Deficiența de vitamina D: alimente care o conțin

vitamina D doftoria

Vitamina D

Stând la soare ar putea fi o modalitate foarte bună de a obține doza zilnică de vitamina D. Există numeroase surse naturale de vitamina D, dar majoritatea dintre noi nu știu despre ele.  Vitamina D este un mineral solubil în grăsimi care se formează în piele când este expus la radiații UVB în lumina directă a soarelui. Este o vitamină unică care este esențială pentru o serie de funcții, inclusiv menținerea oaselor, mușchilor și dinților puternici, controlul creșterii celulare, funcționarea imună și neuromusculară adecvată și sănătatea noastră generală. Deficitul de vitamina D poate duce la o stare numită rahitism, în care oasele nu reușesc să se dezvolte și să funcționeze corect. Razele UV sunt cea mai bună sursă naturală de vitamină D. Cu toate acestea, expunerea constantă la soare pentru o lungă perioadă de timp poate crește riscul de apariție a cancerului de piele. Deci, aveți nevoie de expunere limitată la soare pentru a evita deficiența vitaminei D.

Dezavantajul acestei vitamine este că nu se găsește în multe alimente. Obțineți o serie de produse alimentare care pretind să conțină vitamina D, dar în realitate ele sunt doar fortificate cu vitamina D sintetică. De fapt, există doar o mână de alimente bogate în vitamina D.

Soarele:

O plimbare regulată de 30 de minute în soarele cald vă poate oferi o cantitate mare de vitamină D pentru zi, ceea ce este destul de greu să obțineți altfel.

Ciuperci:

Ciupercile sunt, de fapt, singura sursă de plante care conține vitamina D. Acest geniu creste in lumina soarelui, facandu-le o sursa buna de vitamina D. Ciupercile sunt, de asemenea, bogate în vitamine complexe B precum B1, B2, B5 și minerale cum ar fi cuprul. Cantitatea de vitamina D din ciuperci variază în funcție de tipul și varietatea. Ciupercile Shitake sunt considerate ca fiind cea mai bună sursă de vitamina D printre toate ciupercile. Alegeți întotdeauna ciupercile care sunt uscate în lumina naturală a soarelui și nu prin mijloace artificiale.

Brânză Ricotta:

Brânza Ricotta se evidențiază ca singura sursă de vitamina D printre toate produsele din lapte. Aceasta conține de cinci ori mai multă vitamină D decât alte brânzeturi.

Ouă:

Ouăle conțin vitamina D în cantități mici. Inclusiv un ou zilnic în dieta dvs. vă va oferi 10% din doza recomandată de vitamina D. Păsările crescute în curte petrec mult timp în aer liber. Prin urmare, ouăle lor au cea mai mare cantitate de vitamina D în comparație cu celelalte ouă de pe piață. Pe lângă vitamina D, ouăle sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina B12 și proteine.

Cereale:

Unele soiuri de cereale conțin, de asemenea, vitamina D. Înainte de a cumpăra cereale, verificați valoarea nutritivă de pe etichetă pentru a obține o idee despre procentajul conținutului de vitamina D.

Lapte:

Un pahar de lapte va furniza 20% din necesarul zilnic de vitamina D. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi. Deci, optați întotdeauna pentru lapte integral. Cu toate acestea, în prezent, laptele degresat este, de asemenea, fortificat cu vitamina D pentru a vă asigura că nu ratați acest nutrient important.

Suc de portocale:

Una dintre cele mai bune fructe de vitamina D. Un pahar de suc proaspăt de portocale este cel mai bun mod de a vă începe ziua. Puteți lua în considerare, de asemenea, sucuri ambalate dacă fructele proaspete nu sunt disponibile. Acest lucru este perfect pentru cei cărora nu le plac produsele lactate. Sucul de portocale ambalat este prevăzut cu cantități bune de vitamina D.

Unt:

Acest aliment „gras” conține o cantitate mică de vitamina D. Untul este o grăsime saturată și este esențial sa se ajute la absorbția de antioxidanți și vitamine de către organism. De asemenea, ajută la absorbția vitaminei D obținută din alte surse. Atunci când este consumat cu moderație, acesta poate fi de fapt un plus sănătos pentru dieta ta.

Smântână:

Smântâna este de asemenea cunoscută pentru vitamina D.  Smântâna este o sursă bogată de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi proteinele, vitamina A, potasiu și calciu. Fiecare lingură de smântână conține doar 28 de calorii.

Ulei de ficat de cod:

Uleiul de ficat de cod a fost un supliment popular timp de mulți ani și este extrem de bogat în vitamina D, vitamina A și acizii grași omega-3. Consumarea acestui ulei în mod regulat va promova oasele sănătoase și puternice, va preveni osteoporoza la adulți și va îmbunătăți activitatea creierului.

Herring:

Peștii hering conțin o cantitate semnificativă de vitamina D pentru că se hrănesc cu plancton, plini de vitamina D. Herringul conține grăsimi sănătoase și alți nutrienți importanți, ceea ce îi face un plus înțelept în dieta ta. Ei sunt, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, care promovează dezvoltarea musculară și conțin cantități mari de vitamină B12, seleniu, fosfor, calciu și fier.

Sardine:

Sardinele devin din ce în ce mai populare din cauza uimitoarelor beneficii pentru sănătate. Acestea sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina D. Doar o cantitate mică de sardine va îndeplini 70% din dieta dumneavoastră recomandată pentru vitamina D. Conținutul ridicat de acizi grași omega-3 contribuie la o sănătate mai bună a oaselor, reduce colesterolul și reduce inflamația.

Macrou:

Macroul are cantități mari de acizi grași omega-3. Oamenii care consumă mai mult din acești pești pot obține acele minerale esențiale și vitamine pe care corpul uman nu le poate produce singur.