Micul Dejun în Europa
Micul Dejun în Europa: Fie că te afli în Italia, Spania, Franţa sau Germania, micul dejun este literă de lege pentru toţi locuitorii. Breakfast, frukost, petit déjeuner, snídaně, desayuno, Frühstück, oricum i-ai spune, prima gustare a zilei trebuie să fie gustoasă şi să dea energia necesară pentru a funcţiona la cote maxime.
Este adevărat că fiecare ţară îşi are propriiile obiceiuri sau combinaţii culinare care mai de care mai interesante, însă apetitul rămâne acelaşi! Tocmai de aceea, deschide larg ferestrele, lasă aerul proaspăt de toamnă să te cuprindă şi haide să pornim într-o călătorie gastronomică, plină de savoare, prin cele mai apetisante bucătării europene.
Micul dejun al suedezilor, germanilor sau al olandezilor cuprinde o selecţie generoasă de alimente: cereale cu lapte, ouă, specialităţi de pâine cu unt şi gem, iaurt sau fructe. În schimb, britanicii se află la polul opus, deoarece optează pentru multe produse pe bază de carne: bacon, cârnaţi sau cotlete, dar, pe lângă acestea, ei consumă şi cereale, peşte afumat sau legume.
Micul Dejun în Europa
Pe partea însorită a continentului european, spaniolii, portughezii, grecii, italienii etc sunt adepţii unui mic dejun uşor şi rapid, alegând preparate cât mai simple, formate, de regulă, dintr-o chiflă sau o felie de pâine prăjită, unsă cu unt şi gem.
Nelipsită este şi ceaşca de cafea cu lapte, denumită „galão” în Portugalia, însoţită de cele mai multe ori de o prăjitură tradiţională cu cremă de ou, presărată cu scorţişoară („pastel de nata”). Şi spaniolii au un produs de panificaţie specific, care însoţeşte deseori cafeaua de dimineaţă sau o cană de ciocolată fierbinte: „churro”, un produs care se aseamănă la compoziţie cu gogoşile, însă are o formă atipică, alungită.
Oricum, indiferent de opţiunile culinare, dimineaţa, de pe masa europenilor, nu lipseşte cafeaua, fie simplă, în combinaţie cu lapte sau frişcă. Pentru asta, folosesc cafetiera, aliatul ideal pentru aromele îmbietoare a celei mai populare băuturi din lume. Şi, pentru ca aroma să fie completă, ei apelează şi la toaster, din care ies felii de pâine proaspăt prăjite, numai bune de uns cu unt şi dulceaţă.
Micul Dejun în Europa
Bucătăria turcească, cu precădere cea din partea europeană a ţării, oferă o mulţime de opţiuni aromate pentru mesele de dimineaţă, multe persoane optând pentru supă de tarhana şi pâine proaspătă. Tarhana este un amestec de făină, iaurt, drojdie şi o varietate de legume prăjite şi condimente, fermentat timp de câteva zile.
Partea asiatică a Turciei oferă un meniu complet, care include „ekmek” (o pâine făcută cu făină de grâu) cu miere, unt, brânză din lapte de oaie, ouă fierte, măsline negre, castraveţi şi roşii. În materie de produse de panificaţie, turcii preferă „su böregi”, un produs cald ce conţine straturi de tăiţei, brânză moale şi pătrunjel, împreună cu un pahar de ceai turcesc sau de „ayran”.
Şi dacă tot am adus vorba despre băuturi, nicio masă nu este concepută fără celebrul ceai, servit în pahare şi pregătit cu ajutorul unui dispozitiv special, care îl păstrează fierbinte, fără a-l fierbe. Iar în sezonul rece, turcii se încălzesc cu „sahlep” (o băutură din lapte dulce, fierbinte, amestecat cu pudră din rădăcini de orhidee şi scorţişoară).
Cafeaua este la fel de îndrăgită atât în partea europeană, cât şi în cea asiatică a Turciei, preparată prin fierberea boabelor de cafea într-un vas numit „jezve” şi completat deseori cu nucşoară sau alte condimente aromatice.
Micul Dejun în Europa
Trecând mai sus de Dunăre, în Ucraina, micul dejun este consistent, bazat pe preparate tradiţionale, cum ar fi un tip de brânză presată din lapte de vacă, denumită simplu „syr” sau cartofi prăjiţi formaţi din acest tip de brânză, asezonaţi cu un topping cremos de smântână sau dulceaţă de casă („syrniki”).
Uneori, ucrainienii mănâncă „nalysnyky” (clătite umplute cu brânză syr), rulouri umplute cu seminţe de mac şi „uzvar” (un compot din fructe confiate).
În Ungaria, micul dejun arată aşa: pâine albă, însoţită de diferite alimente proaspete, precum brânză, roşii, castraveţi, ceapă sau ridichi, asezonate cu paprika. În cazul unor mese mari, micul dejun poate include şi cârnaţi, şuncă şi ouă fierte sau prăjite.
Indiferent de numeroasele variante delicioase, micul dejun rămâne masa cea mai importantă a zilei, de care fiecare european profită la maximum.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citește și alte articole: