Ceai de cătină
Cunoscută pentru capacitatea de a întări imunitatea, cătina are efect energizant, alungând oboseala.
Îmbunătățește memoria, capacitatea de concentrare şi menţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.
Fructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale.
Arma secretă a catinei este concentraţia ridicată de vitamina A şi beta-caroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea ţesuturilor prin crearea de celule noi.
Cătină poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură, etc.
Cătină este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic.
Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: boli de ficat, oculare, răceli, infecții respiratorii, afecţiuni gastroduodenale, urticarii, eczema, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.
Ceai de cătină: Diuretic
Fructele de cătină, preparate sub formă de ceai, sunt indicate nu doar pentru aportul de vitamine și săruri minerale, ci și pentru efectul diuretic.
Pui 3-4 lingurițe de fructe la 2 căni cu apă clocotită și bei infuzia obținută pe parcursul a 24 de ore.
O cură n-ar trebui să dureze mai mult de 7 zile consecutive.
Acest tip de tratament naturist este util în afecținile aparatului urinar, mai ales în cazul celor cronice, și pentru combatarea retenției de apă, prin eliminarea excesului de lichide.
Cătina are în compoziţie substanţe active care stimulează diureza: saponine, flavonoide, uleiuri esențiale.
Ceai de cătină: Anemie și avitaminozelor
Dacă în urma analizelor ți-a fost depistată o carență de fier și ești anemică sau riști o anemie, cel puțin o lună bea zilnic ceai de cătină, mănâncă 30 de grame de fructe de cătină proaspete sau ia 2 lingurițe de sirop.
Infuzia o prepari din 2 linguri de fructe zdrobite, peste care pui 2 căni de apă clocotită. Strecori după o jumătate de oră și bei ceaiul de-a lungul zilei.
Ceai de cătină: Convalescență
Pentru a te revigora și remineraliza după ce ai traversat o perioadă lungă de suferință din cauza unei boli grave, ține o cură cu cătină 3-4 săptămâni.
Este nevoie ca în fiecare zi să bei câte 2 sau 3 căni de decoct de cătină. Se face din 3 linguri de fructe fierte în 300 ml de apă.
După 20 de minute de fierbere,strecori și răcești lichidul. Sub formă de ceai, fructele de cătină sunt indicate și celor care se luptă cu efectele secundare ale chimioterapiei.
În astfel de cazuri, e utilă o cură de o lună, de-a lungul căreia se bea zilnic o infuzie realizată din 2 linguri de fructe zdrobite la 2 căni de apă clocotită.
Ceai de cătină: Tonic cardiac
Cătina are fructe cu un conținut bogat de vitamine A,B,C și P. Aceasta din urmă mai este numită citrină și asigură absorbția vitaminei C.
Toate nutrimentele pe care le oferă cătina normalizează circulația sângelui, mențin permeabilitatea și elasticitatea vaselor capilare.
Pentru efectele sale tonice cardiace, fructele de cătină sunt folosite sub formă de infuzie, pe care e indicat s-o bei de 2-3 ori pe zi. Pentru o cană de ceai ai nevoie de 2 lingurițe de fructe și 250 ml de apă clocotită.
Ceai de cătină: Contraindicaţii
Cătină este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică.
La bărbaţi, cătina albă poate provoacă prostatită adenomatoasa, iar la femei mastopatie din cauza conţinutului de fitohormoni.
În caz de astm bronşic şi în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantităţi mari în cătina albă, poate provocă alergie.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria
Citeşte şi alte Articole din categoria Ceaiuri