Unt: beneficii, contraindicații și valori nutriționale

unt

Unt

Untul este un aliment mult mai sănătos în comparație cu margarina. Untul este mai sănătos decât ne așteptam, cu toate grăsimile și ingredientele lui controversate.

Are părți rele, dar are și părți bune, iar beneficiile untului încep să fie studiate tot mai mult.

Beneficiile untului au fost contestate multă vreme. În ultimii 30 de ani, ba a fost lăudat, fiind considerat mai sigur decât margarina, ba a fost criticat pentru conținutul ridicat de colesterol.

Dar acest aliment are proprietăți nutritive pe care nu le putem trece cu vederea și pentru care este bine să îl consumi, în cantitate moderată, mai ales la micul dejun.

Un studiu din anul 2014, la care au participat 600.000 de persoane, a demonstrat că untul nu agravează depunerea de colesterol, dacă este consumat în cantități mici.

Iar vestea bună este că o linguriță de unt pe zi reduce riscul de a ne îmbolnăvi de diabet.

Contrar prejudecăților – „îngrașă”, „crește colesterolul” – , untul este un aliment sănătos. Consumat în cantități moderate, te vitaminizează și îți protejează inima.

Untul oferă o mulțime de vitamine, printre care A,E și K2. Aceasta din urmă are legătură strânsă cu metabolismul calciului.

Carența de K2 a fost asociată cu o serie de boli, boli cardiovasculare, cancer și osteoporoză.

În unt vei găsi o bună parte din procentul de vitamina A și E de care ai nevoie zilnic.

Aceste vitamine au rol de antioxidanți și te protejează de apariția unor boli de inimă, a diabetului și chiar a cancerului.

Untul este una dintre cele mai bogate surse de grăsimi bune. El conține așa numitul ”colesterol bun” care are efect antioxidant și repară daunele provocate de radicalii liberi din hrana prăjită sau alimentele procesate.

Conține acid linoleic, care ne protejează de cancer. Grăsimile saturate au rolul de a întări imunitatea organismului și de a ne proteja de celulele tumorale.

Acționează ca un scut împotriva afecțiunilor gastrice și este bun când copiii mici au probleme cu stomacul și suferă de diaree.

Este o sursă bună de vitamina K2 care previne apariția cariilor dentare.

Untul e alcătuit din lanțuri scurte și medii de acizi grași, care sunt metabolizați în mod diferit față de alte grăsimi și care duc mai rapid la sațietate.

Grăsimile saturate din unt cresc colesterolul bun. Tot studiile arată că înlocuirea untului cu margarină sau margarină light nu este deloc recomandată.

Margarina conține grăsimi procesate, care cresc semnificativ riscul de boli cardiovasculare.

O sursă excelentă de colesterol bun.

Colesterolul bun este necesar pentru funcționarea optimă a celulelor organismului și oferă o mulțime de beneficii creierului și în dezvoltarea sistemului nervos.

Conține acid linoleic conjugat. În cazul în care untul pe care-l consumi este de o calitate superioară, adică este produs de văcuțe care au păscut iarbă proaspătă, acesta conține acid linoleic (CLA).

Această substanță previne apariția diverselor tipuri de cancer și ajută organismul să acumuleze masă musculară în loc de grăsime.

O sursă excelentă de minerale. Untul conține magneziu, crom, zinc, cupru și seleniu.

Untul conține o cantitate mai mare de seleniu în comparație cu peștele hering, cereale sau usturoiul. De asemenea, untul conține și iod.

Untul este o excelentă sursă de vitamine.

Una dintre cele mai importante vitamine pe care le conține untul este vitamina A, o vitamină extrem de importantă pentru buna funcționare a organismului.

Vitamina A îți protejează și îmbunătățește vederea și funcțiile endocrine. În afară de vitamina A, untul mai conține și vitaminele D, E și K.

Acizi grași esențiali Omega3 și Omega6.

Untul conține acizii esențiali pe care organismul nu-i poate produce, astfel fiind necesară suplimentarea lor prin alimentație sau suplimente nutritive.

Beneficiile acestor acizi grași sunt foarte cunoscute. Acestea sunt îmbunătățirea funcției psihice, îmbunătățirea sănătății pielii și îmbunătățirea funcțiilor cardio-vasculare.

Untul conține factorul wulzen. Aceasta este o substanță asemănătoare unui hormon, care oferă o mulțime de beneficii organismului. Ea poate preveni blocarea încheieturilor și artrita.

De asemenea este responsabilă de transportarea calciului către oase, în loc să fie transportat către încheieturi. Această substanță poate fi găsită doar în unt și în smântână.

Valori nutriționale

In general, o lingură de unt de calitate, conține:

  • aproape 101 calorii
  • aproape 12 grame de grăsimi (99%)
  • 0.01 grame carbohidrați
  • 0.12 grame proteine (1%)

Valori nutriționale per 100 g

  • Calorii (kcal) 716
  • Lipide totale 81 g
  • Lipide saturate 51 g
  • Lipide polinesaturate 3 g
  • Lipide mononesaturate 21 g
  • Lipide trans 3,3 g
  • Colesterol 215 mg
  • Sodiu 11 mg
  • Potasiu 24 mg
  • Carbohidrați 0,1 g
  • Fibre alimentare 0 g
  • Zahăr 0,1 g
  • Proteine 0,9 g
  • Vitamina A 2.499 IU Vitamina C 0 mg
  • Calciu 24 mg Fier 0 mg
  • Vitamina D 60 IU Vitamina B6 0 mg
  • Vitamina B-12 0,2 µg Magneziu 2 mg

Regula pare să fie moderația, în special la persoanele sănătoase. Dacă suferi deja de anumite afecțiuni cronice, discută cu medicul tău despre riscurile și beneficiile consumului de unt în cazul tău.

Poți include regulat untul în dieta ta, însă nu consuma 3 felii de pâine cu unt la micul dejun zilnic și nu „îneca” mereu friptura sau legumele în linguri de unt când le gătești la tigaie sau la cuptor!

Si poate cel mai important, achiziționează unt de calitate, fără adaos de sare, coloranți sau arome.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole