă aplici ulei de gălbenele pe o rană, vânătaie sau înțepătură de insecte, acestea se vor vindeca mai repede, datorită efectului antiinflamator și antioxidant.

În plus, protejează împotriva infecțiilor. Proprietățile antispasmodice ale gălbenelelor le recomandă în numeroase probleme de sănătate.

Sunt bune împotriva durerilor de cap, crampelor stomacale, crampe menstruale sau alt tip de afecțiune spastică.

Gălbenele tratamente naturiste: Extractele pe bază de gălbenele

Extractele pe bază de gălbenele, folosite intern, stimulează secreția de bilă a ficatului și reglează menstruația.

Au efecte pozitive în tratamentul adjuvant al ulcerului gastric în fază incipientă. Stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale.

Extractele liofilizate din florile ligulate (marginale) inhibă dezvoltarea slafilococului auriu Oxford, Escherechia coli şi Candida albicans.

Pentru a avea acest efect, este nevoie de o concentrație de 0,1-0,25%. Gălbenelele se mai recomandă pentru dischinezie biliară (”bilă leneșă”), pentru stimularea menstruației și ca pansament gastric.

Gălbenele tratamente naturiste: Extern

Se face gargară cu ceai de mușețel în inflamațiile cavităţii bucale şi ale mucoasei faringiene.

Planta este utilă, de asemenea, în inflamaţiile dermatologice, în vânătâi, contuzii, furunculoza, eczeme şi parazitoze.

Gălbenele tratamente naturiste: Pentru uz intern

Infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Același ceai poate fi folosit și pentru gargară. Pentru uz extern, se face o infuzie concentrată de 30 g de plantă la un litru de apă.

Se folosește la spălături vaginale sau comprese aplicate pe suprafețele lezate (arsuri, plăgi, degerătura). Se mai poate prepara o tinctură tot pentru uz extern.

20 g de flori de gălbenele se macerează în 100 ml de alcool alimentar timp de 8 zile. Se strecoară și se păstrează într-o sticluță închisă la culoare.

Se diluează 10 ml de tinctură în 100 ml de apă fiartă și răcită. Se aplică sub formă de comprese pe plăgi. Din frunze se poate face o infuzie (30 g plantă la un litru de apă).

Se aplică sub formă de cataplasme pentru aceleași probleme. Există și numeroase unguente pe bază de gălbenele. Nu prezintă contraindicații și nici interacțiuni cu alte medicamente.

Pot fi utilizate în sarcină și alăptare. Totuși, nu trebuie depășită doza recomandată, pentru că poate provoca iritații.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria