Cure de legume şi cure de fructe pentru un corp supraponderal

supraponderal

Supraponderal – Cure de legume şi cure de fructe pentru un corp supraponderal

Pentru a scăpa de surplusul de grăsime se poate apela la un sortiment larg de legume care au calitatea de a „topi“ ţesutul adipos şi de a furniza necesarul în vitamine şi oligoelemente.

Cure de legume pentru un corp supraponderal

Cele mai eficiente în cura de slăbire sunt atât legumele proaspete (salata verde, tomate, ardei, pătrunjel, varză – albă, roşie şi de Bruxelles -, castraveţi, ceapă, usturoi, praz, ridichi), precum şi unele legume fierte „a la grec“ sau preparate (morcov, ţelină, spanac, urzici, ştevie, sfeclă roşie, conopidă, mărar, vinete, fasole verde, mazăre boabe, bame, gulii, dovlecei). Acestea au un conţinut glucidic sub 10% şi se pot consuma la discreţie.

Tomatele (20 calorii/100 g, bogate în vitaminele C, B1, A, PP) au efecte laxative, revitalizante, antiaterosclerotice şi antiinflamatoare), fiind utile în bolile reumatismale ce complică evoluţia obezităţii. Se consumă atât proaspete, în salate de crudităţi, cât şi ca sucuri amestecate cu suc de ţelină, fiind luate dimineaţa, pe nemâncate. Se mai recomandă supe de roşii sau de zarzavat (atât dimineaţa, cât şi la prânz), ardei sau roşii umplute cu brânză dietetică şi pastă de ridichi cu ceapă şi brânză (2 linguri ridichi rase, o ceapă tăiată mărunt şi 250 g brânză). O altă reţetă de slăbit conţine 8 căţei de usturoi tăiaţi mărunt, 250 g miere şi 500 ml oţet de mere; se lasă la macerat 3 zile şi se iau câte 2 linguri pe zi, una dimineaţa şi alta seara, într-o cură de 30 de zile, asigurând o slăbire cu 7 kg.

Varza crudă (33 calorii/100 g bogată în vitaminele C, A, B1, K) stimulează arderile de grăsimi prin reglarea metabolismului glucidic şi lipidic; se serveşte în salate crude cu lămâie şi puţin ulei sau ca suc luat dimineaţa, înainte de micul dejun, eventual amestecat cu suc de morcov şi puţină lămâie.

Ardeiul (39 calorii/100 g, bogat în vitaminele C, P, beta-caroten, antioxidanţi şi fier) are rol stimulator în arderea grăsimilor.

Pătrunjelul este bogat în vitaminele C (150-200 mg %), A, E, B şi săruri minerale (Fe, Ca, P, Mg, K). Conţinutul în vitamina C este de 4 ori mai mare decât în portocale şi varză; cu 20 g frunze se asigură 48 mg vitamină C (dintr-un necesar zilnic de 75 mg) şi 12 mg provitamina A. Are efecte diuretice, stimulând eliminarea excesului de apă din ţesuturi.

Ţelina este bogată în vitaminele A, B, C şi în săruri minerale (Mg, Fe, Cu, Ca). Este considerată un foarte bun remediu contra obezităţii datorită efectelor de mobilizare a grăsimilor din depozite, în eliminarea excesului de apă şi în accelerarea arderilor metabolice, cu un consum energetic suplimentar. În plus, stimulează activitatea glandelor suprarenale, ponderează durerile artrozice, tonifică sistemul nervos. Se consumă în stare crudă, înainte de mesele principale, sub formă de salată complexă sau ca suc (150 g pe zi, în cure de 15-20 de zile).

Ceapa, prazul şi usturoiul intervin în reducerea greutăţii corporale sau pentru a preveni un corp supraponderal prin mai multe mecanisme, având proprietăţi diuretice, laxative şi tonice şi intensificând eliminarea excesului de apă din ţesuturi şi a acidului uric din sânge. Se consumă atât în stare proaspătă, cât şi în diferite mâncăruri.

