Trufe: beneficii şi contraindicaţii

Trufe

Trufe

Ciupercile sunt catalogate ca fiind unele dintre cele mai sănătoase alimente. Calităţile nutritive, organoleptice şi medicinale, fac din ciuperci un supraaliment ce nu ar trebui să lipsească din meniul nimănui, fie el vegetarian, supraponderal, diabetic sau boli cardiovasculare.

Ciupercile sunt bogate în proteine vegetale, săruri minerale etc.

Proprietati

Aşa cum este normal nici trufele nu se lasă mai prejos, ele conţin proteine, lipide, săruri minerale (calciu, fier, zinc, potasiu, sodiu, clor, fosfor, magneziu şi seleniu).

Sunt bogate şi în vitamine (A, B1, B2, B3,B5, D, C, K, E), dar mai conţin şi chitină, acid linolenic, fibre şi carbohidraţi, uleiuri eterice.

Astfel 100 g trufe negre conţin în jur de 25-30 calorii.

Trufele în alimentaţie nu provoacă niciodată alergii. În plus de asta cantităţile care se consumă sunt mici.

Beneficii – Iată câteva din beneficiile terapeutice ale trufelor

Bolnavilor de diabet le este recomandat să consume trufe deoarece acestea conţin un aminopolizaharid care constituie un excelent remedii pentru cei care suferă de această afecţiune.

Cei care au colesterolul mărit este bine să consume trufe, acestea nu conţin dec loc colesterol.

Acizii graşi nesaturaţi şi acizii graşi esenţiali şi utili din trufe sunt utilizaţi în prevenirea a numeroase afecţiuni mai importante fiind: artrita şi diabetul, inflamaţiile colonului, cancer, hipertensiune arterială, nivel crescut de trigliceride.

Acidul linolenic face parte din familia de acizi omega, şi are un important rol în lupta împotriva bolilor de inimă.

Consumul de trufe, fie albe fie negre, induc o stare de bunădispoziţie, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care suferă de stres.

Fosforul din trufe este benefic pentru cei care suferă de boli ale oaselor, epuizare fizică, boli paratiroidiene.

Magneziul din trufe are un rol eseţial în contracţia şi relaxarea musculară.

Trufele sunt folosite cu succes şi în cosmetică. Din trufe se poate prepara o cremă de faţă care are rolul de împrospătare a tenului dar şi de catifelare al acestuia.

Melanina este o substanţă care poate fi folosită cu succes în eliminarea petelor de pe piele.

Contraindicaţii

Trufele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli ale rinichilor şi ale ficatului.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Sursă: https://trufesiciuperci.wordpress.com/2015/05/31/beneficiile-trufelor-pentru-sanatatea-omului/

Citeşte şi alte articole:

Ciuperci champignon: proprietăţi şi rețete

Ciuperci otrăvitoare: intoxicaţia acută

Ciupercile medicinale şi rolul lor în organism

Mănâncă mai multe ciuperci dacă vrei să eviți demența