Flatulenţă: simptome, cauze și tratament

Flatulenţă

Flatulenţă

Flatulență – acest termen medical se referă la bolboroseală abdominală, însotiță de eliminarea, într-un mod mai mult sau mai puțin controlat, unui amestec de gaze (flatus) din intestin.

Flatulența este un proces normal al corpului și se produce atunci când gazele se acumulează în interiorul sistemului digestiv.

Gazele se colectează în două moduri: prin înghițirea aerului atunci când consumăm alimente solide sau lichide determinând colectarea de oxigen și nitrogen în tractul digestiv; prin digerarea alimentelor conducând la acumularea gaze digestive precum hidrogen, metan și dioxid de carbon.

Această acumulare de gaze este eliminată prin anus. Majoritatea persoanelor elimină gaze de aproximativ 10 ori pe zi.

Dacă în mod constant acest proces se produce mai des de atât, pot fi exista mai multe cauze pentru aceasta. E natural să înghiți aer atunci când mănânci sau când bei.

În cazul în care înghiți în mod frecvent mai mult aer decât cantitatea obișnuită, există riscul să te confrunți cu flatulență excesivă.

Motivele pentru care înghiți mai mult aer pot fi: mestecatul gumei, fumatul, băuturile carbogazoase, mâncatul pe fugă.

Alimentația poate de asemenea conduce la flatulență excesivă. Unele alimente nu pot fi absorbite de corpul nostru.

Aceasta înseamnă că trec din intestine în colon fără a fi complet digerate. Colonul conține o cantitate mare de bacterii care descompun alimentele, în urma acestui proces fiind eliminate gaze.

Acumularea de gaze conduce la flatulență. O dietă bazată preponderent pe fasole, varză, broccoli, linte, prune, mere sau stafide poate conduce la flatulență în exces, dar și la meteorism (balonare).

Deoarece aceste alimente sunt mai greu de digerat și conduc la mirosul neplăcut al gazelor din intestine. Alimente bogate în fructoză sau sorbitol, cum ar fi sucurile de fructe, pot de asemenea fi responsabile pentru aceasta ca urmare a modului în care sunt procesate zaharurile în tractul digestiv.

Există și diverse afecțiuni care conduc la flatulență, cum ar fi constipația, gastroenterita, intoleranța la lactoză, sindromul de colon iritabil sau boala celiacă.

Flatulenţă: Simptome

  • bolboroseală abdominală
  • acumulare de gaze eliminată prin anus
  • posibil meteorism (balonare) ca urmare a acumulării excesive de gaze

Flatulenţă: Cauze

  • boli hepato-biliare (boli de ficat)
  • boli pancreatice
  • sindrom de malabsorbție
  • boli intestinale
  • boli cardiovasculare
  • postoperator
  • ingerarea unei cantitati mari de fibre celulozice

Flatulenţă: Tratament naturist

Dietă

Alimentație bogată în fibre (legume, fructe, cereale).

Automasaj abdominal

Masare prin mișcări circulare și în spirală, pornind de la ombilic, ca punct central, dinspre dreapta spre stânga (în sensul acelor de ceasornic), se efectuează timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi.

Obligeană

Macerat din 1 linguriță de rădăcină mărunțită la 200 ml de apă rece, se lasă minimum 8 ore, se strecoară, se consumă câte 1 lingură înainte și după masă – în total, 6 linguri pe zi.

Busuioc

Infuzie din 1 lingură de plantă mărunțită la 250 ml de apă fierbinte, se infuzează 5 minute, se strecoară, se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale.

Mușețel

Infuzie din 1 lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 7-8 minute, se consumă câte o cană după fiecare masa.

Flatulența în exces poate fi de obicei rezolvată prin simple modificări aduse dietei zilnice. Ceaiurile digestive pot contribui de asemenea la ameliorarea simptomelor neplăcute.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole :

Balonările (meteorism)

Ceaiuri pentru tulburări digestive

Plante antibalonare: 5 remedii cu plante pentru balonare excesivă