Ridichile (19 calorii/100 g) au un conţinut ridicat în săruri minerale (K, Mg, Ca, P), în vitamine (C, B) şi în fibre celulozice, ceea ce asigură un puternic efect laxativ, diuretic, carminativ şi depurativ, care sunt proprietăţi implicate în arderi şi în eliminarea apei, a toxinelor şi grăsimilor. Se consumă în stare proaspătă, amestecate în salată verde şi pătrunjel sau sub formă de suc în amestec cu suc de morcov (1 : 3), luat în cantităţi de 50-100 ml timp de 10 zile pe lună.

Fasolea verde şi mazărea boabe crude sunt folosite în obezitate având proprietăţi diuretice, depurative şi remineralizante, cu implicare în reducerea stocurilor de grăsimi.

Cure de fructe pentru un corp supraponderal

Unele fructe au proprietăţi ce le fac deosebit de utile în cura de slăbire pentru un corp supraponderal, prin valoarea calorică redusă, datorită conţinutului de glucide sub 10% şi prin cantitatea ridicată de potasiu, cu efecte puternic diuretice în eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Totodată sunt bogate în celuloză care reglează digestia şi creează senzaţia de saţietate prin destensia tubului digestiv.

Cele mai frecvente fructe indicate în obezitate sunt:

sub 5% glucide: lămâi, portocale, grapefruit, mandarine, pepene verde, coacăze negre, fragi de pădure, afine.

între 5-10% glucide: mere, cireşe, vişine, piersice, caise timpurii, căpşuni, zmeură, agrişe, mure.

Sunt recomandate cure de 10-20 de zile, cu consum zilnic de 1 – 1,5 kg, împărţite în 5 porţii egale, consumate proaspete (spălate, dar necurăţate de coajă) sau prelucrate în sucuri şi compoturi neîndulcite. În zilele de cură nu se mai consumă alte alimente.

Sucul de citrice, preparat dintr-o portocală, un grapefruit, jumătate de lămâie, două linguriţe miere de albine şi 300 ml apă plată se consumă în 2 reprize pe zi (dimineaţa şi la amiază), înainte de mese.

Cura de lămâie se începe cu zeama unui fruct diluată sub formă de limonadă cu apă (1 : 5) şi cu puţină zaharină. Treptat se creşte doza, câte o lămâie pe zi până în ziua a 10-a cu 10 lămâi, după care se descreşte doza până la 1 lămâie pe zi.

Limonada se bea numai înainte de mese sau pe stomacul gol.

O altă formă de utilizare constă în tăierea unei lămâi în felii rotunde care se pun, seara, peste o lingură flori de muşeţel şi 200 ml apă clocotită; se acoperă pentru macerare până în dimineaţa următoare când se strecoară şi se bea pe stomacul gol.

În general, curele de lămâie prezintă efecte diuretice, depurative, tonice asupra sistemului nervos şi muscular, remineralizante, antigutoase şi antiaterogene. Acţionează prin reducerea şi eliminarea celulitei şi prin intensificare consumului de grăsimi din depozitele subcutanate. Respectarea curei de lămâie este benefică şi în tratarea altor afecţiuni, ca de exemplu: arterite, flebite, tromboflebite, varice, hipertensiune arterială, ateroscleroză, afecţiuni hepatice, diabet, litiază renală şi poliartrită reumatoidă.

Cura de mere este frecvent utilizată, având avantajul abundenţei pe piaţă, precum şi efecte deosebite în creşterea diurezei, intensificarea arderilor din organism cu consum energetic suplimentar, mărirea tonusului nervos şi muscular. Prin proprietăţile laxative acţionează prin înlăturarea produselor toxice care rezultă în reacţiile de dezasimilare.

În plus, merele proaspete au efecte în reumatisme şi poliartroze, reduc concentraţia de colesterol sanguin şi elimină excesul de acid uric. Se folosesc fructe proaspete (67 calorii la 100 g), mere coapte, sucuri, compoturi şi infuzii din coji uscate.

Cireşele şi vişinele (81 calorii/100 g) au proprietăţi diuretice, depurative, laxative şi sedative, la persoane cu „foame nervoasă“ şi cu dureri osteoarticulare, sub presiunea greutăţii corporale excedentare. Se recomandă în cure de slăbire câte 500-1.000 grame pe zi, de 1-2 ori pe săptămână, fără a consuma alte alimente în zilele respective.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria