Boli de ficat: principalele afecțiuni ale ficatului

Boli de ficat

Boli de ficat

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman. Ficatul este cel mai mare organ din organism ce are 8 cm lățime,6,4 centimetri lungime,4,5 cm grosime și cântărește aproximativ 3,5 kg. Este format din doi lobi mari,un lob drept mare și un altul stâng mai mic.

Boli de ficat: Hepatita alcoolica

Hepatita alcoolică reprezintă o inflamație a ficatului cauzată de consumul de alcool. Cu toate că hepatita alcoolică apare cu precădere la persoanele care beau foarte mult de-a lungul mai multor ani, relația dintre consumul de alcool și hepatita alcoolică este una complexă. Nu toate persoanele care consumă cantități mari de alcool dezvoltă hepatita alcoolică, iar boala poate apărea și la persoanele care beau cu moderație.

Boli de ficat: Hepatita B

Hepatita B este cauzatǎ de virusul hepatic B. Boala este transmisǎ de la o persoanǎ la alta prin intermediul fluidelor corpului, respectiv prin sânge, material seminal sau vaginal infectat. Propriul sistem imunitar este prima armǎ a organismului ȋmpotriva bolii și vă poate proteja împotriva hepatitei B. Majoritatea adulților sǎnǎtoși sunt capabili sǎ lupte cu hepatita B, chiar și fără tratament.

Boli de ficat: Encefalopatia hepatica

Encefalopatia hepatică este o tulburare a funcției neuromusculare mentale care apare ca urmare a insuficienței hepatice cronice sau acute.

Boli de ficat: Hepatita virala A

Hepatita viralǎ A este o infecție a ficatului extrem de contagioasă provocată de virusul hepatitei A, care afecteazǎ ȋn primul rȃnd capacitatea ficatului de a funcţiona. Contaminarea cu virusul hepatitei A se poate face prin alimente, apǎ contaminatǎ sau prin contact direct cu o pesoanǎ infectatǎ. Cazurile ușoare de hepatitǎ A nu necesitǎ tratament, iar cei mai mulţi oameni care contacteazǎ virusul se recupereazǎ complet atunci cȃnd este administrat tratamentul.

Boli de ficat: Steatoza hepatica

Steatoza hepatică, cunoscutǎ sub numele de bola ficatului gras, este o boală care afecteazǎ aproximativ 20% din populaţia adultă. Aceasta este asociatǎ cu obezitatea, (75% din persoanele obeze au aceastǎ tulburare) precum și cu un consum excesiv de alcool.

Boli de ficat: Hepatita virala C

Hepatita C este o infecție cauzatǎ de virusul hepatitei C care atacă ficatul şi duce la inflamarea acestuia. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei C (HCV) nu au simptome și nu știu cǎ au acest virus până cȃnd ficatul ȋncepe sǎ fie afectat. Afectarea ficatului poate apǎrea dupǎ mulți ani și este descoperitǎ în timpul testelor medicale de rutinǎ.

Boli de ficat: Ciroza hepatica

Ciroza hepaticǎ este boală care duce la cicatrizarea ficatului prin ȋnlocuirea ţesutului sănătos cu unul fibrotic, ceea ce nu mai permite funcționarea normalǎ a acestuia. Ciroza apare ca rǎspuns la leziuni cronice ale ficatului. Atunci cȃnd pacientul suferǎ de o ciroză uşoară, ficatul poate continua sǎ funcționeze prin realizarea funcțiilor esențiale. Ȋnsǎ ȋn cazul unei ciroze avansate, acesta nu mai funcționeazǎ în mod adecvat.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte articole:

Hepatita

Hepatita autoimună: simptome, diagnostic și tratament 

Ciroza hepatică: declanşare, remedii naturiste şi regim