Tratament artrită: tratamente naturiste şi sfaturi de urmat

tratament artrită

Tratament artrită: tratamente naturiste şi sfaturi de urmat

Survenită mai ales din cauza pierderii treptate de ţesut osos, atroza, cea mai frecventă formă de artrită, apare mai ales după vârsta de 40 de ani şi afectează în special articulaţiile de la nivelul coloanei vertebrale şi ale picioarelor.

În schimb, poliartrita reumatoidă, numită adeseori reumatism, produce inflamare în tot corpul, în unele cazuri producând şi deformări la nivelul articulaţiilor mâinilor, precum şi la nivelul picioarelor.

Există mai mult de 100 de boli asociate artritei, artroza (sau osteoartrita), poliartrita reumatoidă şi guta fiind câteva dintre ele.

  • Tratament artrită: sfaturi

În afară de tratamentele medicamentoase prescrise de medic, unele măsuri, precum mişcarea, masajele şi compresele pot ameliora durerile produse de bolile artritice.

Tratament artrită: Masajul şi compresele reduc durerea

Aplicarea de comprese calde sau reci pe zonele dureroase şi masajul acestora au efecte benefice în reducerea inflamaţiilor articulare. Indiferent de boala artritică, unele comprese calde relaxează musculatura şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină, iar cele reci pot reduce umflăturile date de inflamaţii. Cei care au însă tulburări de circulaţie este bine să întrebe mai întâi medicul dacă această metodă le este recomandată. Durerile date de artrită pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor masaje efectuate cu uleiuri esenţiale. Sunt recomandate uleiurile de muşeţel şi cele de eucalipt (au efect antiinflamator), precum şi cele de mentă, de ghimbir şi de rozmarin (au proprietăţi analgezice).

Tratament artrită: Exerciţiile relaxează articulaţiile

Este important ca pacientul cu artrită să facă zilnic exerciţii, pentru destinderea încheieturilor dureroase. Mişcarea ajută la eliberarea de endorfine, substanţe care au un efect analgezic. Atenţie însă! Articulaţiile nu trebuie suprasolicitate, în acest caz existând posibilitatea ca boala să se agraveze. Este bine să se evite ridicarea de greutăţi, căratul obiectelor grele, sporturile de contact (baschetul). Sunt de preferat mersul pe bicicletă sau pe jos şi înotul. Dacă bolnavul este supraponderal, este recomandat să slăbească, mai ales dacă artrita afectează coloana lombară şi membrele inferioare.

Tratament artrită: Tocurile pot agrava boala

Femile care poartă pantofi cu tocuri riscă să sufere mai târziu de artrită, se arată într-un studiu realizat de Colegiul American de Reumatologie şi apărut în ediţia online a publicaţiei „The Telegraph”. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat cazurile unor femei care au purtat în tinereţe sandale sau pantofi cu toc înalt.

Tratament artrită: alimentaţia poate ajuta

Regimul alimentar al celor cu artrită trebuie să fie bogat în fibre, antioxidanţi şi acizi graşi omega-3, care ajută la reducerea inflamaţiilor şi la refacerea articulaţiilor. Cireşele şi fructele de pădure sunt recomandate în artrită deoarece conţin substanţe care ajută la stimularea sintezei de colagen, important pentru refacerea cartilajului. De asemenea, tot pentru stimularea sintezei de colagen sunt indicate alimntele care conţin vitamina C (kiwi), E (soia, migdale, nuci), B6 (banane, cereale integrale, peşte) şi zinc (ficat de vită, gălbenuş de ou, stridii).

  • Tratament artrită: tratamente naturiste

Tratament artrită cu usturoi și lămâie

Combinația dintre usturoi și lămâie oferă antioxidanți și compuși antiinflamatorii care luptă cu  radicalii liberi, îmbunătățesc circulația și stimulează detoxifierea naturală a organismului. Consumul zilnic al celor două ingrediente ajută la eliminarea toxinelor și combaterea retenției de apă din țesuturi, ambele probleme putând accentua durerile articulare.

Ingrediente

  • doi căței de usturoi
  • o lămâie

Mod de preparare

Cu o seară înainte, pisează doi căței de usturoi și amestecă-i cu zeama unei lămâi. A doua zi, consumă remediul dimineața, pe stomacul gol. Urmează tratamentul de cel puțin patru ori pe săptămână pentru a observa o îmbunătățire.

Tratament artrită cu mușețel

Mușețelul este o plantă cu proprietăți antiinflamatorii și relaxante care ameliorează durerea articulațiilor cu probleme.

Ingrediente

  • două linguri de flori de mușețel (20 de grame)
  • un litru de apă

Mod de preparare

Dă apa în clocot și adaugă florile de mușețel. Ia vasul de pe foc și lasă planta la infuzat timp de 10-15 minute. Înainte să se răcească, înmoaie o cârpă în acest lichid și aplică-l pe zonele dureroase. Poți să bei maxim trei căni de ceai de mușețel pe zi. Repetă tratamentul cât de des este nevoie pentru a ameliora durerile.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria