Fumatul: 7 probleme de care se poate lovi un fumător

fumatul

Fumatul: 7 probleme de care se poate lovi un fumător

  • 1. Fumatul poate provoca diabet

O cercetare publicată în Jurnalul Asociației Americane de Medicină, care a analizat și strâns date din peste 25 de studii realizate la nivel mondial, a concluzionat că fumătorii au un risc cu 44% mai mare de a fi diagnosticați cu diabet de tip 2 spre deosebire de nefumători. Riscul este și mai mare în rândul persoanelor care fumează peste 20 de țigări zilnic.

  • 2. Fumatul poate provoca instalarea menopauzei premature

Fumătoarele prezintă un risc mai ridicat de infertilitate din cauza dezechilibrelor hormonale asociate fumatului. De asemenea, menopauza se poate instala mai devreme.

  • 3. Poate provoca infecții

Dependența de tutun, respectiv fumul inhalat, poate deteriora membranele mucoase care protejează sistemul respirator. În plus, fumatul scade imunitatea generală a organismului, astfel că acesta luptă mai greu cu infecțiile.

  • 4. Fumatul afectează vederea

Tabagismul este asociat cu degenerescența maculară, o boală care, în cazuri cronice, poate provoca orbire. De altfel, fumătorii activi prezintă mai multe șanse să dezvolte probleme de vedere pe termen mediu și lung.

  • 5. Afectează memoria

Studii recente au arătat că persoanele care încep să fumeze de la vârste fragede prezintă un risc mai mare să sufere de probleme de memorie și alte tulburări mentale în viitor.

  • 6. Fumatul înseamnă îmbătrânire prematură

Pielea fumătorilor se ridează mai repede, iar efectele sunt mai pronunțate în cazul femeilor. Amploarea efectelor asupra pielii depinde de numărul țigărilor fumate zilnic. Totodată, pielea celor care fumează are nuanțe de gri din cauza vasocontricției – pielea primește mai puțin oxigen și substanțe nutritive, fiind afectate astfel colagenul și elastina, proteinele care conferă elasticitate și fermitate epidermei.

  • 7. Fumatul implică apariția mai multor tipuri de cancer

Tabagismul este cauza principală a cancerului pulmonar și altor tipuri de cancer ale aparatului respirator. Astfel, se estimează că există peste 1 milion de cazuri de cancer provocate de fumat și, de multe ori, printre persoanele afectate se numără și fumătorii pasivi, adică acele persoane care doar inhalează involuntar fumul de țigară. Fumatul poate provoca următoarele tipuri de cancer: de stomac, pancreas, rinichi, vezică sau col uterin.

Alătură-te comunității noastre de cititori cu un Like pe Facebook Doftoria

Citește și alte articole:

Tabagismul