Praz
Pe harta nutrițională, prazul este un remediu popular pentru mai multe afecțiuni. Acesta este foarte hrănitor, ieftine și se găsește peste tot. Folosit sub diferite forme, de la mâncare până la supă, prazul poate adăuga aromă și bogăție la aproape orice rețetă. Are un loc distinct în industriile farmaceutice și cosmetice. Cu combinația unică de flavonoizi și nutrienți cu conținut de sulf, prazul reprezintă o componentă importantă în dieta dumneavoastră. Științific cunoscut sub numele de Allium porrum, prazul face parte din familia cepei și a usturoiului. Prazul este plin cu vitamine esențiale, minerale, antioxidanți și fibre dietetice. Este consumat pe scara larga în multe părți ale Europei, America și Asia. Deși este disponibil pe parcursul întregului an, acesta este cel mai bun la începutul sezonului de primăvară.
Beneficii de sănătate:
Plin de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali, prazul oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea sunt explicate mai jos:
1. Protejează vasele de sânge:
Prazul conține un flavonoid care protejează învelișurile vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Acesta stimulează producerea de oxid nitric, care acționează ca dilatator natural și relaxant al vaselor de sânge. Permite vasele de sânge să se odihnească și reduce riscul de hipertensiune arterială. Prazul conține o cantitate generoasa de vitamina K. Nivelurile scăzute ale vitaminei K pot afecta în mod negativ circulația sângelui.
2. Sănătatea osoasă:
Conținutul ridicat de vitamina K din praz activă osteocalcinul, o proteină vitală pentru sănătatea oaselor. 200 de grame de praz conțin aproximativ 42 micrograme de vitamina K, care înseamna 47 și 34% din cantitatea recomandată zilnic pentru femei și bărbați.
3. Bun pentru inimă:
Nivelurile ridicate de homocisteină din sânge pot crește riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și ateroscleroza. Prazul conține o formă bioactivă de folați, care sa dovedit a reduce concentrația de homocisteină din sânge. Flavonoidul prezent în praz îmbunătățește și sănătatea inimii prin reducerea producției de oxid nitric.
4. Reduce riscul bolilor inflamatorii cronice:
Inflamația cronică afectează sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice cum ar fi diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă. Abundența de vitamina K în praz previne bolile inflamatorii cronice și calcifierea nedorită a arterelor. Pe lângă vitamina K, vitamina B6 din praz oferă beneficii antiinflamatorii.
5. Digestia:
Un prebiotic din praz ajută digestia și stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinul. Fibrele leguminoase vă permit să mâncați încet, de aceea digerați în mod corespunzător mâncarea. Acest lucru împiedică supraalimentarea și te face să te simți sătul.
6. Poate preveni cancerul:
Prazul este o sursă bună de sulfuri care pot inhiba căile asociate cu formarea de tumori maligne. Ca și alți membri ai familiei allium, ei pot juca un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer. Ei pot, de asemenea, reduce riscul de cancer de prostată, colon și ovarian.
7. Pierderea în greutate:
Prazul ajuta la scăderea în greutate și luptă împotriva obezității, deoarece are un conținut redus de calorii și nu conține grăsimi. Prazul este un supresor natural al apetitului. Conținutul ridicat de fibre vă suprimă foamea oferind un sentiment de sațietate. Ambele fibre solubile și insolubile prezente în praz reglează activitatea intestinală și reduc balonarea.
8. Îmbunătățește vazul:
Prazul este o bună sursă de luteină și zeaxantină. Acești compuși sunt vitali pentru o vedere sănătoasă. Ei vă protejează țesuturile și membranele celulare oculare de oxidarea dăunătoare , prin filtrarea razelor de lumină în timp ce acestea intră în contact ochii dumneavoastră. Consumul de praz în cantități adecvate vă protejează ochii de cataractă și de degenerescența maculară legată de vârstă.
9. Beneficiu în timpul sarcinii:
Prazul este bogat în vitamina B9, de asemenea cunoscuta sub numele de acid folic. Folații formează o parte importantă în dieta femeilor însărcinate. Aceștia sunt esențiali pentru producerea de ADN nou, care este necesar pentru formarea de noi celule. Folații promovează de asemenea formarea sănătoasă a tubului neural, greutatea adecvată la naștere și dezvoltarea corectă a feței, a inimii, a coloanei vertebrale și a creierului.
10. Menține colesterolul sănătos:
Fibrele joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol prin promovarea mișcărilor intestinului ușor. De asemenea, ajută la eliminarea colesterolului suplimentar din organism și reduce producția de colesterol în ficat. Prazul are proprietăți antiseptice care ajută organismul să lupte împotriva infecției. Astfel, ele ajută la scăderea colesterolului rău LDL și la creșterea colesterolului bun HDL.
11. Acționează ca un antioxidant:
Sunt surse valoroase de antioxidanți, cum ar fi polifenolii. Acești antioxidanți ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea și bolile cronice. O porție de 100 g de praz proaspăt asigură aproximativ echivalentul acidului galic a 3 mg.
12. Afrodisiac:
Prazul împreună cu ceapa, usturoiul și țelina sunt cunoscute de secole, pentru efectele lor afrodisiace. Faceți un suc cu praz și țelină și veți fi surprinși să vedeți diferența.
13. Acțiune balsamică:
Datorită prezenței uleiurilor volatile, sucul de praz are o acțiune balsamică asupra tractului respirator. Astfel, poate ameliora simptomele asociate cu gripă, răceală și febra fânului.
14. Sistemul nervos:
Magneziul, fosforul și folații sunt nutrienți importanți necesari pentru funcționarea sănătoasă a sistemului nervos. Prazul bogat în aceste vitamine și minerale ajută la îmbunătățirea concentrației, memoriei și a capacității creierului de a procesa informații.