Fibre alimentare: importanţa fibrelor alimentare şi cantitatea zilnică recomandată

fibre alimentare

Fibre alimentare: importanţa fibrelor alimentare şi cantitatea zilnică recomandată

Fibre alimentare: alimentele pe care le consumăm conţin diverse substanţe nutritive, fiecare îndeplinind o anumită funcţie în organism. Unele construiesc şi repară ţesuturi, altele furnizează energie sau elimină toxinele care, dacă nu ar fi eliminate, ar fi un pericol pentru organism. Deci, e important să consumăm o varietate de alimente care, împreună, să conţină cantitatea potrivită din fiecare substanţă nutritivă.

În alimentaţia omului modern, mai ales a locuitorilor marilor oraşe, structura alimentară a cunoscut modificări importante, predominând alimentele de origine animală, produsele rafinate sau conservate, bogate în grăsimi şi hidraţi de carbon, dar cărora le lipsesc aproape în totalitate fibra alimentară, cauzând astfel o creştere a incidenţe aterosclerozei, diabetului, bolilor alergice, bolilor oncologice, obezitate, etc.

Aceste fibre alimentare, numite şi substanţe de balast, cuprind toate componentele alimentelor de origine vegetală pe care stomacul nu le poate digera sau absorbi, dar care sunt nutrienţi absolut necesari unei diete sănătoase.

Printre tipurile de fibre alimentare prezente în alimentele convenţionale se află şi următoarele: celuloza (în porumb, legume rădăcinoase, varza, coaja seminţelor de diverse tipuri, mere), hemiceluloza (în porumb şi cereale integrale), pectinele (în mere, căpşuni, lămâi), lignina (în rădăcinoase, fructe cu seminţe comestibile, cum ar fi căpşunile).

Fibre alimentare: importanţa fibrelor alimentare

Fibrele alimentare au următoarele caracteristici:

  • reduc nivelul colesterolului în sânge, având efect antioxidant
  • creează un mediu favorabil pentru refacerea microflorei normale a aparatului digestiv
  • absorb şi elimină din organism toxinele, sărurile metalelor grele, substanţe cancerigene
  • preîntâmpină apariţia şi dezvoltarea aterosclerozei, hipertoniei, diabetului, bolilor alergice
  • grăbesc transferul alimentelor prin intestine
  • previn formarea sedimentelor în intestinul gros
  • împiedică procesele de putrefacţie în aparatul digestiv
  • dau senzaţia de saţietate, permit reducerea cantităţii de alimente ingerate

Fibre alimentare: indicaţii terapeutice

Fibrele alimentare sunt indicate în numeroase afecţiuni:

  • diabet, suplimentar cu terapia de bază
  • ateroscleroză, hipertensiune, bolile cordului, ca supliment la terapia de bază, cu scopul de micşorare a nivelului colesterolului, dizolvarea lentă a acumulărilor de grăsimi
  • previn formarea pietrelor în vezica biliară
  • Boala Krohn, bolile aparatului digestiv, ca supliment la terapia de bază, în perioada de acutizare şi de remisie
  • refluxul gastro-esofagian
  • constipaţie cronică, eliberarea incompletă a intestinului
  • hemoroizi, fisuri anale
  • micşorarea surplusului de greutate şi în profilaxia obezităţii; profilaxia şi tratamentul formaţiunilor maligne ale intestinului şi ale altor organe, în special ale glandei mamare
  • profilaxia şi tratamentul dilatării varicoase a venelor, tromboflebitelor (tromboflebita) şi ulcerelor trofice ale membrelor inferioare
  • dureri de cap, cauzate de dereglarea funcţiilor colonului
  • în programele de purificare a aparatului digestiv şi de dezintoxicare a organismului

Fibre alimentare: cantitatea zilnică recomandată

Este indicat, de asemenea, ca fiecare dintre noi să consume cel puţin 20 de grame de fibre pe zi. Atenţie! Consumul prea mare de fibre poate duce la deshidratare.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole