Alimente bogate in grasimi bune si alimente cu grasimi rele
Din dorinta de a te feri de grasimile nesanatoase, in loc sa adopti o dieta slaba in grasimi, o decizie deloc sanatoasa, consuma alimente care au grasimi bune si evita-le pe cele rele.
Produsele cu un continut scazut de grasimi pot fi in realitate o capcana, deoarece grasimile sunt inlocuite cu zaharuri rafinate, ceea ce afectează glicemia.
Alimente bogate in grasimi bune sunt:
- grasimile monosaturate (ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de arahide, ulei de susan, avocado, masline, migdale, arahide, alune, caju, unt de arahide)
- grasimi polinesaturate (ulei de soia, ulei de porumb, ulei de floarea soarelui, nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de in, peste gras – somon, ton, macrou, hering, pastrav, sardine -, lapte de soia si branza tofu
Alimente bogate in grasimi bune si alimente cu grasimi rele
Acizii grasi saturati si cei trans (hidrogenati) sunt cunoscuti si sub numele de grasimi rele, deoarece favorizeaza aparitia multor boli si cresc nivelul de colesterol „rau“ (LDL).
De obicei, grasimile saturate sunt solide la temperatura normală si se gasesc in produsele de origine animala: carne, unt, lapte, branza, dar si in uleiul de palmier, margarina, prajituri, chipsuri, produse de patiserie, inghetata.
Excesul de acizi grasi saturati poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, a infarctului si aterosclerozei, putand mari riscul de aparitie a unor afectiuni cardiovasculare.
Alimente bogate in grasimi bune si alimente cu grasimi rele
Popularitatea grăsimilor trans în rândul producătorilor din industria alimentară e dată tocmai de preţul scăzut.
Soluţia în opinia specialiştilor este înlocuirea acestor acizi cu uleiuri mai sănătoase, care să nu pună în pericol sănătatea consumatorilor.
Potrivit statisticilor furnizate de Reţeaua Europeană a Inimii şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică, cu fiecare 2% de energie consumată sub formă de grăsimi trans, riscul de atac de cord sau deces din cauza bolilor cardiace creşte cu 25%.
Acizi grasi saturati sunt de preferat in locul grasimilor trans.
Se mai numesc grasimi hidrogenate, grasimile trans se gasesc in mod natural in produsele de origine animala sau sunt obtinute din procesarea grasimilor nesaturate, avand efecte daunatoare ridicate fata de cele saturate.
Din cauza uleiului hidrogenat pe care il contin, acestea ridica nivelul colesterolului rau si scad nivelul colesterolului bun din sange.
De aceea e bine sa limitezi consumul lor sau sa le inlocuiesti cu grasimi monosaturate si polinesaturate.
Pentru ca se gasesc in mare parte in alimentele procesate, grasimile trans trebuie evitate.
Pe de alta parte, grasimile saturate, care se regasesc si in uleiul de cocos, unt, smanatana, nu sunt atat de rele pentru sanatate cum se crede.
Insa, chiar daca sunt consumate moderat, acestea nu au un efect protector precum au cele nesaturate.
Nu poti sa spui nici ca acizii grasi saturati sunt nocivi, cu atat mai mult cu cat au si avantaje pentru sanatate.
De exemplu, produsele lactate, chiar daca au un continut ridicat de grasimi, reprezinta o sursa buna de calciu si proteine.
Asadar, consumate cu moderatie, produsele bogate in grasimi saturate pot fi mai putin daunatoare pentru organism.
Acizii grasi saturati si cei trans (hidrogenati) sunt cunoscuti si sub numele de grasimi rele, deoarece favorizeaza aparitia multor boli si cresc nivelul de colesterol „rau“ (LDL).
De obicei, grasimile saturate sunt solide la temperatura normală si se gasesc in produsele de origine animala: carne, unt, lapte, branza, dar si in uleiul de palmier, margarina, prajituri, chipsuri, produse de patiserie, inghetata.
Excesul de acizi grasi saturati poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, a infarctului si aterosclerozei, putand mari riscul de aparitie a unor afectiuni cardiovasculare.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citește și alte Articole:
Tratamente naturiste cu ulei de măsline
Alimente interzise în aciditate gastrică sau hiperaciditate
Cele mai recomandate fructe dimineața