Ulei de cocos: proprietăți, utilizări și beneficii (diferența dintre cel natural și cel sintetic)

ulei de cocos

Ulei de Cocos

I. Beneficii ulei de nucă de cocos

Până în prezent, există peste 1500 de studii care demonstrează că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

Cercetările au descoperit în cele din urmă secretele acestui super-aliment uimitor: și anume grăsimile sănătoase numite acizi grași cu lanț mediu (AGLM). Aceste grăsimi unice includ:

  • Acid caprilic
  • Acidul lauric
  • Capric acid

Aproximativ 62% din uleiurile din nucă de cocos sunt alcătuite din acești trei acizi grași sănătoși, iar 91% din grăsimile din uleiul de nucă de cocos sunt grăsimi saturate sănătoase. Această compoziție de grăsimi îl face una dintre cele mai benefice grăsimi de pe planetă, așa cum arată baza de date USDA nutrient.

Majoritatea grăsimilor pe care le consumăm necesită mai mult timp pentru digerare, dar AGLM găsite în uleiul de nucă de cocos oferă sursa perfectă de energie pentru că trebuie doar să treacă printr-un proces în trei trepte pentru a fi transformat în combustibil față de alte grăsimi care trebuie să treacă printr-un proces în 26 de pași!

Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung găsiți în uleiurile pe bază de plante, AGLM sunt:

  • Mai ușor de digerat
  • Nu se depozitează ușor sub formă de grăsime
  • Antimicrobiene și antifungice
  • Dimensiuni mai mici, permițând o mai ușoară permeabilitate a celulelor pentru o energie imediată
  • Procesate de ficat, ceea ce înseamnă că acestea sunt imediat convertite în energie, în loc să fie stocate ca grăsime

Beneficiile dovedite ale uleiului de nucă de cocos

Potrivit cercetării medicale și a bazei de date nutriționale USDA, uleiul de nucă de cocos aduce beneficii organismului în următoarele moduri:

1. A dovedit tratamentul natural al bolii Alzheimer

Digestia AGLM de către ficat creează cetone care sunt ușor accesibile de către creier pentru energie. Cetonele furnizează energie creierului fără a avea nevoie de insulină pentru a procesa glucoza.

Cercetările recente au arătat că, de fapt, creierul își creează propria insulină pentru a procesa celulele de glucoză și de celule cerebrale. Întrucât creierul unui pacient al Alzheimer își pierde capacitatea de a-și crea propria insulină, cetonele din uleiul de cocos ar putea crea o sursă alternativă de energie pentru a ajuta la repararea funcției creierului.

2. Previne bolile cardiace și tensiunea arterială crescută

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi naturale saturate. Grăsimile saturate nu numai că, cresc colesterolul sănătos (cunoscut sub numele de colesterol HDL) în corpul tău, dar ajută și la transformarea colesterolului rău LDL în colesterolul bun.

Prin creșterea HDL în organism, ajută la promovarea sănătății inimii și reduce riscul de boli de inimă.

3. Tratamentul infectiei tractului urinar, rinichilor și protecția ficatului

Uleiul de cocos a fost cunoscut pentru a clarifica și vindeca infecții ale tractului urinar și infecții ale rinichilor. AGLM-urile din ulei lucrează ca antibiotic natural, perturbând acoperirea lipidică a bacteriilor și ucigându-le. De asemenea, cercetările arată că uleiul de cocos protejează direct ficatul de daune.

De asemenea, apa de nucă de cocos contribuie la hidratarea și susținerea procesului de vindecare. Doctorii au injectat chiar apă de nucă de cocos pentru a elimina pietrele la rinichi. Nuca de cocos este un superaliment puternic, care este evident având în vedere toate aceste beneficii extraordinare.

4. Reduce inflamația și artrita

Într-un studiu din India, nivelurile ridicate de antioxidanți prezenți în uleiul de nucă de cocos virgin au redus inflamația și au tratat artrita mai eficient decât medicamentele principale.

Într-un alt studiu recent, uleiul de cocos care a fost recoltat numai cu căldură medie sa dovedit a suprima celulele inflamatorii. A funcționat ca analgezic și antiinflamator.

