Uleiul de măsline, scut împotriva bolilor!
In zona mediteraneană, măslinul este ca mărul pe la noi. Poate chiar mai mult de atât. Este un arbore extrem de rezistent la uscăciune şi căldură, de aceea încă mai poţi întâlni măslini care trăiau şi pe vremea lui Iisus. Incă de atunci, măslinul era folosit pentru decorarea locaşurilor sfinte, dar şi pentru obţinerea uleiului, foarte important atât în hrana zilnică, cât şi în ritualurile religioase.
Uleiul de măsline este prietenul ficatului. Substanţele ce se găsesc în măsline şi, implicit, în uleiul de măsline, precum grăsimile monosaturate, sunt un scut împotriva bolii Alzheimer pe de o parte şi împotriva colesterolului crescut, pe de altă parte. Uleiul de măsline este un pansament recunoscut şi verificat pentru ficat şi vezica biliară. Este drenor hepatic, bogat în antioxidanţi, are efect laxativ, dizolvă pietrele de la bilă. Consumul moderat, dar constant, de ulei de măsline, atenuează disfuncţiile generate de diabetul zaharat, previne cancerul la sân, reduce efectele depresiilor, ajută copiii în creştere.
Uleiul de măsline este prietenul inimii, acesta conţine grăsimi Omega 6, o formă de grăsimi polinesaturate sănătoase, care blochează răspunsul organismului la inflamaţii în cazul unor afecţiuni cronice cum ar fi bolile de inimă şi artrita. De asemenea, ajută la scăderea tensiunii şi la menţinerea unui echilibru al colesterolului. Pentru asta, sunt recomandate 4 linguriţe de ulei de măsline zilnic, în salate sau luat ca medicament. Două linguriţe de ulei de măsline pe zi scad cu 50% riscul de infarct!
Uleiul de măsline este unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească din casă, fiind sănătos nu doar în mâncare, ci şi ca medicament. Este o sursă importantă de polifenoli, care au acţiune antioxidantă şi antiinflamatoare, acid oleic, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitaminele E şi K.
- Drenează ficatul şi vezica biliară leneşă. Dimineaţa, pe stomacul gol, ia o lingură cu ulei de măsline, apoi una cu zeamă de lămâie. Te întinzi pe partea dreaptă timp de 10-15 minute. Tratamentul se face zilnic, vreme de 3 săptămâni.
- Previne afecţiunile cardiovasculare. Două linguriţe cu ulei pe zi au o puternică acţiune antioxidantă. Uleiul de măsline scade nivelul LDL (colesterolul rău) şi creşte HDL (colesterolul bun) din sânge. Prin urmare, pereţii vaselor de sânge şi sunt mai protejaţi împotriva depunerilor de LDL, scăzând riscul de infarct.
- Calmează durerile de oase. Faci frecţii cu ulei de măsline amestecat cu usturoi dat pe răzătoare (o căpăţână de usturoi la 200 ml de ulei). Ajută în cazul reumatismelor, entorselor, luxaţiilor.
- Nu lasă tenul să se îngraşe. Storci o lămâie într-o cană cu ulei de măsline. Amesteci până obţii o emulsie spumoasă. Stergi faţa cu această cremă în fiecare dimineaţă şi seară. Speli cu apă caldă şi săpun şi clăteşti cu apă călduţă din belşug.
- Tonifică tenul. Amesteci o lingură cu ulei de măsline şi suc de castravete, adaugi argilă până obţii o pastă care se aplică pe fată în strat subţire, timp de 20-30 minute; speli cu apă călduţă.
- Previne căderea părului. Faci masaj cu ulei de măsline la rădăcina părului în fiecare seară, timp de 10 zile.
- Combate balonările şi arsurile la stomac. Amesteci 250 ml de ulei de măsline presat la rece, un kilogram de miere si 4 lămâi trecute prin maşina de tocat carne. Se iau 3 linguri pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor.
- Previne paradontoza. Masează periodic gingiile cu ulei de măsline.
- Te ajută să slăbeşti. Dacă adaugi putin ulei de măsline în preparatele culinare, vor avea un gust mai plăcut, prin urmare va creşte secreţia de serotonină. Mai multă serotonină înseamnă mai multă bună-dispoziţie şi, implicit, mai putină poftă de mâncare. Normal, şi kilograme mai puţine.