Remedii și mituri despre răceală

gripa

Gripa și răceala afectează peste trei sferturi din populaţia planetei mai ales în sezoanele de toamnă și iarnă. Studiile în domeniu au demonstrat că majoritatea celor care se îmbolnăvesc resimt efectele bolii, nu numai la nivelul corpului, cât și la nivelul creierului. Aproape jumătate dintre bolnavi își reduc ritmul activităţilor și nu reușesc să își menţină nivelul de energie. Interesant este și, faptul că, conform unor studii recente, boala se manifestă mai violent în rândul bărbaţilor, femeile având parte, în general, de simptome mai puţin severe.

REMEDII

După ce vă treziţi faceţi un duș fierbinte pentru nas. Tineţi jetul de apă fierbinte câte două minute pe nas și pe osul molar. Vaporii care ies din apă netezesc căile respiratorii iritate. Puteţi face și inhalaţii împotriva agenţilor patogeni. Puneţi într-un castron cu apă fierbinte (aproximativ 50 grade – 60 grade) zece picături de ulei de pătlagină și zece picături de ulei de mușeţel. Inhalaţi vreme de zece minute alternativ pe nas și pe gură.

Dimineaţa puteţi prepara un mic dejun cu fructe. Pentru micul dejun, preparaţi un amestec din: 20 de grame de fulgi de ovăz, o linguriţă de seminţe de in, o lingură de măr ras, o lingură de merișor (îl puteţi găsi confiat la supermarket-uri), trei linguriţe de suc de cătină, o linguriţă de miere. Sporește imunoglobulina cu 25%. Vă mai recomandăm și 400 de ml de kefir (sau de iaurt pro biotic) amestecat cu două linguri de miere de manuka care sprijină bacteriile „bune” din intestin.

La prânz încercaţi o salată combinată, preparată din mai multe soiuri (lăptucă, salată creată si portulac) si carne de pui face să scadă cu 17% pofta de atac a celulelor responsabile cu răspândirea răcelii în tot organismul. Aţi putea încerca și o mică plimbare. Plimbaţi-vă 15 minute în aer liber. Inspiraţi vreme de trei pași și expiraţi vreme de trei pași. Produce endorfine, blochează stresul, dușmanul imunităţii.

După – amiază faceţi o pauză de ceai pentru sistemul imunitar. Turnaţi peste două linguriţe de măceșe și două linguriţe de flori de soc, o ceașcă de apă rece. Puneţi ceaiul pe foc si lăsaţi-l să clocotească cinci minute. Strecuraţi-l. Se beau trei cești de ceai pe zi. Mai puteţi încerca și combinaţia dintre iute și dulce. Puneţi pe un cub de zahăr, trei picături de ulei de mentă și trei picături de ulei de ardei iute și lăsaţi-l să se topească în gură. Mentolul și capsaicina (un alcaloid care se găsește în diferite specii de ardei iute) omoară microbii.

Seara faceţi o baie la picioare în apă caldă (aproximativ 39 de grade) la care adăugaţi zeama unei lămâi. Durata băii ar trebui să fie de minim 20 de minute.  Celulele imunitare combat mai eficient agenţii patogeni.

Inainte de culcare faceţi o baie care să calmeze durerile membrelor specifice răcelii. Puneţi într-o șosetă două linguri de cimbru uscat, si legaţi-o la gură. Băgaţi șoseta în apa din cadă (temperatura apei de aproximativ 38 de grade). Staţi în cadă 20 de minute, storcând, din când în când, șoseta. Si băuturile fierbinţi pentru imunitate dau un randament ridicat împotriva răcelii. Stoarceţi două portocale și o sfeclă roșie (cu storcătorul de fructe), amestecaţi zeama cu 200 de ml de suc de coacăze și o linguriţă de miere de mană și beţi amestecul fierbinte. Activează limfocitele T.

După ora zece seara. Dormiţi un minim de 8 ore, pentru că doar așa își folosește organismul, în mod optim, „sistemul de reparaţii”, iar sistemul imunitar are un mic răgaz să se odihnească. Cei ce dorm mai puţin își diminuează forţa de apărare a sistemului imunitar cu peste zece procente. Ideal ar fi să vă bagaţi în pat cu o căciulă groasă de lână, șosete groase și o buiotă de apă fierbinte sub plapumă.

Eucaliptul luptă cu problemele respiratorii și durerile în gât. Uleiul esenţial de eucalipt extras din frunzele veșnic verzi, cu parfum inconfundabil, ale impozantului arbore originar din Australia, reduce inflamaţia căilor respiratorii și fluidifică mucusul. El stimulează imunitatea și combate eficient și infecţiile bacteriene, virale și fungice. Este ideal pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, de la răceala banală până la probleme ale plămânilor. Studiile au arătat că eucaliptul este de mare ajutor în cazul rinosinuzitelor , astmului și al bolilor respiratorii cu hipersecreţie de mucus.

