Regenerarea ficatului
Ficatul este o glandă anexă a tubului digestiv şi îndeplineşte funcţii importante pentru sănătatea noastră.
Participă la procesele metabolice, ajută la detoxificarea organismului (toxinele acumulate sunt eliminate), luptă împotriva infecţiilor şi opreşte sângerarea şi produce bila (fierea),
pe care o direcţionează prin canalele hepatice în vezica biliară, de unde este trimisă, atunci când este nevoie, prin canalul coledoc (canal excretor principal al pancreasului) în intestin (duoden) şi ajută la uşurarea digestiei grăsimilor alimentare, datorită acizilor biliari.
Funcţiile sale nu pot fi înlocuite de nici un alt organ din corp. Printre principalele funcţii ale lui reamintim – funcţia metabolică, funcţia secretorie, producerea bilei, funcţia imunizantă, funcţia excretorie, descompunerea hemoglobinei, etc.
Regenerarea ficatului
Pentru a păstra nealterate funcţiile ficatului este indicat să adoptăm o dietă echilibrată- este cea mai bună metodă de a preveni afecţiunile ficatului – implicit şi a celorlalte organe legate de el , bilă şi pancreas.
Deşi ficatul are o mare capacitate de regenerare, zilnic se luptă cu o serie de factori agresivi a căror persistenţă determină instalarea suferinţelor hepatice cronice.
Fitopreparatele din extracte standardizate din fructe de armurariu, fructe de schisandra, frunze de anghinare, rostopască, rădăcină de păpădie şi sulfină vin în ajutorul pacienţilor ce suferă de boli de ficat cronice.
Aceste plante ajută la reducerea procesului inflamator şi a congestiei hepatice, având ca rezultat direct normalizarea transaminazelor.
De asemenea, sunt hepatoprotectoare, ajută funcţia antitoxică a ficatului şi împiedică cronicizarea afecţiunilor hepatice.
Regenerarea ficatului: Papadia
Păpădia: frunzele şi rădăcinile păpădiei curăţă ficatul. Foarte eficientă este infuzia, pe care o obţii din 2 linguriţe de plantă uscată şi 250 ml de apă. După ce amestecul a dat în clocot, laşi preparatul la infuzat, 10 minute. Strecori şi bei de 2-3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
Regenerarea ficatului: Aloe vera
Aloe vera este o plantă renumită pentru proprietăţile sale curative, iar efectele maceratului sunt multiple, printre care: antitumoral, hepatoprotector, imunostimulant, antioxidant şi antidiabetic.
Regenerarea ficatului: Rostopasca
Rostopasca (Chellidonium majus) este una dintre plantele intens folosite pentru prepararea medicamentelor contra afecţiunilor hepatice.
Este recunoscută în fitoterapie pentru proprietăţile sale antivirale, drenoare şi regenerative ale celulei hepatice, fiind eficientă în toate tipurile de hepatită.
Regenerarea ficatului: Armurariul
Armurariul (Sylibum marianum):este unul dintre cele mai bune hepatoprotectoare, deoarece conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism (din alcool, tutun, alimentaţia nesănătoasă).
De asemenea, cercetările arată că silimarina este foarte utilă persoanelor care au probleme cu colesterolul, reducând nivelul acestuia şi al trigliceridelor.
Regenerarea ficatului: Anghinarea
Anghinarea (Cynara scolymus), pe lângă faptul că este un excelent tonic hepatic, are darul de a ajuta ficatul să-şi recapete structura normală, un lucru vital mai ales pentru pacienţii care au ciroză în faze avansate.
Regenerarea ficatului: Suc detoxifiant
In primul rând, ai grijă să menţii o alimentaţie sănătoasă fără alimente grase, fără băuturi carbogazoase sau alcool. Iar ca să susţii detoxifierea şi regenerarea ficatului, se recomandă să bei acest suc detoxifiant.
Ingrediente:
- O sfeclă medie
- Unul sau doi morcovi mici
- Un măr mare
- Un pahar de apă
Preparare:
Pune ingredientele în blender, în robotul de bucătărie sau în storcător şi pasează-le bine până la obţinerea unei consistente cremoase.
Poţi consuma amestecul ca atare, sau îl poţi dilua cu apă ca să obţii suc.
Sucul trebuie consumat pe stomacul gol, în înghiţituri mici, de regulă după înghiţirea unei linguri de ulei de măsline cu putină zeamă de lămâie.
Pe parcursul zilei, bea cât mai multe lichide şi ceaiuri de ciulin.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria
Citeşte şi alte Articole :
Ficat mărit: (Hepatomegalie) simptome, cauze şi tratament
Boli de ficat: principalele afecțiuni ale ficatului
Principalele 6 simptome ale unui ficat cu probleme
7 lucruri pe care nu le știai despre ficat!