Cele mai bune legume digestive

Legume digestive

Legume digestive

Alimentaţia are un rol esenţial în privinţa formei fizice în care ne aflăm, implicit a numărului de kilograme pe care îl avem, dar şi în procesul de digestie. Unele legume reuşesc chiar să stimuleze tranzitul intestinal, datorită conţinutului în fibre alimentare, solubile şi mai ales insolubile.

Din acest punct de vedere, rădăcinoasele, cum ar fi morcovii, păstârnacul sau ţelina joacă un rol important în reglarea tranzitului. Însă nu ar trebui neglijate nici restul legumelor, ca de exemplu varza sau conopida, care aduc totuşi o parte importantă de fibre şi de apă.

În funcţie de greutatea fiecăruia dintre noi, putem să consumăm de la 500 g la un kilogram de legume pe zi sau mai mult. Din acestea, ar fi bine ca 200-300 g să fie reprezentate de rădăcinoase. Asta ar însemna în termeni practici: un morcov, un păstârnac şi un sfert de varză, deci o supă şi o salată pentru felul doi.

Legume digestive: Varza are calităţi de necontestat. Are efect nutritiv, este remineralizantă şi tonifiantă. Conţine în special provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 (toate cele care constituie grupa anticanceroasă), dar şi vitaminele C, E şi fibre. 100 g de varză au 25 de calorii.

Legume digestive: Morcovul este o legumă bogată în glucide, vitamine (B1, B2, folacina, caroten), substanţe minerale (fier, cupru, calciu, fosfor). Se consumă crud, în salate, sub formă de suc, în diverse preparate culinare (supe, ciorbe, budinci, conserve). Substanţele pectinice şi celuloza din morcov ajută digestia şi se recomandă în alimentaţia dietetică. 100 g de morcovi au 41 de calorii.

Legume digestive: Ţelina este un tonic al sistemului imunitar. Are componente chimice foarte variate, atât în rădăcini, cât şi în frunze, ceea ce explică valoarea alimentară şi terapeutică. Pe lângă vitaminele A, B1, B2, C şi proteine, ţelina conţine şi săruri minerale ca: potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier, iod etc. 100 g de ţelină au 46 de calorii.

Legume digestive: Păstârnacul este foarte hrănitor şi bogat în vitamine ca A, B, C şi E, conţine săruri minerale, mai ales potasiu şi magneziu, dar şi zaharuri, pectin sau lipide. De asemenea, păstârnacul este indicat în anemii. 100 g de păstârnac au 72 de calorii.

Legume digestive: Conopida este bogată în potasiu, calciu, acid ascorbic, proteine, vitaminele C, K, complexul B, caroten. Se consumă în diferite preparate culinare sau conservată. 100 g de varză au 25 de calorii.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Legume și fructe: sănătate în culori

Ce fructe și legume sunt recoltate în funcție de sezon

Cure de legume şi cure de fructe pentru un corp supraponderal

Sucuri de legume pentru diverse afecţiuni (beneficii, reţete şi combinaţii)

Tabel calorii: legume, carne, fructe, lactate, cereale și pâine

Fructe și legume fără zahăr