5. Prevenirea și tratamentul cancerului

Uleiul de cocos are două calități care îi ajută să lupte împotriva cancerului. Celulele tumorale nu sunt capabile să acceseze energia în cetone și sunt dependente de glucoză. Se crede că o dietă ketogenică ar putea fi o componentă posibilă de a ajuta pacienții cu cancer să se recupereze.

Deoarece AGLM-urile digera pereții lipidici ai bacteriilor, ei pot, de asemenea, să ucidă bacteria helicobacter pylori care a fost cunoscută pentru a crește riscul de apariție a cancerului de stomac. Chiar și în studiile în care cancerul este indus chimic, introducerea uleiului de nucă de cocos previne dezvoltarea cancerului.

6. Stimularea sistemului imunitar (antibacteriene, antifungice și antivirale)

Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină), care este cunoscut pentru reducerea candidei, pentru combaterea bacteriilor și pentru crearea unui mediu ostil pentru viruși. Multe boli astăzi sunt cauzate de înrăutățirea bacteriilor, ciuperci, viruși și paraziți în organism.

Puteți înlocui zahărul în dieta dvs. cu ulei de nucă de cocos ca sursă de combustibil natural când sunteți bolnav. Zahărul hrănește creșterea bacteriilor rele. În schimb, luați o lingură de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi când sunteți bolnav și consumați o mulțime de legume și bulion de roșii, de asemenea.

7. Îmbunătățește memoria și funcția creierului

Intr-un studiu publicat în 2004 în Journal of Neurobiology of Aging, cercetătorii au descoperit că AGLM în uleiul de nucă de cocos a îmbunătățit problemele de memorie la pacienții lor mai în vârstă.

La toți pacienții sa observat o îmbunătățire semnificativă a capacității lor de reabilitare după administrarea acestui acid gras. Deoarece AGLM sunt absorbite cu ușurință în organism și pot fi accesate în creier fără utilizarea de insulină. Astfel, ele sunt capabile să alimenteze celulele creierului mai eficient.

8. Îmbunătățește energia și rezistența

Uleiul de cocos este ușor de digerat și, de asemenea, produce o energie susținută mai lungă și mărește metabolismul. Când luați un ulei de nucă de cocos de calitate, puteți obține cele mai multe beneficii de ulei de nucă de cocos deoarece AGLM-urile sale sunt trimise direct la ficat pentru a fi transformate în energie.

9. Îmbunătățește digestia și reduce ulcerul stomacal și colita ulcerativă

Nuca de cocos îmbunătățește de asemenea digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitamine solubile în grăsimi, calciu și magneziu.

Dacă uleiul de nucă de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, îl poate face de două ori mai eficace.

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la îmbunătățirea sănătății celulelor și a intestinelor prin distrugerea bacteriilor și a candidei. Uleiul de cocos îmbunătătește sănătatea digestivă și ajută la tratarea sau prevenirea ulcerului stomacal și a colitei ulcerative.

10. Reduce simptomele bolii vezicii biliare și a pancreatitei

Acest super-aliment este atât de ușor de digerat încât a fost cunoscută și îmbunătățirea simptomelor bolii vezicii biliare. Înlocuiți alte grăsimi cu lanț lung cu ulei de nucă de cocos pentru a îmbunătăți vezica biliară și sănătatea totală a corpului.

11. Îmbunătățește problemele cutanate (arsuri, eczeme, mătreața, dermatită și psoriazis)

Uleiul de nucă de cocos este minunat pentru curățarea feței, hidratant, dar, de asemenea, poate trata multe tulburări ale pielii. Acizii grași (caprilici și lauric) din uleiul de cocos reduce inflamația la nivel intern și extern și hidratează, făcându-le o soluție excelentă pentru toate tipurile de afecțiuni ale pielii.

Protejează pielea și are mulți antioxidanți care îl fac ideal pentru vindecarea pielii. În plus, proprietățile antimicrobiene echilibrează sursele candida sau fungice care pot provoca multe afecțiuni ale pielii.

12. Împiedică afectiunile gingiei și degradarea dinților

Uleiul de cocos a fost folosit de secole ca o modalitate de a curata gura de bacterii și a ajuta la vindecarea bolii parodontale.

Uleiul denaturează bacteria și se lipește de ea. Îndepărtarea bacteriilor pe cale orală reduce semnificativ riscul de apariție a bolii parodontale. Dacă doriți să vă vindecați gingiile și să vă reparați dinții, vă recomand uleiul de cocos.

13. Previne osteoporoza

Stresul oxidativ și radicalii liberi sunt cei mai mari doi vinovați de osteoporoză. Deoarece uleiul de nucă de cocos are astfel de niveluri ridicate de antioxidanți, care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, este un tratament natural principal pentru osteoporoză.

Un alt beneficiu uimitor al uleiul de nucă de cocos, este că mărește absorbția de calciu în intestine. Cercetările privind osteoporoza au constatat că uleiul de nucă de cocos crește nu numai volumul și structura osoasă la subiecți, dar și pierderea osoasă scăzută din cauza osteoporozei.

14. Îmbunătățește diabetul de tip II

Când celulele refuză să răspundă la insulină și nu mai iau glucoză pentru energie, atunci sunt considerate rezistente la insulină. Pancreasul pompează apoi mai multă insulină pentru a compensa și creează un ciclu de supraproducție. Rezistența la insulină este precursorul diabetului de tip II.

AGLM-urile din uleiul de cocos ajută la echilibrarea reacțiilor de insulină din celule și la promovarea procesului de digestie.

15. Uleiul de cocos pentru pierderea în greutate

Ajută la arderea grăsimilor și a caloriilor, scăderea poftei de mâncare, iar în studii a fost utilă în special în pierderea de grăsime abdominală.

 

16. Construirea musculaturii și pierderea de grăsime corporală

AGLM nu sunt doar bune pentru arderea grăsimilor; ele sunt, de asemenea, minunate pentru construirea musculaturii. AGLM-urile găsite în nucă de cocos sunt de asemenea utilizate în produsele populare de construcție a mușchilor.

17. Ingrijirea părului

Dacă aveți matreată sau păr uscat, uleiul de cocos are acizii grași perfecți pentru a ajuta la îmbunătățirea acestor condiții. Puteți face șampon de cocos sau lavandă de casă pentru a vă îmbunătăți părul și pentru a folosi ulei de nucă de cocos drept ca un balsam de păr natural.

18. Infecții cu Candida 

Pentru a ucide în mod eficient candida și a trata infecțiile cu drojdie, îndepărtați zahărul prelucrat și boabele rafinate din dieta dvs. și consumați o mulțime de grăsimi sănătoase. Luați o lingură de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi ca supliment.

19. Ulei de cocos anti-îmbătrânire

Conform cercetărilor publicate în jurnalul medical Food and Function, uleiul de nucă de cocos îmbunătățește nivelurile antioxidante și poate încetini îmbătrânirea. Uleiul de cocos funcționează prin reducerea stresului la nivelul ficatului și scăderea stresului oxidativ.

20. Echilibrul hormonal

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la echilibrarea naturală a hormonilor deoarece este o sursă excelentă de grăsimi saturate, incluzând acidul lauric. Studiile au constatat că uleiul de nucă de cocos poate fi o grăsime excelentă de consumat în timpul menopauzei și, de asemenea, poate avea efecte pozitive asupra nivelurilor de estrogen.

Ulei de cocos, reacții adverse

Există rareori efecte secundare pentru uleiul de cocos. Ocazional, poate apărea o alergie de contact pentru anumite persoane care sunt alergice la nucă de cocos. Uleiul de cocos este cunoscut pentru reducerea efectelor secundare ale multor medicamente. De exemplu, în studii, aceasta a redus simptomele și efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer.

 

II. Diferenţa dintre cel natural şi cel sintetic

Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi uleiul de cocos de pe piaţă:

1. Să fie ulei de cocos virgin sau extravirgin

E o mare diferenţă între uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” şi „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat şi îşi păstrează nealterate calităţile, pe când cel convenţional poate fi procesat termic şi chimic, pierzându-şi astfel cea mai mare parte din fitonutrienţii care fac din uleiul de cocos un superaliment.

