Dietă diabet zaharat de tip 2
Ce este diabetul de tip II?
Acest tip de diabet se manifestă printr-o scădere a secreţiei de insulină în pancreas și totodată o creștere a rezistentei periferice la insulina, astfel că glucoza nu mai pătrunde în celule, iar concentraţia acesteia creste în sânge. Concentraţia glucozei în sânge este numită glicemie și adesea, alături de hemoglobina glicozilată, aceasta constanta aduce multe informatii despre diabet, fiind dozată la fiecare vizita la medic.
Trebuie sa mai știţi că supraponderabilitatea accelerează diabetul de tip II. Obezitatea, în special cea abdominala, reprezinta o adevărată sursă de factori de risc pentru multiple afecţiuni. Tesutul gras, în special cel din jurul abdomenului, funcţionează ca un adevărat organ, cu funcţii endocrine. De aceea o dietă a pacientului diabetic care asociază supraponderabilitate va fi iniţial hipocalorică, astfel încât pacientul să slăbească lent. Apoi acesta dietă devine o dietă de menţinere, săracă în zaharuri și carbohidrati, dar bogată în fibre, vitamine și minerale.
Diabetul este o afecțiune pe scară largă care afectează nivelul zahărului din sânge și al insulinei din organism. Gestionarea consecințelor și complicațiilor pe termen lung ale diabetului zaharat reprezintă o provocare la fel de mare ca și boala.
Există două tipuri principale de diabet. Diabetul zaharat de tip 1 este locul în care pancreasul nu produce insulină. Diabetul de tip 2 este mai frecvent. În cazul tipului 2, organismul nu produce insulină suficientă sau produce insulină pe care organismul nu o utilizează în mod corespunzător.
Există multe opțiuni de tratament pentru persoanele cu diabet zaharat tip 2. Cercetările sugerează că unele plante medicinale și suplimentele pot ajuta condiția.
Plantele utile pot fi minunate să se combine cu metode mai tradiționale pentru a găsi o ușurare a multor simptome de diabet de tip 2.
Scorţişoară
Scorțișoară este o plantă parfumată creată din coaja unui copac și se găsește cu ușurință în bucătării. Are un parfum și un gust dulce și picant, care pot adăuga dulceața fără nici un alt zahăr. Este popular pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 numai din acest motiv, dar există mult mai mult pentru scorțișoară decât aromă.
O analiză a constatat că subiecții cu sindrom metabolic și diabet zaharat de tip 2 care au primit scorțișoară au prezentat rezultate pozitive în multe aspecte diferite, cum ar fi:
- nivelul zahărului din sânge
- nivelurile de insulină
- sensibilitatea la insulină
- nivelul de grăsimi din sânge
- nivelurile antioxidante
- tensiune arteriala
- masa corpului
- timp pentru a procesa alimentele
Din această cercetare, se poate spune că scorțișoara este importantă pentru toți cei care suferă de diabet zaharat de tip 2.
Cercetătorii au notat că tipul de scorțișoară și cantitatea luată au un efect asupra rezultatelor. Cele mai înalte calități de scorțișoară sau extracte de scorțișoară în formă de capsulă ar trebui să fie utilizate ca o metodă complementară de tratament.
Un practician cu experiență în domeniul sănătății ar trebui să fie întotdeauna consultat înainte de a începe să utilizeze scorțișoară ca supliment.
Ciulin de lapte
Ciulinul de lapte este o plantă care a fost folosită din timpuri străvechi pentru multe afecţiuni diferite și este considerată tonic pentru ficat. Cel mai studiat extract din ciulin de lapte se numește silimarină, care este un compus care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acestea sunt proprietățile care pot face ca ciulinul de lapte să fie o plantă de ajutor pentru persoanele cu diabet zaharat.
O revizuire notează că multe dintre studiile privind silimarina sunt promițătoare, însă cercetarea nu este suficient de puternică pentru a începe recomandarea plantei sau extractului numai pentru îngrijirea diabetului.
Mulți oameni cred în continuare că este o parte importantă a unei rutine de îngrijire, mai ales că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii pot ajuta la protejarea împotriva daunelor suplimentare provocate de diabet. Ciulinul de lapte este cel mai adesea luat ca supliment.
Schinduf semințe
Sămânță de Schinduf are potențial de scădere a nivelului zahărului din sânge. Semințele conțin fibre și substanțe chimice care ajută la încetinirea digestiei carbohidraților, cum ar fi zahărul. Semințele pot, de asemenea, ajuta la întârzierea sau prevenirea apariției diabetului de tip 2.
Un studiu recent a constatat că persoanele cu prediabete au fost mai puțin predispuse să fie diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 în timp ce consumau semințe de schinduf pulbere.
Cercetătorii au descoperit că semințele au ajutat la scăderea nivelului de colesterol.
Schinduful poate fi gătit în anumite feluri de mâncare, adăugat în apă caldă sau consumat ca pulbere. Acesta poate fi, de asemenea, o capsulă care trebuie înghițită ca supliment.
Ghimbir
Ghimbirul a fost folosit de mulți ani pentru a trata problemele digestive și inflamatorii. Cercetările recente sugerează că aceasta poate reduce rezistența la insulină.
Acesta a fost folosit de mii de ani în sistemele de medicină tradițională.
Ghimbirul este adesea folosit pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și inflamatorii. Cu toate acestea, o revizuire recentă arată că poate fi de ajutor în tratarea simptomelor diabetului zaharat, de asemenea.
In cadrul studiului lor, cercetătorii au descoperit ca suplimentarea cu ghimbir a scăzut nivelul zahărului din sânge, dar nu a scăzut nivelul de insulină din sânge. Din acest motiv, ei sugerează că, ghimbirul poate reduce rezistența la insulină din organism pentru diabetul de tip 2.
Ghimbirul este adesea adăugat la alimente crud sau sub formă de pulbere, preparat în ceai sau adăugat în capsule ca supliment.
Considerații importante pentru persoanele cu diabet zaharat
Este întotdeauna cel mai bine să lucrați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a lua orice plante medicinale sau supliment. Medicii, de obicei, recomandă pacienților să înceapă cu o doză mai mică și să o crească treptat până când se găsește o doză confortabilă.
Unele ierburi pot interacționa cu alte medicamente care fac același lucru, cum ar fi diluanții sângelui și medicamentele de tensiune arterială ridicată. Este foarte important să fii conștient de orice interacțiune înainte de a începe un nou supliment.
De asemenea, este important ca oamenii să obțină ierburi dintr-o sursă de calitate superioară. Plantele medicinale nu sunt monitorizate. Produsele pot conține alte plante și umpluturi diferite, recomandă o doză incorectă sau chiar pot fi contaminate cu pesticide.
Ierburile și suplimentele ar trebui văzute ca o opțiune de tratament complementară și nu ar trebui să înlocuiască medicamentele.
Suplimente alimentare naturale
Beneficiul cromului a fost studiat și dezbătut timp de mai mulți ani. Aveți nevoie de minerale pentru a face factor de toleranță la glucoză, ceea ce ajută la o mai bună funcționare a insulinei. Mai multe studii sugerează că suplimentele de crom pot îmbunătăți controlul diabetului, dar nu avem suficiente informații pentru a le recomanda tratamentul diabetului încă.
Dieta în diabetul zaharat de tip II
Dieta diabeticilor: legumele și fructele oleaginoase
Legumele, în special cele care se consuma proaspete, trebuie să facă parte din dieta zilnică a oricărei persoane și nu doar din dieta zilnică a diabeticilor.
