De ce exagerează bărbații la gripă?

bărbații la gripă

De ce exagerează bărbații la gripă?

Bărbații la gripă: partenera îți tot spune că exagerezi și că e doar o banală răceală care va trece? Ea are dreptate, ca întotdeauna. Dar, de data aceasta, ai putea avea și tu dreptatea ta! Iată de ce!

Si în privința gripei, reacțiile sunt diferite.

Si nu este doar un mit, atâta timp cât în dicționare de prestigiu precum Oxford și Cambridge există “răceala la bărbați” ca termen definit astfel: “o răceală sau o afecțiune similară minoră experimentată de un bărbat despre care se crede că exagerează severitatea simptomelor”.

Bărbații la gripă: Simptome exagerate

Când bărbatul răcește sau face gripă are tendința să exagereze devine iritabil, se văicărește că boala îl ține în loc, adoptă rolul de “pacient fără speranță”, preferă să “zacă” pe canapea, nedorind să facă nimic, nici măcar să meargă la doctor și îi place ideea de a depinde de ceilalți pentru a fi îngrijit.

Pentru el, pare sfârșitul lumii și are tendința să exagereze, considerând că simptomele unei banale răceli înseamnă ceva grav, ajungând să se gândească că are pneumonie.

Femeile, în schimb, gestionează altfel răceala sau gripă, își văd de activitățile lor cotidiene și chiar își sună prietena să vorbească despre asta.

Unii specialiștii consideră că diferența de reacție este dată de personalitate și mai puțin de felul în care boala se manifestă diferit la bărbați sau femei; deși mai rar, și femeile exagerează unele simptome.

Bărbații la gripă: Diferențe biologice

Specialiștii susțin că în ciuda diferențelor de reacție la boală, nu există diferențe semnificative în ceea ce privește sistemul imunitar la bărbați vs femei.

Există însă studii care arată că bărbații cu gripă au mai multe simptome decât femeile. Hormonul feminin estrogen încetinește rapiditatea cu care virusul se multiplică, ceea ce determină mai puține simptome.

Studiile însă nu au arătat că același lucru se întâmplă și în cazul virusului răcelii.

In plus, zona din creier care controlează temperatura corpului este mai mare în cazul bărbaților din cauza testosteronului, ceea ce poate să determine o febră mai mare în cazul bărbaților. Unii specialiști consideră că influența este însă nesemnificativă.

Bărbații la gripă: Impactul cultural

De vină în ecuația “exagerării” cu care este “înzestrat” bărbatul care are gripă ar fi în principal factorul cultural, cu rol extrem de important, potrivit unor specialiști.

Astfel spus, din punct de vedere evolutiv, bărbații au fost învățați să fie apți să reziste la nesfârșit.

Fiind ghidați de această idee a infailibilității, bărbații ajung să facă din banala răceală un mare impediment, o tragedie care îi tine în loc din a fi “de neînvins”.

Există unele date care sugerează că bărbații preistorici aveau nevoie de mai mult timp de odihnă pentru a-și conserva energia și a evita prădătorii.

O revistă populară a întrebat bărbații și femeile care este perioada de recuperare după o gripă și aceasta se pare că a fost mai lungă în cazul bărbaților (3 zile față de 1,5 zile).

Intr-un studiu desfășurat de-a lungul a 6 ani s-a evidențiat faptul că mai multi bărbați decât femei au fost spitalizați pentru gripă, iar un alt studiu a arătat că numărul de decese este mai mare la bărbații cu gripă, decât la femei.

Deși, per ansamblu, cercetările nu sunt încă complete, acestea sugerează că gripa se poate manifesta mai sever în cazul bărbaților.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Viroza respiratorie: simptome, tipuri, cauze, prevenire şi tratament

Meningita virală: simptome, cauze și tratament

Gripa – cum combatem simptomele ei

Vaccinarea antigripală, antitifoidică, antirabică şi antidizenterică

Durere în gât: cauze şi tratamente naturiste