Culoarea urinei: ce spune aceasta despre sănătatea noastră

culoarea urinei

Culoarea urinei: ce spune aceasta despre sănătatea noastră

Medicii avertizează că schimbarea culorii urinei poate fi și semnul unei afecțiuni. Unele alimente, precum fructele de pădure, sfecla și rubarba sau anumite medicamente pot colora urina.

Sânge în urină

Prezența sângelui în urină poate fi semnul unei probleme grave de sănătate, cum sunt o infecție sau cancer. De aceea, este foarte important să mergi la medic.

Urina de culoare roșie poate fi, de asemenea, cauzată de:

  • Medicamente – anumite antibiotice frecvent utilizate în tratamentul tuberculozei pot colora urina în roșu
  • Alimente – sfecla, murele și rubarba pot colora urina în roșu sau roz
  • Sânge (hematuria) –  include infecții ale tractului urinar, prostata mărită, tumorilor canceroase și necanceroase, chisturi renale și pietre la rinichi

Culoarea urinei: roșu-brună

Este o caracteristică a bolii porfiriei, o afecțiune rară, cauzată de o tulburare a sintezei hemului (fracțiunea neproteică a hemoglobinei),caracterizată prin acumularea în țesuturi a unor substanțe intermediare ale acestei sinteze, porfirinele.

Culoarea urinei: albastră sau verde

Pentru această colorare a urinii sunt de vină:

  • Anumite afecțiuni-hipercalcemia este o afecțiune ereditară rară. Urina verde poate să apară în timpul infecției tractului urinar cauzat de bacteriile Pseudomonas
  • Coloranții – unele substanțe alimentare pot fi vinovate de culoarea verde a urinii. Coloranții utilizați în testarea rinichilor pot colora urina în albastru

Culoarea urinei: deschisă la culoare

În cazul în care culoarea urinei este foarte deschisă, înseamnă că fie ai băut multe fluide, fie ai luat un diuretic (un medicament care forțează organismul să scape de excesul de apă).

Culoarea urinei: portocalie

În unele cazuri, urina de culoare portocalie poate indica o problemă cu ficatul sau cu canalul biliar, mai ales dacă ai scaune de culoare deschisă. Urina de culoare portocalie poate fi și semnul deshidratării.

Culoarea urinei: închisă la culoare

Urina mai închisă la culoare este de obicei un semn că nu bei suficiente lichide. Totodată, unele tulburări hepatice și renale pot colora urina, la fel ca și unele infecții ale tractului urinar.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria