Probiotice: beneficii și în ce alimente le găsim

Probiotice doftoria

Probiotice

Probioticele, previn sau tratează numeroase afecțiuni.

Primele recomandări:

Unii specialiști în boli digestive le recomandă în tulburări pentru care tratamentul tradițional nu are efectul scontat, cum ar fi sindromul de colon iritabil. De la mijlocul anilor ’90, studiile clinice au stabilit că terapia cu probiotice întârzie dezvoltarea alergiilor la copii, ajută în tratarea mai multor boli gastrointestinale, precum și în prevenirea și tratarea infecțiilor vaginale și urinare la femei.

Remediu sigur pentru diaree:

Cele mai bune rezultate ale probioticelor sunt în tratarea diareii. Studiile clinice controlate au arătat ca lactobacillus poate scurta durata diareii infecțioase la sugari și copii (nu și la adulți).

Bune contra răcelilor și gripei:

Boli virale comune precum gripa și răcelile sunt contractate, de regulă, de către persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Numeroase studii clinice au arătat că probioticele stimulează sistemul imunitar, indiferent de cauza imunodeficienței. Mai mult, probioticele normalizează diferite paliere ale sistemului imunitar – imunitatea locala și a mucoaselor, dar și imunitatea întregului organism. In plus, bacteriile din probiotice sunt o armă redutabilă contra virusurilor și de aceea se regăsesc adesea în compoziția medicamentelor antivirale.

Luptă cu gastrita:

Astăzi, una dintre principalele cauze ale gastritei și ulcerului de stomac/duodenal este infecția cu Helicobacter pylori. Prin urmare, tratarea acestor boli implica folosirea de medicamente cu activitate antibacteriană și antibiotică. Medicii recomanda în tratarea acestor afecțiuni și probioticele din cel putin două motive: acestea cresc eficienta tratamentului standard pentru bolile aparatului digestiv și protejează mucoasa stomacală.

Mențin sănătatea urogenitală:

Asemenea tractului intestinal, vaginul este un ecosistem fin și echilibrat. Dar acesta poate fi dat peste cap cu ușurință de antibiotice, spermicide și pilulele anticoncepționale. Tratamentul probiotic restabilește echilibrul microflorei și e de ajutor în astfel de probleme comune, precum vaginita bacteriană urogenitală, afte și infecții ale tractului urinar.

Alte funcții ale probioticelor:

Sintetizează în organism vitaminele: B1, B2, B5, B6, B12, PP, K, C, H și stimulează absorbția vitaminelor D, E și micro- și macroelementelor (fier, calciu, iod, seleniu).
Pot absorbi până la 80-90% din proteinele și carbohidrații din alimente.
Produc acizii acetic, lactic, formic, propionic, butiric, care stimulează sinteza creatinei și, în consecință, acumularea/eliberarea de energie.
Distrug și elimină din organism agenții patogeni și substanțele toxice, creând efectul de „al doilea ficat“.
Stimulează întregul sistem imunitar și te protejează de infecțiile bacteriene și virale.

Alimente care conțin probiotice:

1. Iaurt

Iaurtul este una dintre cele mai bune surse de probiotice, conține bacterii prietenoase care vă pot îmbunătăți sănătatea.
Iaurtul este fabricat din lapte care a fost fermentat de bacterii prietenoase, în special bacterii cu acid lactic și bifidobacterii.
Consumul de iaurt a fost asociat cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea sănătății osoase. Este, de asemenea, benefic pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată.
La copii, iaurtul poate ajuta la reducerea diareei cauzate de antibiotice. Poate chiar ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil.
Iaurtul poate fi mai bun decât laptele pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Acest lucru se datorează faptului că bacteriile transformă o parte din lactoză în acid lactic, de aceea iaurtul are gust acru.
Totuși, rețineți că nu tot iaurtul conține probiotice vii. În unele cazuri, bacteriile vii au fost ucise în timpul procesării.
Din acest motiv, asigurați-vă că alegeți iaurtul cu culturi active sau vii.
De asemenea, asigurați-vă că citiți întotdeauna eticheta pe iaurt înainte de a cumpăra. Chiar dacă este marcat cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, el poate fi în continuare încărcată cu cantități mari de zahăr adăugat.

2. Kefir

Kefir este o băutură probiotică fermentată. Se face cu lapte de vacă sau de capră.
Cuvântul „kefir” se presupune că provine din cuvântul turcesc keyif, ceea ce înseamnă „a te simți bine” după ce mâncați.
De fapt, chefirul a fost legat de diferite beneficii pentru sănătate.
Poate îmbunătăți sănătatea oaselor, poate ajuta la unele probleme digestive și protejează împotriva infecțiilor.
În timp ce iaurtul este probabil cea mai cunoscută mâncare probiotică din dieta vestică, kefirul este de fapt o sursă mai bună.
Kefirul conține câteva tulpini majore de bacterii și drojdii prietenoase, făcându-l un probiotic divers și puternic.
La fel ca iaurtul, kefirul este, în general, bine tolerat de persoanele care prezintă intoleranță la lactoză.

3. Murături

Acestea sunt lăsate să fermenteze ceva timp, folosind propriile lor bacterii cu acid lactic prezente în mod natural.
Acest proces este ceea ce le face acre.
Castraveții murați (sau varza murata) sunt o sursă excelentă de bacterii probiotice sănătoase, care pot îmbunătăți sănătatea digestivă.
Sunt bogate în calorii și o sursă bună de vitamina K, un nutrient esențial pentru coagularea sângelui.
Este important să rețineți că muraturile făcute cu oțet nu conțin probiotice vii.

4. Unele tipuri de brânză

Deși cele mai multe tipuri de brânză sunt fermentate, aceasta nu înseamnă că toate conțin probiotice.
Prin urmare, este important să căutați culturi vii și active pe etichetele produselor alimentare.
Bacteriile bune supraviețuiesc procesului de îmbătrânire în unele brânzeturi, inclusiv Gouda, mozzarella, cheddar și brânză de vaci.
Brânza este foarte hrănitoare și este o sursă foarte bună de proteine. Este, de asemenea, bogata în vitamine și minerale importante, inclusiv calciu, vitamina B12, fosfor și seleniu.
Consumul moderat de produse lactate, cum ar fi brânza, poate chiar să reducă riscul bolilor de inimă și al osteoporozei.

Alimentele probiotice sunt incredibil de sănătoase

Există multe alimente probiotice super-sănătoase pe care le puteți mânca.
Acestea includ numeroase soiuri de soia fermentate, lactate și legume.
Dacă nu puteți să mâncați niciuna dintre aceste alimente, atunci puteți lua și un supliment probiotic.
Probioticele, atât din alimente, cât și din suplimente, pot avea efecte puternice asupra sănătății.