Uleiul de cocos extravirgin prezintă diferenţe importante faţă de uleiul de cocos denumit natural, sau pur: se stoarce pulpa proaspătă sau se storc fulgii uscaţi, se presează o dată sau de mai multe ori, diferă felul cum este extras sau metoda de filtrare. Bineînţeles, totul se reduce în cele din urmă la beneficiile pe care le are pentru sănătate ceea ce rezultă după diversele procedee. Virgin sau extravirgin descriu un ulei minim procesat şi care îşi păstrează nealterate calităţile.

2. Să fie ulei de cocos extras sau presat la rece

Principala diferenţă între uleiul de cocos obişnuit şi cel virgin sau extravirgin constă în procesul de extracţie. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obţinut doar prin procedee mecanice, fără a fi tratat termic sau chimic, ceea ce îi menţine intacte toate proprietăţile fizico-chimice şi organoleptice. Extracţia prin presarea la rece asigură conservarea tuturor calităţilor sale, adică un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase, de vitamina E, de minerale şi de antioxidanţi.

3. Să aibă aromă şi gust de nucă de cocos

Atunci când nu are gust de nucă de cocos, uleiul a fost supus unui proces de rafinare, filtrare, albire şi dezodorizare care are însă ca efect şi pierderea celor mai multe dintre proprietăţile sale. De multe ori, aceste procedee contribuie şi la apariţia în uleiul de cocos a periculoaselor grăsimi de tip trans care există în uleiurile rafinate din comerţ.

4. Să fie ambalat într-un recipient de sticlă şi nu de plastic

Un ulei de calitate este întotdeauna comercializat în borcane de sticlă. Un recipient de plastic alterează nu doar gustul, ci şi calităţile produsului. Cantitatea de antioxidanţi se diminuează semnificativ, uleiul râncezeşte mai repede şi mai uşor, iar aroma caracteristică se pierde. De multe ori, un ambalaj ieftin de plastic poate fi un indicator al unui ulei de calitate îndoielnică, produs industrial într-un mediu nepotrivit pentru a-i fi conservate calitatile cu care natura l-a înzestrat.

5. Să fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio

Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atenţie pe tot parcursul producţiei, transportului şi comercializării, astfel încât poţi avea garanţia că şi-a păstrat intacte toate calităţile.

6. Să aibă un preţ corect

Un preţ foarte mic e adesea o dovadă a faptului că uleiul a fost produs, ambalat şi transportat în condiţii improprii. În plus, poate exista suspiciunea că, aşa cum au demonstrat analizele efectuate pe diversele mărci de ulei de măsline extravirgin aflate în comerţ, şi în cazul uleiului de cocos, acesta poate fi falsificat prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Un ulei de cocos organic, chiar dacă mai scump, îţi oferă siguranţa că nu ai aruncat banii pe fereastră.

Uleiul de cocos ecologic este atât de versatil încat ar trebui să devina un ingredient de baza în bucataria şi cămara fiecaruia dintre noi. Se găseşte ulei de coccos natural în trei variante de gramaj la 250g, 450g si 1400g, cu preţuri începând de la 29 lei.

7. Să nu prezinte reziduuri de pulpă sau alte impurităţi

Uleiul de cocos care nu a fost procesat corespunzător poate conţine resturi de pulpă din nuca de cocos şi riscă să râncezească uşor sau să-şi piardă din proprietăţi într-un timp extrem de scurt. Uleiul de cocos presat la rece are o perioadă de valabilitate de 2 ani dacă este depozitat la loc uscat, ferit de lumină sau de acţiunea directă a razelor solare, şi borcanul stă nedesfăcut, sau de 3 luni dacă a fost deja desfăcut.

Citeşte şi alte articole:

Ulei de nucă de cocos pentru celulită

5 alternative la zahăr pentru a îndulci cafeaua

Călcâie crăpate: remedii naturiste

Cum să faci propriul șampon natural de casă

Cum să echilibrăm hormonii în mod natural