Ulei de palmier
Uleiul de palmier este un ulei de bucătărie vegetal comestibil provenit din pulpa roșie a fructului de palmier.
Uleiul de palmier provenit din pulpa roșie a fructului de palmier are 41% saturație, în timp ce uleiul de palmier provenit din semințe și uleiul de cocos au 81%, respectiv 86% saturație.
Ulei de palmier
Acesta nu trebuie confundat cu „uleiul de palmier nucleu” derivat din semințele aceluiași fruct sau cu uleiul de nucă de cocos derivat din miezul de nucă de cocos (Cocos nucifera).
Diferențele sunt de culoare (uleiul de palmier brut este lipsit de carotenoide și nu este de culoare roșie) și în conținutul de grăsimi saturate.
Deși are numeroase întrebuințări atât în industria alimentară cât și în cea cosmetică, rolul și beneficiile sale sunt controversate.
Ulei de palmier
Un motiv de îngrijorare legat de folosirea uleiului de palmier este conţinutul înalt de grăsimi saturate. De asemenea, unii îl privesc drept o sursă importantă de colesterol.
Există dovezi care demonstrează faptul că uleiul de palmier (acidul palmitic) favorizează producerea colesterolului în organismul uman.
Totuşi, colesterolul nu conduce neapărat la afecţiuni vasculare (ateroscleroză).
Colesterolul este necesar pentru construcţia membranei celulare şi producerea hormonilor. 75% din colesterol este produs chiar de organismul uman.
Ulei de palmier
La dezvoltarea aterosclerozei vaselor sangvine contribuie mai degrabă inflamaţiile sistematice din organism, iar colesterolul serveşte drept material de acoperire.
Consumul excesiv de acizi grași saturați este asociat riscului crescut de boli cardiovasculare.
Acidul palmitic – un acid gras saturat furnizat de uleiul de palmier -are drept efect în organism atât creșterea concentrației de colesterol rău LDL, cât și de colesterol bun HDL.
Ulei de palmier
Ce impact are asupra sănătății consumatorilor
Nu s-au făcut multe studii pe acestă temă, însă cele mai recente cercetări atrag atenția asupra efectului negativ al uleiului de palmier folosit în procesul de gătire (la prăjire).
Tot cercetările arată însă că un efect negativ mai mare decât uleiul de palmier îl au acele uleiuri alimentare parțial hidrogenate, de tip margarină, pe care acesta le înlocuiește în produsele din comerț.
Uleiurile parțial hidrogenate au în compoziție acizi grași trans, cu impact negativ asupra sănătății.
Ulei de palmier
Puţine persoane ştiu că uleiul de palmier deţine întâietatea în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina A (beta-caroten).
Beta-carotenul este unul dintre principalele componente ale uleiului de palmier, motiv pentru care are culoarea roşu-portocaliu.
Beta-carotenul este necesar pentru ridicarea nivelului energetic al organismului, echilibrul hormonal şi îmbunătăţirea vederii.
Specialiștii recomandă ca acesta să fie folosit în varianta sa crudă și nu procesată, pentru a beneficia de toate proprietățile sale nutritive.
Procesul de rafinare la care este supus duce la pierderea unei cantități însemnate de vitamine, precum și a carotenoidelor.
Prin urmare, uleiul de palmier nu reprezintă un potențial factor de amenințare pentru sănătate, însă transformările prin care trece îi pot altera calitatea.
Ulei de palmier
Îngrijorează și prezența uleiului de palmier în laptele praf pentru bebeluși.
E adevărat că micuții au nevoie de acizi grași saturați în dieta lor, însă absorbția celor proveniți din uleiul de palmier nu este similară cu absorbția acizilor grași saturați din laptele matern.
O analiză recentă asupra impactului acestui tip de ulei asupra nivelului de colesterol arată că uleiul de palmier are un efect similar grăsimilor animale.
Până la urmă, contează și în ce cantitate îl consumi.
Ulei de palmier: Valori nutriționale
Valoare per 100 g
- Calorii (kcal) 884
- Lipide totale 100 g
- Lipide saturate 49 g
- Lipide polinesaturate 9 g
- Lipide mononesaturate 37 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 0 mg
- Carbohidrați 0 g
- Fibre alimentare 0 g
- Zahăr 0 g
- Proteine 0 g
- Vitamina A 0 IU
- Vitamina C 0 mg
- Calciu 0 mg
- Fier 0 mg
- Vitamina B6 0 mg
- Vitamina B-12 0 µg
- Magneziu 0 mg
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte articole:
Ulei de rapiţă: proprietăți și beneficii
Cum să faci ulei de usturoi: remedii și moduri de a-l folosi
Ulei de susan: indicații și contraindicații
Ulei de floarea soarelui: 7 beneficii pentru care trebuie consumat!
Uleiul de măsline, scut împotriva bolilor!