Ulei de rapiţă
Cu siguranţă aţi auzit de uleiul de rapiţă, dar nu v-aţi gândit la ce vă poate ajuta consumul acestuia, ei bine trebuie să ştiţi că uleiul de rapiţă este extrem de apreciat, aflându-se pe o treaptă superioară, în ceea ce priveşte beneficiile, uleiului de măsline.
Secretul acestui ulei de rapiţă este existenţa grăsimilor bune, a Omega 3.
Uleiul de rapiţă are multiple beneficii asupra organismului uman.
Rapiţa este o plantă care este prea puţin utilizată la noi în ţară, dar care are beneficii mult mai însemnate decât majoritatea uleiurilor existente pe piaţa actuală.
Folosit în prepararea alimentelor, uleiul de rapiţă te ajută să scapi de ţesutul adipos de pe abdomen. Specialiştii spun că două linguriţe de ulei de rapiţă pe zi acoperă necesarul zilnic de omega 3, iar astfel scade riscul de a face diabet şi de a ne îngrăsa.
Uleiul de rapiţă mai conţine şi omega 6, care la fel ca omega 3, reglează nivelul zahărului din sânge, ceea ce duce la reducerea poftei de mâncare. Uleiul de rapiţă constituie o excelentă sursă de grăsimi monosaturate, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi.
Pentru problemele dermatologice, uleiul de rapiţă este indicat în arsuri uşoare, abcese, furunculi, ulcer varicos, este un bun antioxidant şi protejează pielea de radicalii liberi.
Uleiul de rapiţă conţine acidul alfalinoleic care ajută la reducerea hipertensiunii şi la scăderea nivelului de colesterol, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere şi diminuând astfel, riscul apariţiei unor boli cardiovasculare.
În băile de seară se recomandă să se adauge, în apa caldă, puţin ulei de rapiţă. După câteva băi de acest fel se va vedea că pielea se tonifică şi organismul este plin de energie.
Singurul sfat este să consumi şi să folosesti ulei de rapiţă din culturile bio, cu rapiţă naturală, nemodificată genetic. Este ideal uleiul de rapiţă presat la rece.
Uleiul de rapiţă te ajuta să scapi de grăsimea de pe abdomen, dar şi de unele problemele dermatologice.
Câmpurile galbene care îţi uimeau privirea pe timpul verii sunt flori de rapiţă din care se obţine cel mai bun ulei vegetal;
Reduce colesterolul rău din sânge, datorită compuşilor din uleiul de rapiţă: acizi graşi monosaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi, acizii Omega 3 şi Omega 6
Uleiul de rapiţă ajută la scăderea colesterolului;
Ajută la o mai bună funcţionare a creierului şi a inimii;
Asigură reducerea inflamaţiilor şi la buna dezvoltare a organismului;
Poate fi utilizat şi de către vegetarieni, deoarece acesta poate înlocui produsele din carne;
De ce să incluzi uleiul de rapiţă în viaţa de zi cu zi:
Este bogat în vitamina E: această vitamină ajută la menţinerea integrităţii membraenalor celulare, totodată protejează şi pielea. O linguriţă din uleiul de rapiţă reprezintă 15% din necesarul zilnic de vitamina E;
Are un nivel ridicat de steroli, lipide simple, acestea ajută la lupta împotriva bolilor de inimă, acest ulei poate reduce riscul zilnic de infarct şi nivelul de colesterol cu 10 – 15 %;
Este perfect pentru gătit: este ideal pentru gătit, pentru sotat sau pentru sosuri de salate, acesta nu influenţează gustul mâncării, de aceea este perfect pentru înlocuirea margarinei şi a untului în prepararea deserturilor;
Reduce durerile e articulaţii şi inflamaţiile: aceste efecte benefice se datorează existenţei acidului gras alfa-linoleic, sau pentru toată lumea Omega 3;
Amelorează artrita, afecţiuni inflamatorii şi boli digestive;
Luptă împotriva cancerului: uleiul de rapiţă are beneficii importante contra mutaţiilor celulare, mutaţie a cărei urmare este apariţia cancerului.
Reduce apariţia cancerului de colon.
Uleiul de rapiţă este un ulei forte benefic pentru organismul nostru uman, acesta conţine foarte mulţi compuşi care ne ajută să ne apărăm sau să combatem diferite boli, tocmai conţinutului important de acizi graşi Omega 3.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte articole: