Ovăzul

ovazul doftoria

Ovăzul – Avena sativa ( Gramineae )

Ovăzul este o plantă furajeră anuală, înaltă de 80 – 170 cm, cu frunze lineare şi inflorescenţă în panicul. Se cultivă, în principal, pentru boabele care au numeroase intrebuinţări, având un conţinut ridicat de proteine, grăsimi şi vitamine. In alimentaţia oamenilor se folosesc boabele de ovăz sub formă de fulgi, făină, griş, produse cu o valoare nutritivă ridicată. Momentul recoltării ovăzului trebuie stabilit ţinând seama de faptul că maturizarea boabelor în panicul este neuniformă şi că există astfel pericolul scuturării cu uşurinţă a boabelor. In aceste condiţii, recoltarea ovăzului se face atunci când boabele din jumătatea superioară a paniculului trec spre maturitate deplină.

Componenţii principali: săruri minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier), hidraţi de carbon, grăsimi, vitamine (B1, B2, caroten, PP, urmă de vitamină D) şi un principiu similar foliculinei.

Proprietăţi, indicaţii: energetic; stimulent tiroidian; acţionează pe sistemul endocrin – în caz de sterilitate şi impotenţă; laxativ; în astenie fizică şi intelectuală, insomnii, răcoritor şi diuretic (supă pentru azotemici şi diabetici); recomandat pentru copii în perioada de creştere; depurativ în aplicaţii externe.

Mod de folosire: fulgii de ovăz (300 mg % fosfor, 90 mg % calciu, 180 mg % magneziu, 500 mg % potasiu la 100 grame) cu lapte, sucuri sau miere; supă deasă indicată copiilor în perioada de creştere, astenicilor fizici şi intelectuali; azotemicilor şi diabeticilor prin calităţile ei hipoglicemiante; decoct: 20 grame  la 1 litru de apă, fiert o jumătate de oră (laxativ şi diuretic).

Pentru copii sugari: decoctul de cereale: patru linguri de orz, grâu şi ovăz în 1.5 litri de apă, se fierb până scade la un litru, se strecoară şi se îndulceşte.

Tinctura de Avena sativa (ovăz) este recomandată suferinzilor de insomnie şi asmaticilor; în insomnii: 40 de picături la culcare; în astenii: 20 de picături de 3 ori pe zi, înainte de mese; salteaua din paie de ovăz este indicată persoanelor cu insomnii.