Antioxidanți: top 15 alimente

antioxidanți doftoria

Antioxidanți

Vă simțiți adesea letargic? S-ar putea să nu aveți cantitatea necesară de antioxidanți în corpul dumneavoastră. Există anumite alimente care sunt surse excepțional de bogate în antioxidanți. Și cea mai bună parte este că acestea sunt atât de comune și disponibile încât le puteți include în dieta dvs. cu ușurință.

Ce este un antioxidant?

Antioxidantul este o moleculă care oprește procesul de oxidare. Oxidarea este o reacție în lanț într-o celulă care duce în cele din urmă la deteriorarea sau moartea celulei.

Consumul de alimente bogate în antioxidanți ajută la încetarea procesului de oxidare, menținând astfel celulele sănătoase. La urma urmei, corpul tău este alcătuit din celule. Orice deteriorare a oricărei celule poate avea un efect cascadă asupra sănătății dvs. generale.

Alimente de top care sunt bogate în antioxidanți:

1. Lămâie:
Lămâia aparține familiei de citrice. Fructul galben conține vitamina C, care este o sursă puternică de antioxidanți. Portocala este de asemenea o sursă bogată de antioxidanți.

2. Căpșuni:
Căpșuna este o sursă excelentă de vitamină C. Corpul dvs. nu poate stoca vitamina C pentru utilizare ulterioară. Prin urmare, trebuie să consumați vitamina C aproape în mod regulat.

3. Nuci:
Nucile sunt surse bogate de vitamina E, care la rândul lor sunt o sursă excelentă de hrană pentru a furniza organismului dumneavoastră antioxidanți. Spre deosebire de vitamina C, vitamina E poate fi stocată în organism. Alături de nuci, puteți consuma și migdale, fistic, pecan etc. Un studiu spune că oamenii care mănâncă nuci trăiesc cu aproximativ doi ani mai mult decât cei care nu o fac.

4. Broccoli:
Broccoli, are o cantitate mare de vitamina C, fiind o altă sursă de hrană bogată în cantitatea de antioxidanți. Împreună cu vitamina C, broccoli are și seleniu. Seleniul ajută la lupta împotriva deteriorării celulelor corpului uman. Puteți mânca această legumă fie prin prăjire, fie prin fierbere, fie prin aburire.

5. Ouă:
Oul este cea mai frecventă alegere a alimentelor din întreaga lume. Acesta conține vitamina E, care este necesară pentru a opri procesul de oxidare.

6. Pești:
Peștele are o cantitate mare de seleniu, o substanță chimică care ajută la salvarea celulelor corpului uman de la rupere sau deteriorare sub orice formă. Printre pești, puteți consuma diferite tipuri de crustacee pentru a menține cantitatea adecvată de antioxidanți din organism.

7. Orez brun:
Este adevărat că orezul brun este un produs alimentar care nu vă încântă gusturile. Dar, are numeroase proprietăți nutriționale. Are calorii scăzute și este, de asemenea, fără gluten. Orezul brun conține și polifenoli care sunt compuși puternici care ajută la oprirea procesului de oxidare.

8. Merișor:
Merișorii sunt arbuști mici care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante ridicate. Fructele sunt de obicei procesate pentru a furniza sucul de pe piață. Merișorii, de asemenea, au flavonoide care cresc activitatea antioxidantă în organism.

9. Fasole:
Fasolea conține cisteină, care este un antioxidant care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism.

10. Pepene roșu:
Una dintre cele mai populare alimente, pepenele roșu este de asemenea o sursă importantă de antioxidanți. Pepenele este o sursă bogată de glutation, care protejează celulele de toxine. Este, de asemenea, bogat în vitamina C, adăugând la proprietățile sale o sursă bună de antioxidanți.

11. Vinul roșu:
Vinul roșu preparat din struguri de culoare închisă conține polifenoli. Aceștia ajută la combaterea procesului de oxidare în corpul uman.

12. Banane:
Adesea aruncăm bananele prea coapte în coșul de gunoi. Interesant este că, banana trecută, cu pete maro, are proprietatea antioxidantă mai mare decât cea proaspătă. O banană coaptă joacă un rol important în controlul procesului de oxidare din organism.

13. Cafea:
Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanți. Dar aici este un cuvânt de precauție – alegeți cu atenție boabele de cafea, deoarece cele normale au un conținut ridicat de pesticide pulverizate pe ele. Fiți înțelepți și optați pentru cafea de calitate.

14. Ovăz:
Ovăzul este cunoscut pentru a fi sănătos. Împreună cu proprietatea scăderii colesterolului, ovăzul este de asemenea o sursă de antioxidanți.

15. Ceai negru:
Adesea, ceaiul verde este asociat cu beneficii pentru sănătate. Dar ceaiul negru are și proprietăți antioxidante. Puteți bea ceai negru la micul dejun.

Sperăm că lista de alimente care conțin antioxidanți vă ajută să vă planificați mai bine dieta.