Când apare ateroscleroza și factori de risc

când apare ateroscleroza

Când apare ateroscleroza și factori de risc

Sunt 3 factori de risc asociați aterosclerozei asupra cărora nu se poate interveni: ereditatea, vârsta și sexul.

Ereditatea. Este foarte posibil ca persoanele care au părinți cu ateroscleroză să fie afectate, la rândul lor, de această boală a arterelor.

Vârsta. Ateroscleroza se agravează pe măsura înaintării în vârstă. Pe de o parte, la vârsta a treia, arterele își pierd elasticitatea în cadrul procesului natural de îmbătrânire, ceea ce le face vulnerabile acumulării de aterom. Pe de altă parte, vârsta înaintată este un factor de risc și prin prisma expunerii și acumulării de alte cauze care duc la apariția aterosclerozei.

Sexul. Bărbații au un risc mai mare de a face ateroscleroză. Femeile sunt protejate până la menopauză pe estrogen, hormon benefic în ceea ce privește profilul lipidic, sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială. După menopauză, ateroscleroza evoluează și la femei, dar mai puțin sever ca la bărbați.

Consumul excesiv de alcool potențează acțiunea celorlați factori de risc ai aterosclerozei.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Obezitatea

Din alaiul de efecte negative ale obezității asupra sănătății face parte și ateroscleroza. La adulți, surplusul de kilograme este asociat cu apariția aterosclerozei premature. Obezitatea duce la mărirea tensiunii arteriale, la suprasolicitarea inimii și la creșterea nivelului colesterolului. Este important ca persoanele cu kilograme în exces să slăbească treptat, sub îndrumarea unui nutriționist.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Fumatul

Este dovedit că fumatul este factor cancerigen, dar acest obicei este dăunător și pentru sănătatea arterelor. Fumatul scade colesterolul bun, favorizează formarea plăcilor de aterom, susține inflamația la nivel arterial, crește vâscozitatea sângelului, implicit riscul de formare a cheagurilor și mărește tensiunea arterială. Un fumător are riscuri de 2-3 ori mai mari de a face o boală cardiovasculară în comparație cu un nefumător.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Sedentarismul

Se consideră că persoanele sedentare au un risc comparabil cu cel al fumătorilor în ceea ce privește apariția bolilor cardiovasculare. Probabilitatea de instalare a bolii coronariene şi pentru accidentul vascular cerebral este aproape redusă la jumătate la persoanele cu o viaţă activă. Mersul vioi, înotul, ciclismul, alergările practicate zilnic, câte o jumătate de oră, au efect benefic, preventiv.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Diabetul zaharat

Excesul de zahăr în sânge dăunează pereților arterelor, diabetul fiind recunoscut ca un factor de risc major în apariția de boli cardiovasculare. Dacă ai diabet zaharat, controlează-ți nivelul glicemiei, pentru prevenirea complicațiilor asociate. Monitorizarea se face acasă cu ajutorul glucometrului (sau a sistemelor moderne de măsurare continuă a glicemiei) ori la medic.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: colesterolul

Substanță prezentă în toate celulele corpului, colesterolul este necesar pentru buna funcționare a organismului. În exces însă, colesterolul se depune de pereții arterelor care transportă sângele către organe vitale precum inima și creierul. Pentru a minimaliza riscurile pentru sănătate, ai grijă să îți menții nivelul colesterolului total mai mic de 200 mg/dl, cel al colesterolului LDL (rău) sub 100 mg/dl, iar colesterolul HDL (bun) ar trebui să fie mai mare de 60 mg/dl. De asemenea, valorile optime ale trigliceridelor trebuie să fie mai mici de 150 mg/dl.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Alimentația dezechilibrată

O dietă în care predomină grăsimile animale și zahărul întreține ateroscleroza. „Alimentația nerațională este recunoscută ca fiind unul dintre factorii de risc ai procesului de ateroscleroză. Există nenumărate dovezi care atestă că regimurile hipercalorice, bogate în grăsimi animale, cu un conținut crescut de acizi grași saturați și colesterol, sau bogate în produse zaharoase rafinate exercită un efect de alterare a structurii și normale a intimei funcționalității (n.r. strat al arterelor) vasculare”, se arată în cartea „Exercițiul fizic în combaterea aterosclerozei”.

Când apare ateroscleroza și factori de risc: Hipertensiunea

Persoanele care au crescută hipertensiunea arterială sunt mai expuse probabilității de a dezvolta o boală coronariană. Acest lucru este pus pe seama faptului că tensiunea arterială mare acționează ca o forță suplimentară asupra pereților arterelor. Cu timpul, la hipertensivi, arterele devin mai susceptibile acumulării de plăci de aterom. Este important să îți monitorizezi tensiunea și, dacă este cazul, să faci schimbările de dietă și de stil de viață recomandate de medicul de familie. Valorile normale ale tensiunii sunt sub 120/80 mmHg.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citeşte şi alte Articole