Lintea

linte

Lintea – Ervun leres ( Leguminosae )

Lintea este plantă alimentară şi furajeră, înaltă de 20-50 cm, cu frunze compuse şi flori alb-albăstrui.

Componenţii principali:

Amidon; protide; glucide; lipide; săruri de calciu; sodiu şi potasiu (810 mg %); fier; vitaminele A,B şi C; energetic – 394 kcal/100 grame.

Proprietăţi şi indicaţii:

Nutritivă şi foarte digerabilă în convalescenţe, casexie; galactogenă pentru mamele care alăptează; cataplasme de linte fiartă şi zdrobită pe abcese, plăgi într-un pansament.

Lintea este o leguminoasă bogată în nutrienți și oferă o serie de beneficii pentru sănătate.

Iată câteva dintre acestea:

 1. Bogată în proteine:
 2. Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, ceea ce o face o opțiune sănătoasă pentru vegetarieni și vegani.
 3. Bogată în fibre:
 4. Lintea conține o cantitate semnificativă de fibre, care contribuie la sănătatea digestivă, menținând un tranzit intestinal sănătos și ajutând la prevenirea constipației.
 5. Controlul glicemiei:
 6. Fibrele din lintea pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să evite creșterile bruște ale glicemiei.
 7. Bogată în nutrienți:
 8. Lintea furnizează o gamă variată de nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, magneziul, fosforul, potasiul și vitaminele din complexul B.
 9. Reductoare de colesterol: Consumul regulat de linte poate contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) din sânge.
 10. Sursă de antioxidanți:
 11. Lintea conține antioxidanți care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din organism, protejând celulele împotriva deteriorării.
 12. Controlul greutății:
 13. Datorită conținutului său bogat în fibre și proteine, lintea poate contribui la senzația de sațietate, ceea ce poate fi util în gestionarea greutății.
 14. Versatilitate în bucătărie:
 15. Lintea poate fi utilizată în diverse rețete, cum ar fi supe, tocănițe, salate și pilafuri, oferind o opțiune sănătoasă și gustoasă pentru preparatele culinare.

Este important să menționați că beneficiile exacte pot varia în funcție de factori precum cantitatea consumată, modul de preparare și dieta generală.

Este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății sau cu un nutriționist pentru a obține sfaturi personalizate în ceea ce privește alimentația și beneficiile pentru sănătate.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Lintea este benefică în diete de slăbire

8 Alimente care taie pofta de mâncare

Alimente benefice care stimulează imunitatea

Alimente bogate in grasimi bune si alimente cu grasimi rele

Tipuri de alimente care dăunează ficatului