Ceaiuri pentru tulburări digestive

tulburări digestive

Ceaiuri pentru tulburări digestive

Tulburări digestive, balonare, indigestie, dureri stomacale sau intestinale, arsuri la stomac – toate pot fi alinate sau chiar alungate cu ajutorul unor tratamente naturale din plante și semințe.

Ceaiuri pentru tulburări digestive: Ghinţură

Ceaiul de ghinţură acţionează rapid şi blând în cazul persoanelor cu o sensibilitate aparte a stomacului, dar şi în cazul celor cu o dietă acidă, care au mucoasa gastrică iritată. O poţi folosi singură, într-o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă, în caz de nevoie, când îţi simţi stomacul iritat.

Ghinţura poate fi folosită şi într-o combinaţie cu efecte benefice în majoritatea tulburărilor digestive. Se amestecă două linguriţe de ghinţură, trei linguriţe de pelin, două de coajă de portocale şi o jumătate de linguriţă de scorţişoară. Din această combinaţie se iau două linguri şi se pun la infuzat în 250 ml de apă clocotită timp de 10 minute. Se bea neîndulcit, cu înghiţituri mici, tot în caz de nevoie.

Ceaiuri pentru tulburări digestive: Coajă de stejar

Având un conţinut crescut de taninuri, substanţe cu acţiune antitoxică şi antimicrobiană asupra florei intestinale, coaja de stejar este indicată ca tratament de urgenţă în caz de diaree. Se prepară un decoct din două linguriţe de coajă la o cană de apă şi se beau două căni pe zi, între mese, neîndulcit.

Copiilor cu aceeaşi problemă li se poate administra o infuzie de răchitan, care nu irită tractul digestiv. O poţi face dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte, iar cel mic o poate bea, tot neîndulcită, de două-trei ori pe zi.

Un amestec cu efecte garantate este cel din fructe de ienupăr, coada-calului, anason, muşeţel, pelin, toate în părţi egale. Se prepară dintr-o linguriţă de amestec la 200 ml de apă. Se bea din oră în oră câte o jumătate de cană de infuzie.

Ceaiuri pentru tulburări digestive: Semințe de mărar

După ce mănânci fasole, varză, mazăre, cartofi, soia sau dacă înghiţi prea mult aer în timp ce mănânci ori consumi băuturi carbogazoase, apar gazele la nivelul intestinelor. Ca să le previi, poţi face zilnic un ceai dintr-o lingură de seminţe de mărar la 200 ml de apă. Fierbe ceaiul timp de 10 minute şi bea, după ce s-a răcit, câte două linguriţe din patru în patru ore, când ştii că alimentaţia îţi poate crea probleme.

Împotriva flatulenţei, un remediu cunoscut este cel din seminţe sau rădăcină de angelică. Se fierbe o lingură de părţi ale plantei în 250 ml de apă timp de 10 minute, se lasă să se răcească şi se bea ceaiul după masă.

Tot pentru a evita formarea gazelor intestinale, se recomandă infuzia din seminţe de chimen. Se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la o jumătate de litru de apă, care se lasă la infuzat aproximativ 15 minute. Se bea ceaiul astfel obţinut de două ori pe zi.

Ceaiuri pentru tulburări digestive: Anghinare și cicoare

Digestia lentă poate fi cauzată de bila leneşă. Frunzele de anghinare reprezintă unul dintre cele mai vechi remedii pentru stimularea funcţiilor ficatului. Această plantă conţine o substanţă cu efect hepatoprotector, numită cinarină, care, în plus, menţine un nivel scăzut al colesterolului şi al trigliceridelor.

Infuzia o poţi prepara din una-două linguriţe de plantă la o cană de 250 ml de apă fierbinte. O laşi acoperită 15-20 de minute, după care filtrezi infuzia. Specialiştii te sfătuiesc să bei trei căni cu ceai de anghinare pe zi, neîndulcit, cu o oră înaintea meselor principale.

Pentru acţiunea sa de stimulare a producerii bilei, cicoarea este recomandată în cazurile disfuncţiilor biliare care îngreunează digestia. Infuzia se obţine din 15 g de frunze uscate la un litru de apă. Se beau una-două căni pe zi.

Ceaiuri pentru tulburări digestive: Anason

Cel mai adesea, balonările apar fie atunci când mănânci prea repede, fie când combini incorect alimentele (friptură cu cartofi prăjiţi) şi astfel este îngreunată digestia.

În cele mai multe cazuri, balonările pot fi combătute cu ajutorul plantelor care au proprietatea de a calma durerile abdominale şi care favorizează evacuarea gazelor intestinale. Dintre acestea, cele mai bune sunt seminţele de anason, de fenicul şi de coriandru.

Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de amestec de seminţe la o cană cu apă fierbinte. Bea ceaiul astfel obţinut înainte de masă şi între mese, pentru a preveni balonările. Nu pregăti mai mult de o cană cu ceai odată, pentru că, după un timp, seminţele de plante îşi pierd proprietăţile, iar infuzia nu mai are efectul scontat.

O combinaţie eficientă de ceai pentru tulburări digestive este şi cea alcătuită din seminţe de anason şi alte plante cum sunt muşeţelul, melisa, busuiocul.

Tot înainte de masă, specialiştii recomandă o lingură de miere. Aceasta stimulează digestia şi contribuie la păstrarea florei saprofite de la nivelul stomacului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole din categoria Ceaiuri