Sunt recomandate legumele consumate crude, în salate, rase ori tăiate la cuţit/robot – după consistenţa lor:
- Morcovi;
- Telină;
- Rădăcinoase albe (rădăcină de pătrunjel, rădăcină de păstârnac);
- Castraveţi;
- Roșii;
- Ardei de orice fel;
- Verdeaţă de orice fel: mărar, pătrunjel, rozmarin, busuioc verde, busuioc rosu, cimbru etc.
- Ceapă;
- Usturoi;
- Napi;
- Ciuperci consumate crude, în salate;
- Varză și alte crucifere: broccoli, conopidă, gulie etc.
- Germeni de legume sau cereale;
- Dovlecei cruzi în salate ;
Atenţie: NU se va pune ulei la salate, însa uleiul poate fi înlocuit cu seminţe – acestea se pun primele în bolul de salata și pe măsură ce tocaţi restul legumelor, acestea se înmoaie și devin delicioase. Puteţi folosi amestec de seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui, de chia, de in, de cânepă, miez de nucă necopt, alune necoapte – seminţele fiind în mod anume indicate celor care suferă de diabet zaharat de tip II. Seminţele sunt esenţiale în protecţia sistemului nervos și a nervilor periferici, despre care știm că diabetul îi afectează, ducând la apariţia neuropatiilor.
Seminţele se vor consuma întotdeauna CRUDE! Coapte sau prăjite ori folosite sub orice formă care presupune preparare termică – seminţele devin din medicamente otrăvuri!
Dieta diabeticului: grăsimile din alimentaţie
Grăsimile trebuie evitate cât mai mult, uleiul folosit cât mai rar în salate sau mâncăruri, ciorbe etc. Dacă se poate, nu folosiţi deloc, chiar dacă aveţi în casă ulei extravirgin. Evitaţi de asemenea preparatele care nu se pot găti decât cu ulei.
In privinţa altor alimente bogate în grăsimi, este recomandat să evitaţi consumul de cașcaval, alimente care conţin ulei, unt, margarină, smântână, caimac, evitaţi consumul cărnii de porc (chiar și slabă) sau a cărnurilor din comerţ care sunt injectate. Este recomandată carnea BIO – sunt destui producători pe piaţa românească. Carnea de curcan este cea mai recomandată, apoi cea de peste, pui și fructe de mare.
Oul este recomandat la câteva zile, dar nu mai mult de 3 ouă pe săptămână (atenţie și la alte preparate care conţin ou).
Puteţi consuma:
- Carne de curcan, de pui din păsări crescute ecologic, carne de peste, fructe de mare;
- Brânză de vacă, urdă;
- Lapte proaspăt;
- Ou ocazional;
- Fructe oleaginoase și seminţe – acestea sunt surse bogate de “uleiuri”, de acizi grași omega 3 și omega 6;
- Veţi evita consumul de ulei.
Dieta în diabet: cerealele
Cerealele sunt recomandate sub formă de fulgi bio, ca fulgii de orz și ovăz în special – aceste cereale având un indice glicemic mic. Este de preferat să evitaţi sau să consumaţi ocazional fulgi de porumb sau de grâu.
Pâinea va fi consumată cu mare atenţie, de preferat nu mai mult de o felie la masă. Pentru cei care reușesc, pâinea poate fi exclusă total din alimentaţie.
Prăjiturile, pastele și alte alimente care conţin și faină, foietajele – consumate absolut ocazional. Dacă totuși doriţi paste (dar nu mai des de o porţie la 2 săptămâni), încercaţi pastele de casă, integrale 100%. Stim că este o veste proastă pentru iubitorii de paste și produse de panificaţie, însa diabetul nu este prieten deloc cu “făinoasele”.
Regim pentru diabet: fructele
Cele mai indicate fructe sunt: kiwi, grapefruit, mere.
