Mărarul

marar mararul Mărarul

Mărarul – Anethum graveolens ( Umbelliferae )

Mărarul este o plantă legumicolă anuală spontană şi cultivată, aromatică, cu tulpina înaltă până la 120 cm, brumată; frunzele laciniate, inflorescenţa este o umbelă compusă, lipsită de involucru şi involucel, cu flori galbene sau galben-verzui, cu petalele convolute spre interior; fructele sunt ovale sau oblongi aripate. Infloreşte în lunile iulie – septembrie. Plantă condimentară cultivată în toate zonele ţării.

Părţi utilizate: fructele.

Proprietăţi: antispastic şi carminativ (calmând durerile abdominale, reducând spasmele digestive şi balonările prin evacuarea gazelor intestinale), galactogog şi sedativ.

Indicaţii: 

Intern: în balonări abdominale, tuse convulsivă, astm bronşic şi bronşite.

Extern:  antiinflamator şi antiseptic laringo-faringo-amigdalian.