Hipertensiunea

hipertensiunea tensiune doftoria.ro

Hipertensiunea este creşterea trecătoare sau constantă a presiunii sângelui în sistemul arterial (hipertensiunea arterială) sau în cel venos (hipertensiunea venoasă). Frecventă după vârsta de 40 de ani, se datorează unor cauze nervoase, renale, endocrine, metabolice, cardiovasculare etc.

Terapia naturistă recomandă:
Plante medicinale: isop, mesteacăn, odolean/valeriană, porumbar, sulfină, talpa gâştei, păducel, pătlagină, pir, traista ciobanului, troscot, vâsc.

Ceaiuri: calmante, diuretice, hipotonice sau hipotensive.

Fructe: fragă, măslină, strugure.

Legume: orez, secară.

Produse apiterapice: Hipotens comprimate – adjuvant în hipertensiunea arterială stadiul 1 si 2 si în ateroscleroză.

Medicamente din plante: Aslavital drajeuri, Extraveral comprimate, Hipotens.

Alte recomandări: alimente recomandate: lapte degresat, brânză de vaci, carne de vită, găină, pui (fiert sau rasol), peste slab. Grăsimile se pot consuma în cantităţi mici adăugate crud la mâncare. Pâinea va fi intermediară, fără sare. Fructele sunt permise sub orice formă: crude, coapte, pireuri, compoturi.

Alimente interzise: lapte integral, carnea grasă viscere, vânat, mezeluri, grăsimi prăjite, fructe oleaginoase, băuturi alcoolice sub orice formă, cafea, ceai tare, condimente. Sunt indicate băile iodurate din Govora, când hipertensiunea este asociată cu ateroscleroza. Bolnavul va servi 4-5 mese zilnic, de volum redus. Va evita lichidele în cantităţi abundente şi consumul acestora în timpul meselor. O zi pe săptămână, bolnavul poate urma un regim de descărcare, alcătuit din fructe şi legume în exclusivitate. Supraponderalii pot mări numărul zilelor de descărcare.