Sugestii de tratament: pe cale internă: câte trei – patru picături de ulei esenţial de eucalipt, luate cu putin zahăr, miere, sau pe pâine, de trei – patru ori pe zi; extern: se inhalează sau se aplică pe piele (diluat), pe spate, pe gât sau piept; prin difuzare în aer: uleiul esenţial de eucalipt pulverizat în cameră degajă căile respiratorii; masaje: la debutul răcelii sau gripei, înainte de culcare, masaţi tălpile picioarelor cu câteva picături de ulei de eucalipt diluat, apoi, imediat, puneţi-vă șosetele.

cimbru articol

Cimbrul este si el unul dintre cele mai puternice antidoturi împotriva infecţiilor si a congestiei aparatului respirator. Utilizarea lui vă poate ajuta să vă susţineţi sistemul imunitar și respirator, având o acţiune puternică împotriva unui spectru larg de bacterii, ceea ce înseamnă că este perfect pentru durerile în gât, tuse, congestie nazală, cauzate de răceală, dar și pentru rinosinuzită, amigdalită, bronșită, pneumonie.

Sugestii de tratament: pe cale internă: câte două – trei picături de ulei esenţial de cimbru, luate pe putin zahăr, miere, sau pe pâine, de trei – patru ori pe zi; se difuzează în aer; se inhalează sau se aplică pe piele (diluat), pe spate, pe gât sau pe piept.

menta articol

Menta. Acţiunea antispastică a uleiului esenţial de mentă ameliorează tusea, ușurează eliminarea secreţiilor și calmează durerile de gât.

Sugestii de tratament: pe cale internă: câte trei – patru picături de ulei esenţial de mentă, luate pe putin zahăr, miere, sau pe pâine, de trei – patru ori pe zi; se difuzează în aer; se inhalează sau se aplică pe piele (diluat), pe spate, pe gât sau pe piept.

oregano articol

Oregano. Este cel mai puternic antibiotic obţinut din plante, folosit pe scară largă în bolile bacteriene, care nu mai răspund la antibiotice. Utilizarea sa duce la ameliorarea rapidă a simptomelor bolilor respiratorii superioare, inclusiv tuse si durere în gât. Atenţie! Uleiul de oregano este foarte puternic.

Sugestii de tratament: pe cale internă: câte trei – patru picături de ulei esenţial de oregano, luate pe putin zahăr, miere, sau pe pâine, de trei – patru ori pe zi; se difuzează în aer; se inhalează sau se aplică pe piele (diluat), pe spate, pe gât sau pe piept; împotriva durerilor de gât, sau când răceala este la început, adăugaţi câteva picături de ulei de oregano într-un pahar cu apă călduţă și faceţi gargară.

MITURI

Călătoria cu avionul stimulează răceala (Adevărat). In avion, din cauza instalaţiei de aer condiţionat, umiditatea aerului atinge 10 procente, iar mucoasele noastre, pentru a se putea apăra de viruși, au nevoie de o umiditate de 45% – 60%. La înălţime, ele se usucă, așadar, cavitatea bucală și faringele devenind locul preferat al agenţilor patogeni. După un zbor pe o distantă medie, o persoană din cinci este răcită, cauza fiind că, în avion instalaţia de aer condiţionat „învolburează” permanent virușii și bacteriile.

Vitamina C previne răceala (Greșit). O echipă de cercetători australieni a stabilit că administrarea zilnică de vitamina C nu ne protejează de o infecţie, ci doar scurtează durata răcelii, la persoanele mature, dar numai cu 8 la sută.

Sauna scoate răceala din corp (Greșit). Suna este un antrenament optim pentru sistemul imunitar, dar organismul deja slăbit de răceală face fată cu greu temperaturii ridicate (între 80 de grade – 110 grade). Ceea ce, până la urmă, îi slăbește capacitatea de apărare cu circa 17 procente.

O răceala se instalează în trei zile, durează trei și dispare în trei zile (Adevărat). Infecţiile gripale evoluează conform ritmului de apărare al sistemului imunitar: recunoașterea victimei, activarea celulelor imunitare, atacurile prelungite, repararea celulelor afectate, în total nouă zile.

Laptele produce mucozităţi neplăcute, în caz de răceală (Greșit). Saliva amestecată cu lapte devine cleioasă, mai vâscoasă. Dar în drumul ei prin esofag și tractul digestiv, nu intră deloc în contact cu celulele focarului de infecţie, nasul și bronhiile.

Când tușiţi, tineţi mâna la gură (Greșit). Bine si frumos pentru bună purtare, dar complet greșit din punct de vedere igienic. Tușind o singură dată se împrăștie 20 de mii de viruși din gât și bronhii direct în palmă și ajung de acolo pe toate obiectele pe care o să le atingeţi. Este mai bine să răsuciţi capul, să tușiţi într-un șerveţel pe care să îl aruncaţi imediat la gunoi.

O infectie gripală fără febră nu e molipsitoare (Greșit). Deja cu două zile înainte de apariţia primelor simptome, precum febra (de la aproximativ 37,5 de grade în sus) sau durerile membrelor, persoanele răcite îi pot infecta pe alţii. O pot face chiar și cei care au doar simptome minime.