Ulei de mărar: beneficii și preparare

Ulei de mărar

Ulei de mărar

Mărarul este o plantă perenă cu aromă asemănătoare anasonului, rudă cu pătrunjelul, feniculul, chimionul și chimenul, din zona Mediteraneeană și Est-Europeană.

Uleiul de mărar se obține din semințele plantei de mărar și este folosit în medicina tradițională ca antispasmodic, carminativ, susținător al poftei de mâncare, digestiv, dezinfectant și pentru stimularea lactației la femeile care tocmai au născut.

De asemenea, uleiul de mărar reduce simptomele neurologice de tipul durerilor de cap și a iritabilității bolnavilor psihic.

Uleiul de mărar are proprietăți antispasmodice, dezinfectante și galactagoge, ceea ce îl face util în ușurarea spasmelor și facilitarea digestiei, în prevenirea infecțiilor și în stimularea lactației.

Mărarul are proprietăți antiseptice, carminative și de susținere a unei digestii sănătoase.

Mărarul și, implicit, tinctura de mărar conțin tot felul de compuși antioxidanți care ajută organismul uman să fie sănătos și să funcționeze normal.

Mărarul nu are colesterol și conține foarte puține calorii, dar are un conținut mare de vitamine și minerale, printre care niacina, piridoxina, vitamina A, acid folic, vitamina C, etc și fibre vegetale care ajută la reglarea nivelului de colesterol din sânge.

Frunzele și semințele de mărar conțin o sumedenie de uleiuri esențiale volatile ca eugenolul, limonenul, miristicina sau altele și minerale esențiale ca potasiul, cuprul, calciul sau manganul, fierul și magneziul.

Stimulează lactația

Uleiul de mărar poate fi util femeilor care alăptează, prin stimularea lactației și îmbunătățirea calității laptelui. Uleiul nu o ajută doar pe mamă, ci îi este de folos și bebelușului.

Copiii alăptați suferă uneori de indigestie și flatulență, iar proprietățile carminative și digestive ale uleiul de mărar ingerat de mamă, care este absorbit în laptele matern, îi ajută și pe cei mici să nu mai aibă dureri de burtică.

Previne și tratează infecțiile

Adăugat la final în mâncărurile gătite, uleiul de mărar le prelungește durata, pentru că împiedică alterarea și popularea lor cu microbi.

Ingerat, uleiul de mărar contribuie la eliminarea infecțiilor din colon, tractul urinar și rinichi, iar folosit extern, pe răni ușoare, protejează pielea de infecții și ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.

Reduce spasmele

Contracțiile abdominale sunt neplăcute și pot deveni chiar dureroase. Provocate frecvent de gazele intestinale, constipație sau deshidratare, spasmele pot fi ușurate cu ajutorul uleiului de mărar.

Pe lângă proprietățile carminative și antispastice, uleiul facilitează digestia și peristaltismul. De asemenea, acționează și ca antiiflamator asupra hemoroizilor. Într-o linguriță de miere se pun 2-4 picături de ulei de mărar și se iau de 2 ori pe zi.

Reduce anxietatea

Furia și agitația pot fi calmate cu ajutorul uleiului de mărar, care liniștește nervii și induce realxare. În cazul în care anxietatea vine și cu insomnii, uleiul de mărar luat seara contribuie și la obținerea unui somn liniștit.

De asemenea, uleiul poate fi folosit ca antidepresiv (aromaterapia). Seara, înainte de culcare, se aprinde în dormitor o lampă, în care se pun 3-5 picături de ulei de mărar la 50 ml apă și se lasă aproximativ 1 oră.

Tinctura de mărar are și mai multe efecte din sfera aparatului reproducător la femei: reglează ciclul menstrual, reduce simptomele sindromului premenstrual, reglează dezechilibrele ușoare hormonale cauzate de producția neregulată de estrogen și stimulează lactația după naștere.

În plus, tinctura de mărar are și efect de amplificarea feminității, potrivit prospectului.

În combinație cu masajul, tratarea eventualelor dezechilibre hormonale și o dietă bogată în estrogen vegetal, uleiul de mărar poate contribui la creșterea ușoară a volumului sânilor, dar fără efecte spectaculoase.

Dacă tinctura de mărar se obține în laborator, uleiul de mărar poate fi făcut chiar de tine, acasă, cu uleiul tău preferat ca bază.

Poți folosi ulei de măsline, ulei de migdale sau ulei de cocos pentru acest tratament de creștere a sânilor. Amestecă 30 de grame de semințe pisate de mărar cu 200 de ml de ulei, sau cantități mai mari, păstrând raportul.

Lasă la macerat la cald circa trei săptămâni, apoi strecoară semințele de mărar. Uleiul rezultat este foarte aromat și se folosește de două-trei ori pe zi, câteva picături, apoi masaj circular până intră în piele.

Este posibilă apariția unei dureri sau disconfort în zona sânilor, dar va dispărea după circa o săptămână de folosire zilnică.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole