Gripa

gripa doftoria

Gripa este o boalã infecţioasã, evoluând sub formã de mari epidemii sau chiar pandemii. Izvorul de infecţie este omul bolnav care rãspândeşte boala în jurul sãu prin intermediul picãturilor de salivã emise cu ocazia vorbitului, tusei sau strãnutului. Contagiozitatea este extrem de ridicatã. Dupã o incubaţie de câteva zile sau ore, de obicei se instaleazã brusc cu febrã, catar al cãilor respiratorii (strãnut, tuse), congestie conjunctivalã (lãcrimare), cefalee. In cazurile obişnuite (gripa simplã) aceste simptome trec dupã câteva zile, persistand o stare de astenie asociatã cu transpiraţia. Aşa se intamplã în gripa care nu evolueazã sub formã de epidemii. In timpul epidemiilor apar complicaţii caracterizate, în special, prin simptome nervoase (gripe nervoase), gastrointestinale (greaţã, vãrsãturi, dureri abdominale, diaree) sau respiratorii (bronhopneumonie, gripã pulmonarã).

Terapia naturistã recomandã:
Plante medicinale: busuioc, levãnţicã, mac de câmp, muşeţel, muştar negru , pir, soc, tei, trandafir, ghinţurã, brustur, unguraş.

Ceaiuri: sudorifice.

Fructe: portocalã.

Legume: varzã.

Produse apiterapice: tincturã de propolis 20%, se iau 20-30 de picãturi într-un pãhãrel de apã sau lapte, de 2-3 ori pe zi, cu o orã înaintea meselor.

Medicamente din plante: Plopisan comprimate.

Alte recomandãri: In primele 2-3 zile se va da bolnavului un regim alimentar uşor: lichide multe, sub formã de ceaiuri, supe de zarzavat sãrate, fructe şi sucuri de fructe, fãinoase. Dacã în 4-5 zile semnele bolii nu înceteazã, se va chema medicul. Frecţii cu oţet aromatic şi inhalaţii cu busuioc 1-2 pe zi, seara la culcare. Bolnavul va rãmâne izolat la domiciliu, într-o camerã bine aerisitã, caldã, iar dacã are febrã mare se vor pune comprese alcoolizate cu spirt sanitar.