Totuși fructele vor fi consumate cu moderaţie, nu mai mult de un fruct pe zi. Dacă este vorba despre pepene sau fructe mari, nu se vor consuma decât sub formă de felii: o felie/zi. Deși conţin fructoză și alte zaharuri, totuși fructele sunt foarte bogate în vitamine și antioxidanţi, dar și enzime și alte substanţe specifice, benefice sănătăţii, de aceea fructele nu ar trebui exluse din alimentaţie. Variaţi fructele de la o zi la alta.
Fructele foarte dulci se vor consuma ocazional și nu zilnic: struguri, pere, pepene etc.
Regim pentru diabet: alte surse de carbohidraţi
Cartofii, orezul, făinoasele, pastele, zahărul și orice aliment care conţine zahăr (atenţie și la sosurile bogate în zahăr, la iaurturile care conţin zahăr – citiţi eticheta produselor) trebuie scoase din alimentaţie, cel putin până la un nivel acceptat al glicemiei.
Zahărul va fi înlocuit cu îndulcitori artificiali. La pofte mari, puteţi alege un sortiment de dulceaţă, ciocolată sau biscuiţi – sortimente speciale pentru cei care suferă de diabet, îndulcite doar cu îndulcitori artificiali.
Sucurile din comerţ vor fi evitate, acestea conţin zahăr.
Exemple de meniuri zilnice în regimul pentru diabet
Foarte important: nu se va mânca mai mult de un singur fel de mâncare la masă, chiar și antreul este considerat un fel de mâncare. Cu cât mâncăm mai mult la masă, cu atât pancreasul este “biciuit” în secreţia de insulină, iar un diabetic nu ar trebui niciodată să aibă mese copioase. Mai degrabă 5-7 mese mici pe zi, decât 3 mese consistente.
La micul dejun se poate consuma, la alegere între:
- Brânza cu ardei și roșii ori brânză cu castraveţi sau alte legume. Fără pâine;
- Un pahar de lapte;
- Un pahar de iaurt cu fulgi de orz și ovăz;
- Un ou cu legume crude – oul fiert și NU prăjit.
- Un fruct;
- Un grătar (carne pe grătar cu aburi sau grill și NU grătar cu lemne) cu legume proaspete;
- Măsline cu brânză și legume proaspete;
- Pește marinat;
- O salata de crudităţi cu seminţe, cu brânza sau pește, fructe de mare, eventual acrită cu lămâie.
- Se poate bea o cafea neîndulcită, un ceai neîndulcit sau apă, băuturi probiotice: kefir, kombucha, socată, zeama de murături, iaurt de băut, lapte bătut etc..
O gustare: Fie câteva seminţe, fie un iaurt sau o salată.
Masa de prânz:
- Fie o porţie mare de ciorbă de legume sau supă (fără tăiţei, cartofi, orez, griș);
- Sau un grătar cu salată de crudităţi;
- Ciuperci umplute cu brânză, coapte pe grătar sau la cuptor;
- Ardei copţi cu usturoi și un grătar;
- Vinete coapte pe grill – nu salată de vinete, care conţine ulei;
- Mâncărică de mazăre, de fasole, de linte, de năut, de castraveţi muraţi, de măsline etc.;
- Humus (cu seminţe, dar fără ulei);
- Mâncare de ciuperci (nu ciulama, care conţine făină);
- Supă cremă de ciuperci sau de legume, supă de ceapă etc.
- Mâncare de broccoli, de conopidă, de varză – fără ulei!
O gustare: Un fruct sau o legumă crudă sau o salată, un iaurt, o lingură de seminţe crude etc.
Cină:
– Se preferă preparate calde și ușoare, cum sunt supele/ciorbele sau mâncărurile calde. Puteţi alege și un preparat din lista celor indicate la masa de prânz.
Ideal ar fi să nu consumaţi pâine.
Recomandare: consumaţi alimente de calitate superioară, „mai puţin face mai mult”, produsele de calitate joasă sunt adesea pline de pesticide și nu aduc aport benefic asupra sănătăţii.