Angina Pectorală

angina pectorala doftoria

Angina Pectorală mai este numită şi cardiopatie ischemică dureroasă, boală coronariană, angina pectorală este o boală de inimă care se datorează irigării insuficiente cu sânge a muşchiului cardiac de către arterele coronare. Stresurile nervoase, surmenajul, creşterea grăsimilor, şi colesterolului în sânge, frigul, obezitatea, hipertensiunea arterială, fumatul, sunt factori care favorizează apariţia crizei. De obicei, crizele apar brusc, după un efort fizic (mers, urcarea scărilor, alergare, ridicarea unui obiect greu, executarea unei munci fizice grele), după o masă copioasă, după stări emoţionale sau după expunerea la frig. Principalul simptom este durerea precordială puternică ( la inimă- de unde şi vechea denumire de angina pectorală, – sau înapoia osului sternal). Adesea, durerea iradiază înspre regiunile învecinate: umărul şi braţul stâng, gât, spate. De asemenea, inima bate mai des, respiraţia devine greoaie, sufocantă, iar bolnavul este cuprins de nelinişte, de spaimă. Durerea este cauzată de lipsa de oxigenare a muşchiului inimii, ca urmare a repausului, durerea dispare spontan şi bolnavul se linişteşte. Dar criza se poate repeta după câteva zile, săptămâni sau luni sub influenţa factorilor declanşatori amintiţi.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: anghinarea, coada calului, păducelul, rostopască, traista ciobanului.

Ceaiuri: cardiosedative care, datorită componentelor din formule, sunt capabile să producă o calmare psihică şi a durerilor cardiace – ceai calmant, ceai diuretic (adjuvant în tratamentul de bază
al afecţiunilor renale şi secundar în leziuni cardio-renale).

Fructe: măr, afină, coacăza neagră, fragi, lămâie, pară, strugure, piersică, caisă.

Legume: varză, usturoi, ceapă, hrean, spanac, andive, tomate.

Cereale: secară, orz, grâu, mei.

Alte recomandări pentru a trata angina pectorală: Sucuri de mere, morcovi, spanac, limonade cu miere. Interdicţie absolută de sare în timpul crizei. In toate cardiopatiile ischemice se recomandă un regim naturist standard- cură de fructe 1-1,5 kg pe zi, sucuri de legume la masa de dimineaţă.