Nucile, cum se prepară şi consumă

Nucile doftoria

Nucile sunt hidrogen concentrat şi conţin numeroase fitochimicale care ne protejează împotriva radicalilor liberi şi a degenerării fizice. Nucile sunt bogate în elementele chimice: fosfor, magneziu, bor, zinc, şi mangan, esenţiale pentru sănătatea oaselor. Toate nucile constitue o sursă excelentă pentru antioxidantul vitamina E, cupru, acid folic şi aminoacidul arginină. Multe tipuri de nuci conţin triptofan, un compus care stimulează serotonina în creier şi generează starea de relaxare. Nucile contribuie la longevitate prin acizii graşi nesaturaţi, cum ar fi acidul oleic şi cel palmitoleic. Nucile conţin polifenol, un tip de antioxidant care reduce stresul oxidativ în corp.Nucile sunt bogate în fibre solubile: consumate moderat, dau senzaţia de sănătate şi ajută la echilibrarea glicemiei.

Nucile trebuie consumate moderat: excesul de consum poate îngreuna funcţiile ficatului şi a pancreasului; probabil de aceea natura le-a pus în coji mai greu de spart, asa încât să nu ne fie uşor să consumăm în mod exagerat. Bineînţeles că există riscul să exagerezi atunci când le cumperi gata decojite, asa că, atenţie. Alege nuci bio întrucât pesticidele abundă în cultura nucilor.

Este bine când consumi nuci, în aceeaşi zi să consumi şi ceva care conţine lisină, adică polen sau lăptişor de matcă, produse lactate crude, pentru a echilibra arginina din nuci cu lisina care trebuie să fie în echilibru în corp.

Tipuri de nuci: migdale, nuci braziliene, caju, alune de pădure, macademia, pecan, pili, pin, fistic, nuci.

Cum le prepari:

Nucile şi seminţele se înmoaie pentru a dezactiva enzimele inhibatoare care le opresc să încolţească în mediul uscat ele fiind mai greu digerabile în forma lor uscată. De asemenea, prin înmuiere, parte din uleiuri trec în apă aşa încât se poate consuma o cantitate chiar mai mare decât de obicei fără probleme.

Metoda de înmuiere a nucilor:

Pune cantitatea de nucă într-un bol, toarnă apă, chiar şi de la robinet, ideal este apa filtrată, şi clăteşte-le un pic după care strecoară şi aruncă apa. Pune apă curată, de la robinet şi adaugă câteva picături de apă oxigenată de concentraţie 3% (se găseşte în farmacii) şi ţine nucile asa pentru 20 de minute. Vei vedea un fel de spumă la suprafaţă, ceea ce arată că sunt bacterii. După 20 de minute, strecoară, pune apă curată, de la robinet sau filtrată sau plată şi ţine nucile pentru timpul lor de înmuiere, depinde de tipul de nucă după tabelul de mai jos:

  • Migdale: o cană – înmuiere 12 ore – pot fi ţinute în frigider în apă dacă nu s-a consumat toată cantitatea.
  • Pecan: o cană – înmuiere 1-2 ore
  • Nuci: o cană – înmuiere 2 ore
  • Alune de pădure: nu se pun la înmuiat – nu au enzime inhibatoare.
  • Macademia: nu se pun la înmuiat – nu au enzime inhibatoare, dacă sunt galbene înseamnă că sunt râncede.
  • Seminţe de pin: nu se pun la înmuiat – nu au enzime inhibatoare, dacă sunt galbene înseamnă că sunt râncede.
  • Fistic: doar nu se pun la înmuiat – nu au enzime inhibatoare.

Nucile brazilene – sunt nuci sălbatice din jungla amazoniană. Acestea au concentraţie mare de aminoacizi de sulf ( metionină şi cisteină ) care au proprietăţi de adjuvant al ficatului, şi regeneratoare a ţesuturilor. Nucile braziliene conţin şi seleniu care este un antioxidant puternic şi protejează glanda tiroidă. Se spune că este suficient să consumi 3 nuci braziliene pe zi pentru o bună protejare a glandei tiroide.

Alunele de pădure – acestea au cel mai mare procentaj de folaţi dintre toate nucile şi alunele. Folaţii ( vitamina B9 ) sunt esenţiali în circulaţia sângelui şi sunt foarte indicaţi femeilor gravide pentru a asigura o dezvoltare optimă a fătului. Folaţii uşurează depresiile. Alunele de pădure au şi un conţinut foarte ridicat de proantociniadină care împiedică formarea cheagurilor de sânge, şi reduce incidenta la infecţii urinare, iar împreună cu folaţii contribuie la sănătatea vasculară.

Nuca – se zice că este carnea viitorului, şi din fericire România este bogată în nuci. Nucile sunt foarte bune întregul corp, dar în special pentru creier. Natura are un mod ingenios de a ne arăta pentru ce sunt bune, în special, anumite plante. De exemplu, miezul de nucă are formă de creier cu cele două emisfere, nuca braziliană are formă de tiroidă, afinele sunt puternic colorate şi pot fi văzute de la depărtare, ele fiind foarte bune pentru vedere şi probabil că mai sunt multe exemple de acest gen.