Ceaiuri pentru stomac
În bolile de stomac, manifestate prin balonări și aciditate crescută, în ulcerul stomacal și duodenal, în colite de fermentație, ceaiurile gastrice ceaiurile aduc un ajutor prețios completând tratamentul indicat de medic.
În acest scop, s-au pus la dispoziția bolnavilor de stomac două variante, în formula cărora intră plante cu proprietăți antiseptice, ușor astringente, cicatrizante și analgetice.
Florile de gălbenele au rolul de a vindeca ulcerațiile produse pe mucoase și de a distruge anumiți microbi. Înlesnesc procesul de creștere a țesuturilor.
Sunătoarea calmează durerile, oprește diareea, stimulează digestia. Este un bun dezinfectant în colitele învechite și cronice.
Coada-șoricelului și mușețelul, pe lângă o puternică acțiune antiseptică, liniștesc durerile și ajută la eliminarea gazelor care dau stări de balonare a stomacului.
Ceaiuri pentru stomac
O acțiune asemănătoare au anasonul și coriandrul. Troscotul este un bun astringent, iar împreună cu țintaura ajută la mărirea poftei de mâncare și, în același timp la tonificarea stomacului.
Celelalte plante care intră în compoziția ceaiurilor gastrice ca: menta, păpădia și valeriana, pe lângă proprietățile antiseptice.
Au rolul de a calma spasmele ce provoacă dureri în gastrite, colite, ulcere, produc o ușoară anestezie a mucoasei gastrice.
Amestec 1 Flori de coada- șoricelului, flori de gălbenele, flori de mușețel, rãdãcinã de odolean, mentã, pãpãdie.
Amestec 2 Flori de gălbenele, sunãtoare, coada-șoricelului, troscot, anason, coriandru.
Se recomandă a se bea două-trei ceaiuri căldute pe zi, după mesele principale.
Ceaiuri pentru stomac
Gălbenelel au proprietăţi astringente, emoliente, sedative, antiinflamatoare, decongestive, hemostatice şi se recomandă în caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, icter infecţios, ulceraţii canceroase, inflamaţii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoreea.
Infuzia de gălbenele se prepară turnând o cană de apă fierbinte peste o linguriţă de plantă uscată şi mărunţita sau un plic de plantă.
Se acoperă vasul pentru câteva minute, apoi se strecoară, dacă e nevoie, şi se bea cald, de regulă neîndulcit, cu înghiţituri mici şi rare, pe parcursul a 10 – 15 minute.
La nevoie se pot bea două – trei căni de ceai pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Infuzia are acţiune diuretică, antiinflamatoare, depurativă, uşor laxativă şi sudorifică, cicatrizează intern şi măreşte secreţia de bilă.
Ceaiuri pentru stomac
Ceaiul de coada-șoricelului se face din 2 linguri cu vârf de plantă (flori sau herba), peste care se toarnă 500 ml apă clocotită. Cantitatea se bea în 24 de ore în reprize mici.
Infuzia calmează durerile hepatice și gastrointestinale având efect în infecțiile intestinale, în acumulări de gaze, este antihemoroidală, purifică sângele (primăvara), ajută în bolile vezicii urinare și ordonează ciclul menstrual.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citește și alte articole din categoria Ceaiuri