Tratamente cu ciuperci: beneficii și contraindicații

Tratamente cu ciuperci

Tratamente cu ciuperci

Ciupercile sunt unele dintre cele mai eficiente remedii naturale, având efect antioxindant și antiinflamator.

În perioadele în care ești epuizată fizic sau mental, te vei simți mai bine dacă mănânci zilnic ciuperci. Acestea îți aduc un plus de minerale, precum potasiul sau fierul, și alungă anxietatea sau nervozitatea.

Pe lângă ciupercile pentru consum, peste 100 de specii sunt folosite în terapii complementare, deoarece protejează ficatul, previn apariția inflamațiilor și încetinesc evoluția tumorilor canceroase.

Ciupercile sunt versatile şi au o aromă unică ce îmbogăţeşte orice mâncare.

Au un profil de arome unic – Al cincilea simţ umami, care completează paleta binecunoscută de dulce, sărat, acru şi amar poate fi găsit în mai multe alimente ce au componenţa L-glutamat, care îi dă savoarea, printre care şi ciupercile.

Este vorba în special de soiurile shitake şi enokitake, care au fost identificate ca cea mai puternică aromă umami.

Ajută la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge – Ciupercile conţin un tip de fibră numit beta-glucan, care nu doar întăreşte sistemul imunitar, dar reduce şi nivelul de colesterol rău din sânge.

Consumate în mod constant, acestea ajută la menţinerea unor valori normale de colesterol în sânge.

Tratamente cu ciuperci

Conţin vitamina D – O vitamină la fel de importantă pentru sănătatea oaselor precum calciul. Ciupercile sunt unele dintre cele mai valoroase surse naturale de vitamină D.

Sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B – În ciuperci se găseşte riboflavină, niacină şi acid pantotenic – trei vitamine esenţiale pentru sistemul nervos.

Problema este că acestea sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că nu se stochează în corp. De aceea, este indicat să le consumăm cât mai des.

Ajută la menţinerea greutăţii sub control – Carnea înlocuită cu ciuperci ajută la slăbit.

Acestea din urmă au mai puţine calorii, mai puţine grăsimi şi mai puţin sodiu – trei factori care contribuie la scăderea în greutate.

Tratamente cu ciuperci

Pe lângă ciupercile pentru consum, peste 100 de specii sunt folosite în terapii complementare, deoarece protejează ficatul, previn apariția inflamațiilor și încetinesc evoluția tumorilor canceroase.

Ciupercile comestibile conțin o serie de nutrienți benefici pentru organismul uman.

Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale conținând vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic); minerale esențiale, între acestea numărându-se potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier și fosfor.

Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Ciupercile sunt bogate și în antioxidanți.

Cu un conținut de peste 80% apă și bogate în fibre, adăugarea ciupercilor la mesele zilnice oferă sațietate fără un aport caloric crescut.

O cană de ciuperci asigură organismului 50 de calorii din care acesta își poate extrage energia necesară. Această calitate le transformă într-un aliment de bază în curele de slăbire.

Tratamente cu ciuperci

Ciupercile pot fi consumate în salate, în mâncăruri, anumite specii fiind considerate o delicatesă. În funcție de specie, unele se consumă crude, altele preparate.

Fibrele din ciuperci joacă un rol deosebit de important în prevenirea constipației și reglarea sistemului digestiv.

Ciupercile conțin amidon care, odată ajuns în sistemul digestiv, este transformat în hrană pentru bacteriile din colon, ajutând la menținerea unui intestin sănătos.

Un compus (eritadenina) din ciupercile numite shiitake ajută ficatul să proceseze colesterolul.

Tratamente cu ciuperci

Ciupercile Champignon (Agaricus bisporus), unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile, aduc prin consumul lor semnificative beneficii sănătății.

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine (un puternic antioxidant), decât germenii de grâu și de patru ori mai mult decât ficatul de pui.

În consecință, au capacitatea de a întări sistemul imunitar. L-Ergothioneine are efect asupra substanțelor instabile, care atacă permanent și vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicalii liberi.

În același timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân.

Specialiștii susțin că șansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici, cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde.

Nutriționiștii, recomandă ciupercile în dieta și alimentația femeilor, dar și a bărbaților pentru a preveni cancerul de prostată.

