Tranzit intestinal lent sau blocat: alimente și remedii naturale

Tranzit intestinal

Tranzit intestinal

Tranzitul intestinal lent reprezintă o problemă des întâlnită. Multe persoane apelează la pastile pentru a îmbunătăți tranzitul dar mulți dintre noi alegem alimente benefice ori tratament naturist.

Alimentele și suplimentele naturiste care reglează tranzitul intestinal sunt mai eficiente pe termen lung și nu au efecte adverse.

Dieta dezechilibrată, sedentarismul și stresul sunt principalele cauze ale tulburărilor de tranzit intestinal. Ideal ar fi ca scaunul să apară în fiecare zi la aceeași oră.

În cazul în care apare cu întârziere, la 48 sau 72 de ore, vorbim despre tranzit intestinal lent.

Timpul de tranzit este rata la care alimentele trec prin tot tractul digestiv de la momentul ingestiei până la eliminare.

În medie, este nevoie de între 24 și 72 de ore pentru ca mâncarea să treacă complet prin tractul digestiv.

Timpul de tranzit variază în funcție de individ pe baza dietei, a nivelurilor de activitate fizică și a stării generale de sănătate.

Dacă sunteți îngrijorat de timpul dvs. de tranzit intestinal, schimbarea alimentației și consumul de probiotice pot fi utile. Consultați medicul dacă aveți o tulburare intestinală gravă.

Tranzitul intestinal nu este un subiect dezbătut cu ușurință, însă acesta poate duce la apariția unor afecțiuni care îți pot influența destul de mult viața.

Neluată în seamă, constipaţia, o afecţiune caracterizată prin scaune rare, însoţite de balonare, dureri de spate şi abdominale poate duce la probleme grave de sănătate.

O alimentaţie adecvată poate rezolva rapid situaţia. Câteva remedii aflate la îndemâna oricui fac minuni: varza murată, apa, lămâia, mierea şi fructele.

Recomandări si alimente care reglează tranzitul intestinal.

O primă recomandare este aceea de a avea o alimentație echilibrată bogată în fibre dietetice.

Consumați alimente bogate în fibre dietetice (este de preferat să aveți în dietă 25 până la 35 grame de fibre zilnic).

Spre exemplu, în loc de paste făinoase de grâu este recomandat să alegeți paste din orz, linte, mazăre sau chiar fasole.

Astfel, alimentația dvs va include mai multe fibre și proteine vegetale valoroase.

Legumele și verdețurile crude au multe fibre și carbohidrați complecși.

Atenție însă, prea multe alimente crude pot cauza dureri abdominale, balonare, flatulenţă și neplăceri mai ales dacă nu sunteți obișnuit cu ele.

Fulgii de cereale integrale neîndulciți sunt o opțiune bună. Semințele de in sparte sau pudra proteică din semințe de in pot fi incluse în mesele noastre zilnice.

Un avantaj al consumului de alimente bogate în fibre îl reprezintă scăderea colesterolului pentru că fibrele se leagă de moleculele de colesterol în timpul tranzitului și sunt eliminate împreună.

Mai mult, alimentele bogate în fibre ajută și la slăbire pentru că dau senzația de plin în stomac și nu ne mai este foame pentru un timp îndelungat.

Beți cel puțin 8 pahare de apă zilnic așa încât alimentele ingerate să poată avea suficient lichid pentru a efectua tranzitul în condiții optime.

Dacă urina este de un galben închis, atunci este un semn clar că trebuie să beți mai multă apă. (Culoarea urinei)

Faceți cât mai multă mișcare, măcar 30 de minute de exerciții fizice zilnic sau o plimbare de 3-4 km minim.

Folosiți probiotice. Acestea sunt secretul pentru un tranzit intestinal eficient dar și pentru o sănătate mai bună per ansamblu.

Intestinele noastre conțin trilioane de bacterii sau microflora. Aceste bacterii sunt benefice și dăunătoare în același timp. (Flora intestinală)

În cea mai mare parte, digestia se produce în intestine și nu în stomac. Un dezechilibru bacterian poate fi nesănătos și poate duce la tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și infecțiile intestinale.

Mai multe alimente și ierburi pot acționa ca probiotice (probioticele sunt cele care înlocuiesc și ajută bacteriile intestinale prietenoase) pentru a susține sănătatea digestivă.

Consultați-vă medicul înainte de a lua orice remediu pe bază de plante.

Exemple de alimente probiotice care îmbunătățesc și ajută tranzitul intestinal: kefir, iaurt, brânzeturi fermentate, kombucha, zeama de varză murată, sucul de sefclă roșie fermentată, murăturile (dar atenție la excesul de sare!), polenul crud și mierea crudă, nepasteurizată.

Probioticele (fie că sunt luate ca suplimente, fie din alimente sau sucuri fermentate) ajută din mai multe puncte de vedere sănătatea intestinală.

Acestea pot să ușureze gazele și balonările cauzate de alte tulburări digestive, potrivit Clinicii Cleveland, incluzând boala inflamatorie intestinală, inflamația cronică a stomacului și ulcerele.

Unele studii au arătat potențiale beneficii pentru reducerea simptomelor de gaze și balonare cauzate de intoleranța la lactoză.

Dacă aveți probleme cu obținerea unei cantități suficiente de fibre în dieta dvs., utilizați un supliment de fibre. Evitați administrarea de laxative.

Deși pot îmbunătăți motilitatea, dacă le folosiți prea des, puteți dezvolta o dependență și intestinele dumneavoastră ar putea să nu mai funcționeze fără ele.

În timp ce o dietă echilibrată ar trebui să fie soluția perfectă pentru tranzitul intestinal, episoadele repetate de constipație pot fi evitate cu ajutorul anumitor alimente.

Tranzit intestinal: Iaurt

Cu toate că majoritatea experților te vor sfătui să stai departe de produsele lactate în momentul în care suferi de constipație, iaurtul este o excepție. Bacteria probiotică denumită lactobacilus te va ajuta să mergi la toaletă în mod regulat și-ți va regla tranzitul intestinal.

Tranzit intestinal: Mărul

Un măr pe zi nu numai că ține doctorul departe, datorită substanțelor nutritive benefice pentru organism pe care le conține, ci te ajută și să ieși mai ușor la toaletă, datorită pectinei, care este un tip de fibre solubile.

Tranzit intestinal: Cafea

Cofeina este un stimulant, care poate să te ajute să scapi de constipație. Dar ai grijă să nu bei prea multă cafea, deoarece există riscul să te deshidratezi și să îți fie și mai rău.

Tranzit intestinal: Ovăzul

Fulgii de ovăz consumați la micul dejun îți oferă mai multe beneficii decât reducerea nivelului de colesterol din organism. O jumătate de cană de ovăz uscat conține 2 grame de fibre solubile și insolubile, care ajută la atenuarea constipației.

Tranzit intestinal: Portocale

Atunci când ai probleme cu tranzitul intestinal, lasă sucul de portocale la o parte și mănâncă o portocală. Acest fruct are 4 grame de fibre și 86 de calorii. De asemenea, conține și naringenin, un flavonol cu proprietăți laxative.

Tranzit intestinal: Fasole

Fasolea oferă aproximativ dublul de fibre pe care îl conțin legumele. Acest aliment este, de asemenea, incredibil de versatil și poate fi adăugat în tocană, salate și supe.

Tranzit intestinal: Semințe de in

O linguriță de semințe de in măcinate conține 2 grame de fibre. Poți introduce acest ingredient în porția de cereale de la micul dejun, smoothie-uri sau chiar și în salate.

Tranzit intestinal: Pruna

O singură prună uscată conține aproximativ 1 gram de fibre, care te ajută să scapi de constipație. De asemenea, zaharurile din prune – fructele și sorbitolul – au și un efect laxativ.

Tranzit intestinal: Kiwi

O cană de kiwi îți oferă 5 grame de fibre, nu te balonează și, de asemenea, acționează și în ceea ce privește textura scaunului.

Iar proprietățile antioxidante ale vitaminei C din kiwi reprezintă doar un motiv în plus pentru a consuma aceste fructe delicioase.

Tulburarile de tranzit intestinal (constipație, tranzit intestinal lent) favorizează procesul de autointoxicare.

Mai exact, toxinele neevacuate din colon sunt reabsorbite și intră din nou în circulație în organism.

Aveți în vedere și alimentele care ajută la detoxifierea organismului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole