Cartof dulce: proprietăţi, beneficii şi contraindicaţii

Cartof dulce

Cartof dulce

Cartoful dulce are un gust dulceag, asemănător dovleacului, fiind preparat la aburi, fiert sau la cuptor, în diverse combinaţii.

Un cartof dulce mediu, gătit conţine aproximativ 180 de calorii şi are un indice glicemic mediu.

În plus, aceeaşi cantitate îţi asigură 214% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 52% din vitamina C, 50% de mangan, 35% de acid pantotenic, 34% de vitamina B6 şi biotină.

Are un puternic efect antiinflamator

Deşi la început de drum, studiile realizate pe animale au arătat că o dietă bogată în cartof dulce ar putea reduce inflamaţia din corp, ca de altfel şi nivelul de fibrinogen, o proteină cu valori mărite în inflamaţii acute, boala coronariană, atac celebral, afecţiuni inflamatorii etc.

Reglează nivelul zahărului din sânge

Chiar dacă are un indice glicemic mediu, cartoful dulce reglează nivelul zahărului din sânge, având şi alte beneficii în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a avea un verdict oficial, însă primele rezultate arată că extractul de cartof dulce ar creşte considerabil nivelul de adiponectină din sânge, un hormon care ajută la reglarea sensibilităţii la insulină.

Scade riscul bolilor cardiovasculare

Prin cantitatea considerabilă de vitamina B6 şi potasiu, cartoful dulce este un aliment recomandat şi în alimentaţia celor care doresc să amelioreze sau să prevină afecţiunile cardiovasculare.

Vitamina B6 ajută considerabil la descompunerea homocisteinei, o substanţă care contribuie la încărcarea arterelor şi a vaselor de sânge, iar potasiul scade tensiunea arterială, reglează ritmul cardiac şi menţine normală funcţia sistemului nervos central.

Ne protejează împotriva stresului oxidativ

Recent, cercetătorii au descoperit proprietăţile antioxidante ale unor proteine din cartoful dulce, numite sporamine.

Se pare că acestea previn efectele deteriorării oxidative la nivel celular, cauzată şi întreţinută de propriul organism, dar provenite şi din sursă externă (poluare, medicamente, alimente etc).

Cartoful dulce îţi îmbunătăţeşte vederea, sistemul imunitar şi îţi stimulează metabolismul

Vitamina A, un antioxidant important prezent într-o cantitate atât de mare în cartoful dulce, îndeplineşte numeroase funcţii în organismul nostru: ne ajută să avem o vedere mai bună, o imunitate mai eficientă, un metabolism mai rapid şi o piele mai frumoasă.

Încorporând în alimentaţia ta preparate cu acest tip de cartof, vei beneficia în timp de toate aceste efecte pozitive.

Pentru ca vitamina A să fie mai bine absorbită, asociază cartoful dulce cu o sursă de grăsime sănătoasă (un avocado sau o lingură de ulei de măsline, de exemplu).

Studiile au demonstrat că 3-5 g de grăsimi la fiecare masă cresc foarte mult absorbţia de beta-caroten din cartofii dulci.

Contraindicații:

În cantităţi moderate, consumul de cartof dulce nu ar trebui să dea reacţii adverse. Totuşi, cum cartofii dulci conţin oxalaţi, se recomandă a fi evitaţi de persoanele cu calculi renali sau cu probleme ale rinichilor şi vezicii biliare.

Cum alegem, depozităm şi gătim cartoful dulce?

Alege cartofii dulci tari, fără zgârieturi sau pete moi şi evită să cumperi dacă sunt depozitaţi într-un spaţiu frigorific pentru că temperatura scăzută, ca de altfel şi cea ridicată, i-ar putea altera.

Depozitează-i într-un loc răcoros (dar nu frigider) şi întunecat, eventual într-o cămară, departe de căldura excesivă.

În ceea ce priveşte modalităţile de preparare, cartofii dulci pot fi fierţi, prăjiţi, preparaţi la cuptor sau la aburi.

Pentru a beneficia de toate proprietăţile lor nutritive, însă, specialiştii recomandă să îi fierbem sau să îi gătim la aburi.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Ne puteți găsi pe Instagram Doftoria și pe Twitter Doftoria

Citeşte şi alte Articole