Prin faptul că are în compoziție iod, este benefică în funcționarea glandei tiriode.

Tratamente cu ciuperci

Câteva ciuperci albe conțin o cantitate de potasiu mai mare decât o portocală, contribuind la reglarea tensiunii arteriale.

Vitamina B2 (riboflavina) din conținutul ciupercilor este benefică pentru piele deoarece îmbunătățește calitatea țesutului, iar vitamina B8 întărește firul de păr și îi conferă strălucire.

Anxietatea, oboseala și stresul se pot trata și preveni cu ajutorul ciupercilor, datorită conținutului mare de zinc și vitamine din grupul B.

Consumul zilnic a trei ciuperci reduce considerabil senzația de epuizare fizică și intelectuală, dar și sentimentul neplăcut de iritare și anxietate.

Extractele din ciuperci Pleurotus (burete sau păstrăv de fag) au fost încorporate în tincturi, ceaiuri sau pilule și au multe efecte benefice: antibacterian, antiviral, reduc tensiunea, protector cardio-vascular și tonic pentru sistemul nervos.

Tratamente cu ciuperci: Shiitake

Ciuperca Shiitake,numită și Lentinus edodes, conține fier, zinc, fosfor, seleniu, potasiu și vitamine (B2,B3,B5,B6,D), dar și lentinan, o substanță care întărește sistemul imunitar și-l stimulează să lupte cu boli grave precum cancerul.

Mai mult, inhibă formarea tumorilor maligne și scade nivelul colesterolului. Nu întâmplător, Shiitake se găsește printre alimentele preferate ale japonezilor longevivi.

Tratamente cu ciuperci: Cordyceps

Ciuperca medicinală Cordyceps este una dintre cele mai valoroase ciuperci folosite în medicina tradițională chineză.

În magazinele cu produse naturiste găsești capsule cu extract de Cordyceps. Se iau câte 4 pe zi,în 2 reprize.

Are proprietăți protectoare pentru plămâni și ficat, stimulează imunitatea și are efect revitalizant.

Este indicată nu numai pentru cei care depun efort fizic, ci și pentru alungarea stresului, creșterea fertilității.

Se iau câte 4 pe zi, în 2 reprize. Are proprietăți protectoare pentru plămâni și ficat, stimulează imunitatea și are efect revitalizant.

Două capsule cu extract de Cordyceps luate dimineața și seara, pe durata tratamentului cu antibiotic, protejează ficatul, rinichii și reduc acțiunea bacteriilor și a fungilor.

Tratamente cu ciuperci: Reishi

Cunoscută și sub denumirile Ganoderma sau ciuperca miraculoasă, Reishi și-a câștigat popularitatea mai întâi în Extremul Orient, datorită gamei largi de afecțiuni pe care le combate.

Are în compoziție substanțe amare și polizaharide care atacă celulele canceroase și le împiedică să se înmulțească.

Dă energie și întărește sistemul imunitar al peroanelor care trec prin ședințe de chimioterapie.

Reduce nivelul de colesterol rău și de zahăr din sânge, de aceea este recomandată cardiacilor și diabeticilor.

Și reumaticii sau astmaticii ar trebui să încerce remediile cu Reishi, pentru că diminuează simptomele gutei, artritei, astmului.

O găsești sub formă de plicuri de ceai instant sau comprimate, care se iau câte 2-3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Pulberea de Ganoderma o poți pune în salate sau dizolva în ceaiuri.

Tratamente cu ciuperci: Contraindicații

Tratamentul cu ciuperci medicinale nu e indicat pe perioada sarcinii și a alăptării.

In natură există multe varietăți de ciuperci otrăvitoare, din acest motiv nefiind indicat consumul de ciuperci sălbatice, ci doar soiurile comestibile, care sunt recoltate în condiții sigure.

În cazul suferinzilor de gută, de insuficienţă renală sau în tulburările gastrointestinale, aceste delicatese trebuie degustate cu moderaţie.

În privinţa ciupercilor de pădure, gospodinele trebuie să fie foarte atente, deoarece aceste legume au tendinţa de a acumula metale grele în compoziţia lor, dacă sunt cultivate într-o zonă în care solul este poluat cu astfel de substanţe.

În acest caz, specialiştii recomandă consumatorilor să se documenteze în această privinţă.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole