Rigiditate musculară şi articulară: cauze și tratament

Rigiditate musculară şi articulară

Rigiditate musculară şi articulară

Rigiditate musculară şi articulară – este un simptom care poate fi cauzat de mai mulți factori. Pintre cei mai cunocuți factori ai rigidității musculare și articulare se numără miotonia (o afecțiune a mușchilor), dar și obezitatea, frigul sau umezeala.

Dacă rigiditatea musculară și articulară este însoțită și de dureri musculare, de ligamente și tendoanele, este necesar un examen medical amănunțit pentru stabilirea exactă a cauzei.

Până când ajungi în cabinetul medicului, iată câteva idei generale despre această suferință, ce o provoacă și cum pot fi ameliorate simptomele neplăcute.

Rigiditate musculară şi articulară: Cauze

  • miotonie (afecţiune a muşchilor – modificarea tonusului)
  • artroză
  • obezitate
  • gută
  • factori meteo: frig, umezeală
  • infecţii: tuberculoză osoasă

Rigiditate musculară şi articulară: Tratament naturist

Merişor

  • decoct din 1 linguriţă de plantă la 250 ml de apă, se fierbe la foc mic 10 minute; se beau 2 căni pe zi, pe o perioadă îndelungată

Mesteacăn

  • infuzie din 3 linguriţe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute, se adaugă 1 g de bicarbonat, se răceşte; se consumă această cantitate zilnic, luând câte 1 lingură la 2 ore, timp de 10 zile pe lună, pe o perioadă îndelungată

Amestec de plante

  • infuzie din tătăneasă, turiţă-mare, salcie (scoarţă), urzică, viţă de vie – (frunze), zmeura (frunze), în părţi egale; 1 linguriţă de amestec se pune în 250 ml de apă clocotită; se infuzează 12 minute; se beau 2 căni pe zi, pe o perioadă îndelungată

Rigiditate musculară şi articulară: Prevenție

Nu faceți mişcări de răsucire, mai ales bruşte. De exemplu, ţineți cărţile pe palme în loc să le prindeţi cu degetele de margini atunci când citiți.

Invață să distribui greutatea obiectelor pe mai multe articulaţii. Folosește ambele mâini la ridicarea unui vas mai greu, prin urmare.

Pune la lucru articulaţiile mari- de exemplu nu împinge uşile cu mâinile, ci sprijină-te uşor pe ele cu umărul.

Când stai în picioare, retrage abdomenul şi împinge umerii spre înapoi. Când stai pe scaun, ai grijă să nu lași spatele să se prăbuşească. Gândește mişcările înainte de a le executa.

Intinde-te din când în când şi pune picioarele pe un plan mai înalt decât restul corpului. Fă aceasta de mai multe ori zilnic, dar evită inactivitatea prelungită.

Mişcarea este esenţială pentru menţinerea forţei fizice. Cele mai indicate sporturi pentru protecţia articulaţiilor sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos şi exerciţiile de flexibilitate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Cele mai bune remedii pentru durerile musculare

Dureri musculare: sfaturi rapide pentru atenuarea durerilor musculare

Crampe musculare: cauze, sfaturi, simptome, tratament și prevenire

Ulei de chiparos pentru crampe musculare