Ulei de susan: indicații și contraindicații

ulei de susan doftoria

Ulei de susan

Specific bucătăriei asiatice uleiul de susan merită folosit și în alimentația noastră pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. Uleiul de susan preia toți nutrienții din semințele de susan. Utilizat de 5000 de ani, uleiul de susan este un remediu pentru multiple afecțiuni și o excelentă sursă de minerale și vitamine.

Ce conține uleiul de susan?

Două dintre cele mai importante vitamine continuțe de uleiul de susan sunt vitamina E și alte grăsimi polinesaturate, precum și vitamina A.

Uleiul de susan combate tensiunea arterială. Zincul din ulei întărește oasele, iar cuprul combate simptomele artritei reumatoide. Calciul pe care îl conține ajută la prevenirea unor multiple probleme de sănătate, cum ar fi migrenele, osteoporoza și cancerul de colon.

Uleiul de susan este benefic pentru piele. Secretul se ascunde în conținutul său bogat de antioxidanți. Uleiul de susan este un ingredient special în multe produse de îngrijire, de la cele care oferă protecție solara, până la cele de curățare a tenului sau cremele de hidratare. Uleiul din semințe de susan are o capacitate unică de a înmuia pielea, părul și chiar buzele și este bun pentru toate tipurile de ten. Uleiul de susan previne diabetul de tip II prin conținutul mare de magneziu, problemele legate de tranzitul intestinal deficitar și reglează toate mecanismele legate de digestie.

Este foarte eficient în prevenirea și îndepărtarea paraziților intestinali, la care se adaugă, prin conținutul unor grăsimi specifice, a fenomenelor asociate sindromului premenstrual. Este foarte activ și eficient în detoxifierea organismului. Toate aceste beneficii aduse de uleiul de susan le poți avea adăugând în mâncare, în salate circa o lingura de ulei de susan pe zi. In mod constant poți consuma și mai putin, secretul fiind consumul regulat de ulei de susan. In ceea ce privește gustul, acesta este foarte plăcut, având o aroma suavă de susan. Este recomandat să consumi ulei de susan crud (negătit).

Intr-o lingură de ulei de susan, respectiv în 30 de mililitri de ulei se găsesc următoarele:

Mangan – 0,7 mg. 35%
Cupru – 0,7 mg. 35%
Calciu – 277 mg. 28%
Fier – 4.1 mg. 23%
Magneziu – 99,7 mg. 25%
Triptofan – 93 mg.
Zinc – 2 mg. 13%
Fibre – 3,9 g. 16%
Tiamina – 0,2 mg. 15%
Vitamina B6 – 0,2 mg. 11%
Fosfor – 179 mg. 18%
Proteine – 4,7 g.

 

Reacții alergice:
Alergia este un efect secundar comun al consumului de semințe de susan. Dacă sunteți sensibil la susan, puteți dezvolta diferite tipuri de alergii (cum ar fi probleme digestive, inflamație oculară, nas curbat, astm, etc.). Deci stai departe de semințe sau ulei într-o astfel de situație.