Avocado: proprietăți, beneficii și contraindicații
Avocado e fruct, deși mulți îl tratează ca pe o legumă. Oricum, avocado este un aliment cu o aromă deosebită, fiind bogat în vitamine (conține 13 vitamine: A, C, D, E, K, E și 8 tipuri de vitamina B, inclusiv vitamina B6, B12 și acid folic), precum și alte elemente nutritive (potasiu, luteină, antioxidanți, grăsimi monosaturate).
Părerile sunt împărţite: unii îl consideră fruct, alţii legumă. Indiferent de ce parte a baricadei vă aflaţi, important de ştiut e faptul că e extrem de bogat în nutrienţi, sănătos şi hrănitor.
Dar, să vedem ce proprietăți are acest fruct magic pentru sănătate și beneficiile sale nutritive pentru organism.
Avocado reprezintă un aliment gustos și sănătos, căci poate fi consumat crud, copt, gătit ca sos sau supă, dar și în asociere cu alte alimente.
Beneficiile consumului de avocado:
– Abundența de grăsimi mononesaturate și acidul oleic din el ajută la scăderea colesterolului. De asemenea, ajută la reglarea tensiunii arteriale.
– Consumând avocado, veți remarca efecte benefice asupra organismului dvs., protejându-vă și făcându-vă mai rezistenți la viruși și microbi. De asemenea, contribuie la întărirea oaselor și asigură întărirea suprafeței dinților.
– Conținutul de luteină și concentrația de caroteni din avocado vor avea efect deosebit pentru sănătatea ochilor, protejându-i față de pierderea vederii centrale și situațiile neplăcute create de cataractă.
– Consumul de avocado duce la stoparea creșterii și dezvoltării celulelor canceroase, stopând astfel apariția cancerului.
– Datorită conținutului ridicat de grăsimi monosaturate, avocado este unul din cele mai puternice alimente antioxidante. Astfel, veți oferi protecție împotriva bolilor de inimă și a atacurilor de cord/infarct. Cei care mănâncă în mod regulat avocado vor fi feriți de atac cerebral datorită reglării presiunii sângelui.
– Are efect în stoparea mirosului neplăcut al gurii.
– Bogat în antioxidanți și în vitamina E și vitamina B, avocado contribuie la întărirea sistemului nervos și stimularea sistemului imunitar, ajută la eliminarea stresului și ameliorarea unor probleme sexuale precum infertilitate ori impotența. Avocado este bogat în potasiu, substanță importantă a cărei deficiență poate da naștere depresiei și extenuării.
– Fructul de avocado e recomandat pentru consum pentru femeile însărcinate. De asemenea, conține vitamina B6, care ajută la asimilarea fierului, fiind de mare ajutor femeilor care suferă de sindromul premenstrual.
– Conținutul de acid folic din avocado ajută la dezvoltarea creierului și a țesuturilor, mai ales în etapele de creștere rapidă a celulelor. Nu doar că ajută la dezvoltarea creierului în perioada copilăriei, ci și contribuie la menținerea sănătății creierului.
De aceea, avocado este introdus și în alimentația copiilor. Datorită conținutului ridicat de acid folic și a conținutului scăzut de carbohidrați, fructul de avocado e recomandat și pentru sugarii de 6 luni sau mai mari.
Este ușor de digerat și rareori este responsabil de vreo reacție alergică la copilași si nu cauzează constipație. Avocado e mâncarea excelentă pentru bebelușii cu dificultăți în alimentație deoarece are un aport caloric ridicat. Astfel, micuțul dvs. va beneficia de o cantitate mare de calorii dintr-o cantitate mică de mâncare.
– Consumul duce la stimularea memoriei, ceea ce îl recomandă pentru consum tinerilor și persoanelor aflate în situații și perioade de efort intelectual susținut, datorită bogăției sale în magneziu și fosfor.
– Piureul de avocado este indicat spre consum mai ales de către invalizi, convalescenți și copiii bolnavi deoarece grăsimile din avocado sunt ușor de digerat și conțin substanțe antifungice și antibacteriene. Într-adevăr, avocado are un conținut ridicat de grăsimi – aproximativ 30 de grame într-un fruct de dimensiune medie, conținut de grăsime similar unui produs fast-food.
Dar, nu vă panicați. E vorba despre grăsimi monosaturate „bune”, ușor de digerat și asimilat de către organism. Mai mult de atât, avocado favorizează și absorbția de nutrienți din alte fructe și legume cu care este combinat în alimentație. Corpul știe rapid ce să facă cu aceste grăsimi și le transformă în energie, folosindu-le eficient în organism.
– Conținutul de nutrienți și enzime ușurează problemele de digestie.
– poate poate fi folosit cu succes și în curele de înfrumusețare și slăbire. Conținutul de vitamina E ajută la protecția pielii. Substanțele chimice din acest fruct stimulează producția de colagen, ajutând la netezirea ridurilor și conferind pielii un aspect tânăr, catifelat și neted.
Nu vă panicați și consumați acest fruct cu încredere. Majoritatea lumii crede că îngrașă, dar nu e deloc așa. Din contră, fiecare calorie a acestui fruct are o valoare importantă în nutriție.
Contraindicații
Știm cu toții despre toate beneficiile pe care le are acest fruct. Acesta conține nutrienți care ne ajută să tratăm numeroase afecțiuni ale pielii și probleme de sănătate. De asemenea este folosit pentru scăderea nivelului de colosterol și creșterea fluxului menstrual.
Acest fruct este foarte cunoscut pentru calitățile sale și este folosit mai mereu în diete. Deși are foarte multe calități pozitive, acesta poate dăuna dacă este consumat în cantități excesive.
Evită-l dacă ești însărcinată sau alăptezi
Nu este recomandat să mănânci avocado în timpul sarcinii sau când alăptezi deoarece poate reduce cantitatea de lapte produsă. Dacă o femeie care alăptează consumă avocado într-o cantitate mare, bebelușul poate risca să aibă probleme cu stomacul.
Nu consuma avocado dacă suferi de hipersensibilitate
Oamenii care suferă de hipersensibilitate ar trebui să-l evite deoarece poate cauza afecțiuni ale pielii sau greață ce poate duce la senzația de vomă.
Provoacă alergii
Efectele pe care le are avocado-ul asupra pielii pot fi foarte grave și pot duce la probleme cu pielea, alergiile fiind una dintre ele. Simptomele alergii sunt roșeața, mâncărimea, urticaria sau eczema.
Alte efecte adverse
Multe persoane care l-au consumat au suferit de efecte adverse ca gripa, paralizia, greața, migrene, febră și astm.
Afecțiuni ale ficatului
Consumul exagerat de avocado are efecte negative asupra organelor interne, în special asupra ficatului. Sunt anumite tipuri de ulei de avocado care ar putea cauza acest lucru. Încearcă să eviți avocadoul mexican care conține estragol și anetol. Aceste elemente au fost testate pentru reacții cancerigene. Dacă suferi de afecțiuni ale ficatului și vrei să eviți efectele adverse ale uleiului de avocado, evită acest fruct.
Sensibilitate la latex
Persoanele care sunt sensibile la latex ar trebui să evite consumarea acestui fruct deoarece cauzează creșterea nivelului de serum de anticorpi din organism ce ar putea cauza o reacție alergică.
Reduce colesterolul
Probabil o să fii fericit când o să citești acest lucru, deoarece este adevărat, chiar poate reduce nivelul de colesterol din organism. Dar dacă îl consumi în cantități foarte mari, îți poate afecta sănătatea deoarece este bogat în beta – sitosterol care îți absoarbe cantitatea necesară de colesterol din corp.
Nu consuma avocado într-o cantitate mare dacă ești la dietă
Avocado-ul este un fruct foarte bogat în calorii și dacă este consumat în cantități mari va ajuta la câștigarea acelor kilograme în plus de care te ferești. Așa că evită să-l mănânci de mai multe ori pe zi dacă ești la dietă.
Poate cauza alergii ale gurii
La fel ca în cazurile de mai sus, dacă consumi acest fruct în cantități foarte mari, poți declanșa fără să vrei alergii ale gurii, care se manifestă prin mâncărimi în interiorul gurii și o limbă umflată.
Medicamente
În cantități mari, acest fruct poate scădea efectul medicamentelor antiinflamatoare. Din acest motiv consumarea acestuia poate duce la subțierea sângelui.
Iritație gastro-intestinală
Dacă abuzezi de acest fruct, atunci o să te confrunți cu probleme ale stomacului. Uneori poate cauza iritații gastro-intestinale.
Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria