Principalii 5 factori care măresc colesterolul

colesterolul

Colesterolul – Principalii 5 factori care măresc colesterolul

Valorile colesterolului diferă în funcţie de vârstă, însă există nişte parametri în care trebuie să se încadreze. Astfel, la adult se consideră colesterol crescut acunci când el depăşeşte 200 mg/dl, iar la copil peste 170 mg/dl. Specialiştii recomandă să vă faceţi anual analizele, pentru a vedea din timp dacă ceva este în neregulă.

  • Alimentaţie greşită

O alimentaţie săracă în fructe şi legume, dar bogată în carne, unele tipuri de margarină, smântână, caşcaval, carne de porc, carne grasă de vită, mezeluri, chips-uri, fast-food, toate acestea sunt cauze ale unui colesterol mărit în sânge. Medicii recomandă să renunţaţi pe cât posibil la grăsimi şi să aveţi în farfurie, pe lângă carne, şi o porţie de legume.

  • Surplus de kilograme

Kilogramele în plus sunt strâns legate de nivelul de colesterol din sânge, pentru că o creştere în greutate duce la depozitarea grăsimilor în ţesutul gras şi creşterea ,,colesterolului rău”. Scăderea în greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la îmbunătăţiri considerabile ale nivelului de colesterol din sânge.

  • Stres

Stresul creşte secreţia adrenalinei şi a cortizolului, care duc la rândul lor la creşterea sintezei de colesterol dar şi la acumularea acestuia în organism. Sportul este cea mai bună armă împotriva stresului, iar dacă îl asociaţi cu metode de relaxare şi aromaterapie rezultatele sunt şi mai bune.

  • Sedentarism

Stilul sedentar de viaţă, munca la birou şi lipsa activităţii fizice duc la creşterea colesterolului. Sportul duce la eliminarea hormonilor de stres şi arde grăsimile din depozite, scăzând colesterolul. Faceţi cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi. Banalul mers pe jos este cel mai bun „medicament”.

  • Fumat

Fumatul dă peste cap metabolismul, toxifică, creşte riscul de cancer şi afectează ficatul, care este unul din sediile principale ale metabolismului lipidic. Ţigările cresc mult colesterolul rău şi afectează funcţionalitatea vaselor şi a inimii în mod indirect.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria