Tabel calorii: legume, carne, fructe, lactate, cereale și pâine

tabel calorii

Tabel calorii: legume, carne, fructe, lactate, cereale și pâine

Tabel calorii: pe lângă tratamentul medi­camentos, respectarea unei diete alimentare stricte și o activitate fizică menținută zilnic reprezintă factori tera­peutici de primă importanță pentru tratarea sau ținerea sub control a unor afecțiuni.

O piramidă a alimentației corect întocmită va avea la bază unele produse amidonoase (pâine integrală sau graham, mămăligă), la care se adaugă legume și fructe, apoi alimente cu restricție cantitativă (lapte, iaurt, carne de pasăre, pește), excluzând dulciurile și grăsimile animale.

Valoarea calorică a diferitelor alimente (kcal/100 g produs):

Tabel calorii legume:

  • Usturoi – 137
  • Mazăre verde – 93
  • Cartofi – 88
  • Sfeclă roșie – 4
  • Ardei gras roșu – 3

Tabel calorii carne:

  • Mezeluri de porc – 391
  • Carne de porc grasă – 368
  • Carne de gâscă – 364
  • Mezeluri de vită – 277
  • Carne de miel – 207
  • Carne de pui – 164
  • Carne de vită – 126

Tabel calorii fructe:

  • Nuci – 694
  • Alune – 672
  • Stafide – 28
  • Smochine – 242
  • Banane – 92

Tabel calorii lactate:

  • Parmezan – 397
  • Telemea oaie – 305

Tabel calorii cereale și pâine:

  • Făină albă – 420
  • Paste făinoase – 368

Realizarea unei alimentații raționale la persoanele sănătoase trebuie să aibă în vedere, în primul rând, asigurarea necesarului caloric și metabolic, realizat prin consumul de glucide, lipide, proteine, vitamine și oligoelemente. Necesarul zilnic de calorii se calculează în funcție de vârstă, de activitatea zilnică efectuată. Necesarul caloric trebuie să fie asigurat în proporție de 50% din hidrați de carbon, produși nerafinați din pâine intermediară sau graham, din cereale integrale, legume și fructe.

În general, orice regim alimentar va fi modificat pe măsura trecerii timpului, în funcție de vârstă, orarul de muncă, eventuale vacanțe, concedii și călătorii.

Un exemplu de regim alimentar mult discutat în rândul specialiștilor nutriționiști, cu efect dovedit în prevenirea riscului de diabet zaharat de tip 2, este dieta mediteraneană, specifică populațiilor din Spania, Italia și Grecia. Această dietă este săracă în carne roșie și lactate grase, în schimb bogată în legume, fructe, pește, uleiul de măs­line, nuci și semințe.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte ARTICOLE