Calciu: cât și de ce e important să-l consumăm

calciu doftoria calciul

Calciu: cât și de ce e important să-l consumăm.

Ni se spune tuturor încă din copilărie cât de important este să bem lapte ori să mâncăm iaurt dacă vrem să avem dinți și oase sănătoase. Insă, calciul nu e bun doar pentru atât. El are și puterea de a regla tensiunea arterială. Aproximativ 99% din întregul depozit de calciu din organism se află în oase și dinți.

Se găsește în lactate, brânzeturi, dar și o mulțime de fructe ori legume.

Alimentele cele mai bogate în calciu sunt:

  • lactate
  • legume cu frunze verzi
  • smochine uscate
  • fructe oleaginoase (în special migdale)
  • ouă (în special coaja de ou care poate fi consumată pisată)
  • sardine

Dar cât de mult sau cât de puțin trebuie să consumăm.

Medicii sunt de părere că necesarul zilnic de calciu pentru o viață sănătoasă și echilibrată este de 1000 mg – 1200 mg pe zi. O cană cu lapte conține în jur de 300 de mg, în vreme ce un borcan de iaurt are cam 250 de mg.

Cei care nu consumă lactate, dar și femeile aflate în perimenopauză ori la care menopauza s-a instalat ar trebui să ia suplimente de vitamina D, pentru a evita apariția osteoporozei. Este bine de știut și că femeile aflate la menopauză care iau calciu vor prezenta cu 25% – 30% mai puține riscuri de a face infarct.

Există, însă, și efecte secundare ale excesului de calciu:

  • constipație
  • pietre la rinichi
  • deranjamente stomacale
  • îngroșarea arterelor de sânge
  • cancer de prostată
  • intoxicație