Urzici: 7 reacții adverse
- 1. Provoacă insomnii
Urzica poate da insomnii de lungă durată, dacă este folosită în exces. Deși în primă etapă ar putea crea o stare de somnolență, întrucât planta acționează ca un sedativ asupra organismului, aceasta ar putea avea ca efect advers și insomnia, caracterizată prin lipsa somnului și agitație în timpul nopții.
- 2. Disconfort de stomac
Utilizarea urzicii poate provoca disconfort gastrointestinal la unii oameni. Acestea se manifestă cu greață, vărsături, dureri de stomac sau dureri abdominale.
- 3. Afectează rinichii
Urzica este un diuretic natural și crește producția de urină. Cu toate astea, nu este indicată în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni renale, deoarece poate tulbura funcțiile rinichilor. Înainte de orice tratament sau remediu pe bază de urzică, se recomandă consultarea medicului fitoterapeut.
- 4. Reacții alergice severe
În afară de disconfortul ușor al intoleranței urzică, oamenii pot avea, de asemenea, reacții alergice severe. Acestea sunt umflarea buzelor, a feței, a gurii sau a limbii, dificultăți de respirație sau înghițire, strângere în piept etc. Sunați la ambulanță urgent, dacă aveți oricare dintre problemele de mai sus.
- 5. Crește gradul de coagulare a sângelui
Deși urzica are o mulțime de beneficii asupra sănătății, fiind plină de vitamine și nutrienți, este bine să nu faci abuz de ea, deoarece poate crește gradul de coagulare a sângelui în organism și favorizează apariția trombozelor. Poți consuma maximum 2 căni de ceai de urzici pe zi, însă nu mai mult de 5 zile.
- 6. Nivel scăzut de zahăr din sânge
Urzica poate scădea nivelul zahărului din sânge. Dacă vă aflați sub medicamente pentru diabet zaharat, atunci utilizarea urzicii poate crește riscul scăderii nivelului sanguin. Aflați sfatul medicului înainte de a utiliza urzica.
- 7. Scade tensiunea
Potrivit specialiștilor, utilizarea îndelungată de urzici poate provoca scăderea tensiunii arteriale. Este important să nu o folosești ca remediu dacă urmezi un tratament pentru scăderea tensiunii sau să întrebi medicul specialist.